Πώς σχετίζεται το ίσιωμα των μαλλιών με τον καρκίνο της μήτρας;

17:02 18/10/2022 - Πηγή: iPop

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν συχνά προϊόντα για το ίσωμα το μαλλιών τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στη μήτρα, υποστηρίζει μια νέα έρευνα από το National Institutes of Health. Έτσι ,για πρώτη φορά οι επιστήμονες συνδέουν τις χημικές ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα για τα μαλλιά με αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Αν και ο καρκίνος της μήτρας είναι σπάνιος, αντιπροσωπεύει τον πιο κοινό καρκίνο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Πώς
σχετίζεται το ίσιωμα των μαλλιών με τον καρκίνο της μήτρας;

Η μελέτη, η οποία περιλάμβανε δεδομένα από σχεδόν 33.500 γυναίκες στις ΗΠΑ μεταξύ 35 και 74 χρόνων, δεν εντόπισε παρόμοια σύνδεση σε άλλα προϊόντα, όπως βαφές μαλλιών, ανταύγειες και περμανάντ. Ωστόσο, όσες συμμετέχοντες ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν προϊόντα ισιώματος μαλλιών περισσότερες από τέσσερις φορές μέσα στο προηγούμενο έτος, διαπιστώθηκε ότι είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της μήτρας.

Μάλιστα, περίπου το 60% των συμμετεχόντων, που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν προϊόντα ισιώματος ήταν αυτοπροσδιοριζόμενες μαύρες γυναίκες. Αυτό το γεγονός οδήγησε τους ερευνητές να υπογραμμίσουν πώς αυτές οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι μεγαλύτερες για αυτόν τον πληθυσμό, λόγω της επιπόλαιας χρήσης και τον ιδιαίτερο σγουρό τύπο των μαλλιών τους.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 11 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διαγνώστηκαν 378 περιπτώσεις καρκίνου της μήτρας.

«Υπολογίσαμε ότι το 1,64% των γυναικών που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ προϊόντα ισιώματος μαλλιών θα εμφάνιζαν καρκίνο της μήτρας μέχρι την ηλικία των 70 ετών, αλλά για τους συχνούς χρήστες, αυτός ο κίνδυνος ανέρχεται στο 4,05%», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Alexandra White.

Αγάπησε από την αρχή τα σγουρά σου μαλλιά – Όλα τα μικρά μυστικά για τη σωστή περιποίηση τους που θα οδηγήσουν σε όμορφες, ελαστικές και καλοσχηματισμένες φυσικές μπούκλες

pexelsΠοιες είναι οι επικίνδυνες ουσίες που κρύβονται στα προϊόντα για τα μαλλιά;

Δεν συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις μάρκες ή τα συστατικά των προϊόντων μαλλιών που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αρκετές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα ισιωτικά προϊόντα, όπως τα παραμπέν, η δισφαινόλη Α, τα μέταλλα και η φορμαλδεΰδη, μπορεί να συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας.

Προειδοποίησαν επίσης ότι η έκθεση σε χημικά από τη χρήση προϊόντων μαλλιών, ειδικά ισιωτικών, μπορεί να είναι πιο ανησυχητική από άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.Αυτό συμβαίνει γιατί το τριχωτό της κεφαλής παρέχει πιο αυξημένη απορροφητική ικανότητα, ειδικά σε περιπτώσεις εγκαυμάτων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διατυπώσει ότι η χρήση προϊόντων για το ίσωμα των μαλλιών μπορεί να συμβάλει σε διαταραχές της ενδοκρινικής λειτουργίας. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που γίνεται σύνδεση προϊόντων περιποίησης με ένα τόσο σπάνιο τύπο καρκίνου, όπως αυτός του καρκίνου της μήτρας.

Καρκίνος του μαστού: Πώς το μυαλό μπορεί να βοηθήσει το σώμα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς σχετίζεται το ίσιωμα των μαλλιών με τον καρκίνο της μήτρας; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα