Τα μυαλά, οι ομπρέλες και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά

20:41 3/11/2022 - Πηγή: iPop

Πώς να είμαι ανοιχτόμυαλος σε έναν κόσμο γεμάτο ξερόλες, γεμάτο σιγουριά ότι τα ξέρουμε όλα, στεγανά και αυθεντίες; Πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι η άποψη που έχεις είναι σωστή; Υπάρχει μια πεποίθηση ότι όσο μεγαλώνεις τόσο πιο πολύ κολλάς στην άποψή σου και θεωρείς ότι αυτή είναι σωστή. Φυσικά δεν ισχύει για όλους αυτό. Υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι πολύ ανοιχτόμυαλοι που ακούνε και θέλουν να μάθουν ακόμα και από κάποιον μικρότερο. Δεν τους νοιάζει να είναι εκείνοι σωστοί αλλά να εξελίσσονται και αν αυτό που πιστεύουν έχει αλλάξει και δεν ισχύει πια, είναι ανοιχτοί να προσαρμοστούν και να εγκλιματιστούν

στα νέα δεδομένα.

Πώς να είμαι ανοιχτόμυαλος

«Και όμως γυρίζει», βροντοφώναξε κάποτε ο Γαλιλαίος και καταδικάστηκε γι’ αυτό του το παράπτωμα. Δεν χώραγε του ανθρώπου ο νους ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαν ως δεδομένο μέχρι τότε. Τίποτα δεν είναι σταθερό και τίποτα δεν μένει για πάντα το ίδιο. Όλα τριγύρω αλλάζουνε και μόνο εκείνος που μπορεί να προσαρμοστεί θα επιβιώσει.

Τι είναι χειρότερο; Να είσαι σαν το φύλλο στον άνεμο και να μην έχεις μια σταθερά στην ζωή σου, να μην έχεις μια άποψη δική σου ή να είσαι κολλημένος στην άποψή σου χωρίς να δέχεσαι τίποτα άλλο; Και οι δύο είναι ακραίες συμπεριφορές άλλα αν είχα να διαλέξω νομίζω ότι η πρώτη περίπτωση έχει περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε κάτι λειτουργικό.

FreepikΠώς αξιολογώ τα πράγματα;

Σύμφωνα με τις αξίες και τα πιστεύω σου. Κατά πόσο είναι δικές σου ολοκληρωτικά αυτές οι αξίες και δεν τις έχεις υιοθετήσει από τους σημαντικούς άλλους είναι ένα θέμα προς αξιολόγηση. Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με θέματα της επικαιρότητας τα οποία μπορεί να τα συζητήσουμε με φίλους, συντρόφους, οικογένεια και συναδέλφους στα πλαίσια του small talk.

Όταν ξεκινούν αυτές οι συζητήσεις έχουμε συνήθως μια συγκεκριμένη άποψη σχετικά με το θέμα. Ωστόσο κατά την συνέχεια της κουβέντας, ακούγοντας κάποια πράγματα και από κάποια άλλη πλευρά μπορεί να δούμε τα πράγματα πιο σφαιρικά και από μια άλλη οπτική που μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που είναι εντελώς κάθετοι και δεν αλλάζουν καθόλου το σκεπτικό τους, ανάλογα και το θέμα. Δεν είναι κακό να είσαι σταθερός στην άποψη σου, ίσα ίσα δείχνει ότι ξέρεις ποιος είσαι και πού πατάς. Το κακό είναι να θεωρείς ότι μόνο η δική σου άποψη είναι σωστή. Έτσι και οι Ιεροεξεταστές το 1600 κάτι, κατακεραύνωσαν τον Γαλιλαίο γιατί είπε ότι «η Γη γυρίζει».

Για ποιο πράγμα είσαι σίγουρος σήμερα;

Με το χέρι στην καρδιά για ποιο πράγμα μπορείς να είσαι σίγουρος σήμερα; Ποιο είναι αυτό που ξέρεις ότι ισχύει και θα ισχύει για πάντα; Εγώ όσο και αν προσπαθώ να βρω ένα δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Ακόμα και για τον ήλιο ότι θα βγει κάθε μέρα από την Ανατολή και ότι θα δύσει από την Δύση, δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι θα συμβαίνει για πάντα. Άλλωστε για πόσο κρατάει το για πάντα;

Ακόμα και για τον ίδιο μας τον εαυτό δεν είμαστε σίγουροι. Θα μου αρέσει ακόμα και αύριο αυτό που μου αρέσει σήμερα; Αύριο θα πιστεύω το ίδιο σθεναρά αυτό που πιστεύω σήμερα;

Γιατί δεν χρειάζεται να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας

Δεν χρειάζεται να κονταροχτυπιόμαστε για τις απόψεις μας, να θεωρούμε τις απόψεις μας στεγανές και δεδομένες ντεφάκτο. Αν δεν είσαι ελέφαντας μην κάθεσαι να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Το γεγονός ότι ο απέναντί σου είναι κολλημένος σε μια άποψη δεν βγάζει πουθενά.

Φύγε από συζητήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά. Ο καθένας άλλωστε έχει την άποψή του. Αλήθεια ποιος έχει το χρόνο και την ενέργεια να ασχολείται τόσο πολύ με πράγματα που δεν τον βοηθούν να γίνει καλύτερος και να εξελιχθεί.

Χαίρομαι ωστόσο όταν καταφέρνουμε να κάνουμε όμορφες συζητήσεις με ανθρώπους που έχουμε διαφορετική άποψη. Κάπως έτσι ανοίγει το μυαλό, ακούγοντας τι έχει να μας πει ένας άλλος άνθρωπος με μια άλλη οπτική. Αν εσύ βλέπεις από τη μια μεριά το 6 φαίνεται σαν 6 όμως ο άλλος που είναι απέναντί σου το βλέπει σαν 9. Δεν κάνει κανείς λάθος απλώς η οπτική σας εκείνη τη στιγμή είναι διαφορετική.

Πού χάθηκε ο αυθορμητισμός; Συμβουλάτορες, coaches, και μια στρατιά από ανθρώπους που ήρθαν να βοηθήσουν

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα μυαλά, οι ομπρέλες και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα