Πεταλούδες στο στομάχι ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν ερωτεύεσαι;

17:43 20/7/2017 - Πηγή: iPop

Μερικές φορές είναι δύσκολο να φανταστούμε τις εσωτερικές μας σκέψεις και συναισθήματα ως απλά χημικά μηνύματα που πυροδοτούν το μυαλό μας.

Αλλά ακόμα και τα βαθύτερα συναισθήματα που βιώνουμε όπως αυτά έντονου μίσους ή τις δύσκολες εκείνες στιγμές που ερωτευόμαστε, μπορούν να εξομοιωθούν με τους νευροδιαβιβαστές που βρίσκονται στο μυαλό μας.

Η μελέτη για το τι συμβαίνει στο μυαλό μας κάθε φορά που ερωτευόμαστε έχει γοητεύσει τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες ενώ έγιναν πολυάριθμες ανακαλύψεις σχετικά με τις χημικές διεργασίες που συμβαίνουν καθώς τα συναισθήματα αγάπης ξεχειλίζουν.

Τώρα

δύο επιστήμονες συγκέντρωσαν τελικά όλα αυτά τα στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα οι επιστήμονες αναφέρουν πως η διαδικασία του να ερωτεύεσαι «παρακολουθείται» από δύο περιοχές του εγκεφάλου.

Πρόκειται για το κοιλιακό καλυπτρικό πεδίο (VTA) και ο κερκοφόρας πυρήνας, οι οποίοι δουλεύουν για να διανείμουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης, αυτόν που σε κάνει να «νιώθεις καλά» ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της «οδού» που σχετίζεται με την ανταμοιβή.

Αυτό σημαίνει πως καθώς ερωτευόμαστε κυριολεκτικά αρχίζουμε να επιθυμούμε να είμαστε γύρω απ’ τον σύντροφό μας επειδή μας κάνει να νιώθουμε καλά.

Επιπλέον, οι επιστήμονες δηλώνουν πως καθώς ερωτευόμαστε ακόμα περισσότερο, αυτό το συναίσθημα (του να βρισκόμαστε κοντά στον άλλον) γίνεται ακόμα πιο ισχυρό αλλά μόνο για όσο καιρό συνεχίζουμε να είμαστε ικανοποιημένοι απ’ τη σχέση μας.

Τα ευρήματά τους προκύπτουν από μια δική τους έρευνα νευροαπεικόνισης, η οποία διαπίστωσε πως η απλή σκέψη ενός αγαπημένου μας προσώπου μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και μας προστατεύει απ’ τα αρνητικά συναισθήματα όπως είναι το άγχος και ο πόνος.

Και ευτυχώς οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως αυτά τα συναισθήματα δεν ξεθωριάζουν απαραίτητα με την πάροδο του χρόνου.

Σε αντίθεση με την ιδέα ότι τα πρώτα στάδια του έρωτα στην αρχή μιας σχέσης είναι πιο ισχυρά απ’ τα μετέπειτα στάδια, οι ερευνητές αναφέρουν πως μια μελέτη με συμμετέχοντες ανθρώπους παντρεμένους κατά μέσο όρο 21 χρόνια εξακολουθούσαν να αισθάνονται αγάπη και έρωτα ο ένας για τον άλλον και είχαν παρόμοια δραστηριότητα ντοπαμίνης με εκείνους που βρίσκοντας στην αρχή της σχέσης τους.

Τελικά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε πως το πάθος και η διατήρησή του είναι τα κλειδιά για μια ευτυχισμένη σχέση…

The post Πεταλούδες στο στομάχι ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν ερωτεύεσαι; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πεταλούδες,petaloudes