Νέα διάσκεψη στη Γενεύη για επίλυση του Κυπριακού

09:18 5/6/2017 - Πηγή: iPop

Νέα διάσκεψη θα λάβει χώρα στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, António Guterres.

Αφού ολοκληρώθηκε η τετράωρη συνάντηση του Α. Guterres με τον Ν. Αναστασιάδη και Mustafa Akinci, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σημείωσε πως η ημερομηνία της συνάντησης θα καθοριστεί ύστερα από συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συμμετέχει στη Διάσκεψη με καθεστώς παρατηρητή.

Στο

κείμενο της κοινής δήλωσης υπογραμμίζεται ότι «το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο κοινότητες και η πρόοδος σε αυτό το θέμα είναι απαραίτητο στοιχείο για την κατάληξη σε συνολική συμφωνία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τη μελλοντική τους ασφάλεια».

Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Espen Barth Eide, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, θα έχει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να ετοιμαστεί κοινό έγγραφο για τις συζητήσεις στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν παράλληλα σ’ όλα τ’ άλλα κρίσιμα ζητήματα, ξεκινώντας απ’ το εδαφικό, το περιουσιακό και τα θέματα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Gutteres, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι «όλες οι πτυχές του Κυπριακού αλληλοεξαρτώνται και θα τυγχάνουν διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης και ότι τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα, στη βάση της συμφωνίας του Φεβρουαρίου του 2014».

The post Νέα διάσκεψη στη Γενεύη για επίλυση του Κυπριακού appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα