Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε την προνομοθέτηση μέτρων- Επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

15:40 20/2/2017 - Πηγή: iPop

Την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος θα καταγράψουν σήμερα, Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, το οποίο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Κατά τις αφίξεις τους oι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και τόνισαν, πως η συμμετοχή του ΔΝΤ

«είναι απαραίτητη». Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν, πως η «ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε την προνομοθέτηση μέτρων».

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν την έναρξη του Eurogroup πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το παρών στη συνάντηση έδωσαν οι Jeroen Dijsselbloem, Klaus Regling, Poul Mathias Thomsen, Delia Velculescu , ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο Γ.Χουλιαράκης.

Πληροφορίες αναφέρουν, πως Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί την προνομοθέτηση μέτρων και τόνισε, πως οι Θεσμοί θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχει κανένα μέτρο λιτότητας, ενώ «από το 2019 για κάθε ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής».

Επί τάπητος στο Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν οι διέξοδοι για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης και το ελληνικό ζήτημα θα είναι το τρίτο ζήτημα προς συζήτηση.

Οι δηλώσεις κατά τις αφίξεις στο Eurogroup:Wolfgang Schäuble:

Την αισιοδοξία του για την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schäuble ο οποίος εξήγησε, πως το ουσιαστικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος.

Εστιάζοντας στο ελληνικό πρόγραμμα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε, πως σ΄αυτό συμπεριλαμβάνεται και το ΔΝΤ και εξήγησε, ότι είναι θεωρητική η συζήτηση για το αν θα συμμετάσχει.

«Η Ευρωζώνη πάει πολύ καλά και στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνονται να πηγαίνουν καλά. Είμαστε σε καλή οδό, είναι δύσκολη η κατάσταση γιατί τα πράγματα δεν είναι εύκολα» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και το σημαντικό πρόβλημα δεν είναι τα χρέη, σημαντικό είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη της αγοράς, για να γίνει αυτό χρειάζεται μείωση της ανεργίας. Πιστεύω ότι όλοι θέλουν να καταλήξουμε σε συμφωνία και πέρσι θέλαμε να τελειώσουμε. Η Ελλάδα χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο από ότι υπολογίζουμε αλλά θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε

Peter Kažimír:

Δηλώσεις έκανε και Σλοβάκος Υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup κατά τις οποίες είπε:

Η Ελλάδα οδεύει προς την καλή κατεύθυνση αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και από τις δύο πλευρές. Ας ελπίσουμε πως θα κλείσει η αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες. Θέλουμε να έχουμε μαζί τους φίλους μας του ΔΝΤ αλλά δεν προτίθεμαι να πληρώσω το αντίτιμο της παραμονής για να δοθεί μια ελάφρυνση χρέους που η Ελλάδα δεν χρειάζεται

Jeroen Dijsselbloem:

Την πρόθεση του ΔΝΤ η οποία είναι να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, o οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Δευτέρας τόνισε:

Είχαμε έντονες συζητήσεις με και τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα. Αυτό θα το κουβεντιάσουμε στο Eurogroup. Έχουμε καλύψει πάρα πολύ δρόμο και ελπίζω να συνεχίσουμε. Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα

Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε, πως το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει και σημείωσε, πως θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ τόνισε «είναι έτοιμοι, η απαίτηση τους ήταν και είναι να υπάρχει σοβαρό πρόγραμμα με βαθιές μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους
οι Ευρωπαίοι συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κάνουμε το τελευταίο βήμα του ΔΝΤ»

Στη συνέχεια ο Jeroen Dijsselbloem αναφέρθηκε στα θέματα της ρευστότητας τα οποία, όπως είπε δεν είναι «τόσο σημαντικά και δεν θα εξεταστούν μέχρι το καλοκαίρι». «Οικονομικά είναι σοβαρό να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ελλάδα και να υπάρξει ανάκαμψη» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

Πάντα υπάρχουνε εκλογές στην Ευρώπη αυτό δεν σταματάει εμένα να προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου καλύτερα και γρήγορα. Μιλάμε για σύνθετες μεταρρυθμίσεις, εμείς στην Ολλανδία έχουμε μάθει γιατί κάναμε ταυτόχρονα πολλές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει ταυτόχρονα

Pierre Moscovici:

Στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα εστίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici, προσερχόμενος στο Eurogroup.

O P.Moscovici, δήλωσε, πως η Ελλάδα έχει κάνει σοβαρή πρόοδο και υπογράμμισε, πως η ανάπτυξη έχει επιστρέψει και, πως οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί άλλα η ανεργία συνεχίζει να είναι πολύ υψηλή.

«Θα επιστρέψουμε με τα κλιμάκια στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό για να γίνει μία συμφωνία ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση» είπε και συμπλήρωσε:

Οι Έλληνες πρέπει να δουν το φως στο τέλος του τούνελ της λιτότητας και γι΄αυτό είμαστε εδώ. Έχω εμπιστοσύνη ότι θα έχουμε πολύ καλή σύσκεψη στο Eurogroup. Αν αποφασίσουμε σήμερα όσο αφορά τις παραμέτρους για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, το οποίο είναι απαραίτητο, θα είμαστε στο πολύ σωστό δρόμο ακόμα και αν πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος απέρριψε τα σενάρια περί Grexit λέγοντας χαρακτηριστικά:

Δεν έχουμε καμία σχέση με το Grexit, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, δείτε την πρόοδο, τα νούμερα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο

«Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες σχετικά με τα δημοσιονομικά και αυτό θα γίνει και το 17 και το 18 αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα έχει στεφθεί με επιτυχία» εξήγησε και σημείωσε αναφερόμενος στην ανεργία:

Υπάρχει πολύ υψηλή ανεργία όμως και το καθήκον μας είναι να δείξουμε πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ

«Υπάρχουν παράμετροι πάνω στο τραπέζι που θα επιτρέψουν στα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Είναι επιτυχημένο το πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα στην επιστροφή της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης» δήλωσε ο Pierre Moscovici και διαβεβαίωσε, πως το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει το πλοίο εξηγώντας, ότι «η επιστροφή των θεσμών συμπεριλαμβάνει και το ΔΝΤ.

«Όλοι οι θεσμοί θα πρέπει να είναι εκεί ώστε το πρόγραμμα να είναι στέρεο. Έχω εμπιστοσύνη στο ΔΝΤ καθώς είναι πολύ σημαντικός εταίρος
σήμερα θα έχουμε πολύ θετική σύσκεψη, που θα οδηγήσει στο να επιστρέψουν τα κλιμάκια μας στην Αθήνα» είπε στο κλείσιμο των δηλώσεων του.

Johan Van Overtveldt:

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Johan Van Overtveldt, δήλωσε:

Δεν θα πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα στο θέμα της Ελλάδας διότι έχουμε μπροστά μας εκλογές στην Ευρώπη

Pier Carlo Padoan:

Ο Ιταλός υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχουν αυξημένες ανησυχίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σχετικά με την Ελλάδα, παρά τη μη ύπαρξη συμφωνίας σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε για το αν «η Ελλάδα προκαλεί και πάλι ανησυχία» ο Padoan σημείωσε «δεν βλέπω ενδείξεις για μεγαλύτερη ανησυχία. Αντιθέτως βλέπω και ελπίζω να δω κάποια ένδειξη προόδου».

Ποια άλλα θέματα θα τεθούν επί τάπητος στο Eurogroup;«Το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού των 700 εκ ευρώ που βλέπουν ακόμη οι θεσμοί για το 2018.Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση κατά 25% του ΑΔΜΗΕ.Η ολοκλήρωση και ψήφιση του νόμου για το εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις μαζί με την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου.Η οριστικοποίηση των αλλαγών στη διακυβέρνηση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.Η σύσταση , διορισμός ΔΣ και λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων HCAP.Η άρση των περιορισμών σε βασικά επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών. Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση της γης και σε εθνικό επίπεδο, ίδρυση γραφείων κτηματολογίου.Η εκπλήρωση του συνόλου των παρατηρήσεων από τις εργαλειοθήκες Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ».Διαβάστε επίσης:

Κεφάλαιο Eurogroup- Τα «καυτά» θέματα και οι διαφωνίες

The post Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε την προνομοθέτηση μέτρων- Επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα