Φωτιά: Η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα και οι περιοχές που έχουν εκκενωθεί

07:35 20/7/2022 - Πηγή: iPop

Σοκ και θλίψη. Ένα πολύ δύσκολο βράδυ με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να δίνουν μάχη με τη φωτιά στην Πεντέλη και τα μέτωπα που έχουν προκύψει, ενώ κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Αρχικά, η φωτιά ξεκίνησε στις 17:19 το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη, σε χαμηλή βλάστηση και πλέον κατακαίει ό,τι βρίσκει μπροστά της.

Λίγες ώρες μετά, κάτοικοι σε διάφορες περιοχές άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκαν σπίτια.

Ενεργά μέτωπα υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε Γέρακα,

Ανθούσα, Παλλήνη και Διώνη.

#Πυρκαγιά #Πεντέλη
Η χρονοσειρά με την οποία έχει καταγραφεί η πυρκαγιά από το δορυφορικό σύστημα FIRMS της NASA.
Με κόκκινο χρώμα οι πιο πρόσφατες εστίες θερμότητας δείχνουν την σαφή επέκταση της πυρκαγιάς προς τα Ανατολικά στο Πανόραμα της Παλλήνης. pic.twitter.com/BKH7WNiWpG

— PROMETHEUS Team – Disaster Intelligence (@PROMETHEUSTeam1) July 20, 2022

Στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 έστειλε μήνυμα, για να εκκενωθεί άμεσα η Πεντέλη: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε προς Βριλήσσια».

Στη συνέχεια, λίγο πριν τις 3, δόθηκε εντολή για εκκένωση σ’ όσους βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, οι οποίοι έλαβαν μήνυμα να κινηθούν προς την Αγία Παρασκευή.

Στις 03:55 έκλεισε η Αττική Οδός, όμως, τις πρώτες πρωινές της Τετάρτης δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία. Παραμένουν κλειστές οι έξοδοι Μαραθώνος και Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο, καθώς και η έξοδος Μαραθώνος προς Ελευσίνα.

Εκτροπές κυκλοφορίας γίνονται στη Λ. Μαραθώνος στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και στη Λ. Σπατών και στις οδούς ευρυτανίας και Κύπρου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Στις 4.30 δόθηκε εντολή εκκένωσης για Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης.

Εντολή για εκκένωση έχει δοθεί από νωρίτερα για το Ντράφι, την Ανθούσα, την Διώνη και το Δασαμάρι.

Ντράφι: Η #φωτια πλησιάζει σπίτια#Greece #wildfires pic.twitter.com/kDAQOkG1V8

— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma) July 19, 2022

Το πύρινο μέτωπο κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε σοβαρές ζημιές ενώ έκαψε και ολοσχερώς σπίτια σε Παλαιά Πεντέλη, Καλλιθέα Πεντέλης και Ανθούσα.

Από τις 6 το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα να κάνουν ρίψεις νερού.

Σημειώνεται ότι η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς έχει κάνει έκκληση σ’ όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα εν μέσω της φωτιάς.

Σε περίπτωση που αδυνατείτε να εκκενώσετε λόγω ύπαρξης πολλών ζώων δικών σας ή βρείτε εγκλωβισμένα ζώα σε ανάγκη και δεν μπορείτε να τα βοηθήσετε άμεσα καλέστε μας στο 2131364935

Οδηγίες προς τους πολίτες απ’ τους πνευμονολόγους:

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Μάττα Τσικρικά, έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες:

Να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Δεν αποτελεί η ημέρα ευκαιρία για άθληση σε εξωτερικό περιβάλλον σε καμία περίπτωση.Αν χρειάζεται μετακίνηση, να γίνεται με αυτοκίνητο, στο οποίο τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά και ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται με την επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμένουν σε εσωτερικό χώρο, σε δροσερό περιβάλλον.Να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση. Αν χρειαστεί κάποιος να επιχειρήσει σε μέτωπο πυρκαγιάς, να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό. Να εφυγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του.Χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.Τα πάσχοντα από αναπνευστικά προβλήματα άτομα, να είναι σε διαρκή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, ειδικά αν έχουν συμπτώματα βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένα πτύελα, ζάλη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Φωτιά: Η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα και οι περιοχές που έχουν εκκενωθεί εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα