Επιστρέφουν τα κλιμάκια στην Αθήνα- «Στόχος οι βαθιές μεταρρυθμίσεις»

18:22 20/2/2017 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε περί τις 6 το απόγευμα το Eurorgroup στις Βρυξέλλες, το οποίο ήταν σύντομο μιας και Κυβέρνηση και Θεσμοί ήρθαν γρήγορα σε συμφωνία για επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

Η Κυβέρνηση είπε τελικά «ναι» σε προνομοθέτηση μέτρων, με κυβερνητικές πηγές να διαμηνύουν ότι κανένα νέο μέτρο λιτότητας δεν θα ληφθεί.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης επιβεβαίωσαν τη συμφωνία

με την Αθήνα για επιστροφή των Θεσμών, ενώ εστίασαν στην ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Οι ίδιοι έδωσαν διευκρινίσεις αναφορικά με τη λήψη επιπλέον μέτρων και τόνισαν την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κι όχι λιτότητα.

Όσα είπε ο J. Dijsselbloem

Ο επικεφαλής του Eurogroup κατά τη συνέντευξη Τύπου ενημέρωσε ότι εντατικοποιήθηκαν οι συζητήσεις με τους Θεσμούς και την Κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Θα δουλέψουν για το επιπλέον πακέτο μέτρων».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για την συμμετοχή του ΔΝΤ».

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα πολιτική συμφωνία, όμως, οι Θεσμοί είναι θετικοί ότι θα υπάρξει συμφωνία για να επιστρέψουν.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Dijsselbloem ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης.

Χρειάζεται εμπιστοσύνη, ενίσχυση των δεικτών και δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες

Δίνοντας διευκρινίσεις αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο μείγμα πολιτικών από την πλευρά της λιτότητας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμισεις. «Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις φέρουν αποτέλεσμα μπορεί να βρεθεί το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε η ελληνική Κυβέρνηση να το εκμεταλλευτεί και να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη».

Κατά τον κ. Dijsselbloem, η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει αυτά τα μέτρα και να φέρει σημαντικές προτάσεις. «Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις μεταρρυθμίσεις».

Οι Θεσμοί, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιστρέψουν για συζητήσεις σχετικά με την φορολογική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση «στη βάση της αξιολόγησης επί του σχεδίου θα αποτελέσουν και μία νομοθέτηση στη συνέχεια όταν έχει υπάρξει συμφωνία».

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ το τέλος της λιτότητας»

Κληθείς ν’ απαντήσει εάν έρχεται το τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα, ο J. Dijsselbloem παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι τέτοιο, όμως, πρόσθεσε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση ώστε ο προϋπολογισμός να μείνει στην βιώσιμη οδό και να υπάρξει ανάκαμψη.

Με όσα έχουμε συμφωνήσει θα πρέπει να περάσουμε από τη λιτότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Το ΔΝΤ ήταν πάντα ξεκάθαρο»

Το ΔΝΤ ήταν πάντα ξεκάθαρο, σχολίασε ο J. Dijsselbloem, εξηγώντας ότι θέλει βιώσιμη δημοσιονομική πορεία, βαθιές μεταρρυθμίσεις για το δημόσιο τομέα και βιώσιμο χρέος.

Τώρα είμαστε στο πρώτο βήμα. Ολοκληρώνουμε τις μεταρρυθμίσεις και μετά το ΔΝΤ θα μας πει αν βλέπει βιώσιμο το χρέος

Όσα είπε ο P. Moscovici:

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε για συγκεκριμένα αποτελέσματα με την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε ως «πολύ καλή» για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει να δουλεύει για να υπάρχει το staff level aggreement. Υπάρχουν ακόμα πολλές μέρες δουλειές μεταξύ των εταίρων

Ο κ. Moscovici σημείωσε ακόμα ότι η Κομισιόν πάντα επέμενε για αποτελεσματική λύση για τον ελληνικό λαό που σηματοδοτεί το τέλος του τούνελ της λιτότητας.

Για τα δημοσιονομικά μέτρα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα λάβουν χώρα μετά το τέλος του προγράμματος και έχουν στόχο να κρατηθεί η Ελλάδα σε σταθερή δημοσιονομική τροχιά.

Θα πρέπει να γίνει πολύ δουλειά για να υποστηρίξουμε τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θέλουμε ανοικτές αγορές και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Θέλουμε πολιτική εξομάλυνση στην αγορά εργασίας και η Επιτροπή δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση

Κατά τον Ευρωπαίο Επίτροπο, όλοι οι εταίροι έχουν αναγνωρίσει την πολύ σημαντική προσπάθεια την οποία έκανε η Ελλάδα.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,7% φέτος και 3% του χρόνου.

«Τα δημοσιονομικά στοιχεία συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά. Για το 2016 βλέπουμε ότι οι δαπάνες έχουν μειωθεί κάτω από το ανώτατο όριο που είχαμε θέσει. Η Ελλάδα είχε εκπληκτικές αποδόσεις το 2016 και μπορεί να πετύχει τουλάχιστον 2% πρωτογενούς πλεονάσματος».

Για το 2017, ο κ. Moscovici σημείωσε ότι ήδη έχει αυξηθεί στο 1,7% και το 2018 «κινούμαστε πάντα πολύ καλά υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή τη προσπάθεια».

Όσα ανέφερε ο K. Regling:

Ο επικεφαλής του ESM απ’ την πλευρά του ανέφερε ότι υπάρχει καλή βάση για τους Θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα για να υπάρξει συμφωνία.

«Το βασικό σημείο είναι τον Ιούλιο, αλλά θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη για να συμβεί γρήγορα και η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν καλά στοιχεία για την Ελλάδα, «σήμερα μας πλήρωσαν 2,2 δις ευρώ».

Σημειώνεται ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου έγινε γνωστό ότι ο Klaus Regling ανανέωσε τη θητεία στον ESM για ακόμα 5 χρόνια. Η δεύτερη θητεία του θα ξεκινήσει στις 8 Οκτωβρίου 2017.

Το κοινό ανακοινωθέν των μελών του Eurogroup για την Ελλάδα:

«Τα θεσμικά όργανα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, όπου τα κύρια εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν το μεσοπρόθεσμο (το 2018 και μετά), τη δημοσιονομική στρατηγική και μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Η Ευρωομάδα χαιρέτισε την κοινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών οργάνων, η οποία επιτρέπει την αποστολή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για συνεχιστεί η εργασία, προκειμένου να συνάψουν συμφωνία για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ως εκ τούτου, για τη λήψη χρηματοδοτικής στήριξης».

The post Επιστρέφουν τα κλιμάκια στην Αθήνα- «Στόχος οι βαθιές μεταρρυθμίσεις» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα