Νέα έρευνα τοποθετεί την Ελλάδα στις top χώρες που κινδυνεύουν από τσουνάμι

14:46 25/5/2017 - Πηγή: iPop

H Ελλάδα είναι μέσα στις 10 πρώτες χώρες που κινδυνεύουν από τσουνάμι. Επίσης ένας στους τρεις ανθρώπους κινδυνεύει από τον σεισμό, σύμφωνα με τον «Άτλαντα του Ανθρώπινου Πλανήτη 2017».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στον νέο «’Ατλαντα του Ανθρώπινου Πλανήτη 2017», ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 155 χώρες κινδυνεύουν από πλημμύρες, ενώ 414 εκατομμύρια ή το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού μένουν κοντά σε ένα από τα 220 πιο επικίνδυνα ηφαίστεια

της Γης.

Το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά.

Ο Άτλαντας, ο οποίος θα παρουσιασθεί σε διεθνή συνδιάσκεψη για τη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών, στο Κανκούν του Μεξικό, βάζει τις χώρες σε σειρά ανάλογα με τον αριθμό των ανθρώπων και με την έκταση των περιοχών οι οποίες κινδυνεύουν από φυσικούς κινδύνους.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες 10 χώρες όπου το ποσοστό που κινδυνεύει από σεισμό, ξεπερνά το 80%.

Πάνω από 170 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη κινδυνεύουν από σεισμό, με την μεγαλύτερη αναλογία στην Ιταλία, στη Ρουμανία και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση παγκοσμίως, σχετικά με την κάθε χώρα που κινδυνεύει από τσουνάμι.

Στην ευρωπαϊκή κατάταξη για την κάθε χώρα που κινδυνεύει από πλημμύρα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση, με 145.000 κατοίκους να απειλούνται.

Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη, όμως ο αριθμός των Ελλήνων οι οποίοι απειλούνται από πλημμύρα, αυξήθηκε σχεδόν 44% μεταξύ 1975-2015. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη τα τελευταία 40 χρόνια.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η παγκόσμια έκθεση στους κινδύνους της φύσης διπλασιάσθηκε μεταξύ 1975-2015, εξαιτίας της διαρκώς αυξανόμενης αστικοποίησης, της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο αριθμός των ανθρώπων που μένουν σε σεισμογενείς περιοχές αυξήθηκε κατά 93% το 2015.

Ο πιο συχνός φυσικός κίνδυνος είναι ο κίνδυνος από πλημμύρες. Στην Ευρώπη η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο είναι η Γερμανία και έπειτα η Γαλλία και η Ολλανδία. Από τις ηπείρους κινδυνεύει περισσότερο η Ασία και ακολουθεί η Αφρική.

Από την άλλη, 11 εκατομμύρια Ευρωπαίοι σχεδόν (μεταξύ αυτών και Έλληνες) ζουν 100 χιλιόμετρα μακριά από κάποιο ενεργό ηφαίστειο. Ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί κατά 86% από το 1975.

Επίσης οι τροπικοί κυκλώνες απειλούν 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 89 χώρες, σε σχέση με το 1975 που ήταν 1 δις. Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

Οι περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε τσουνάμι περισσότερο από άλλες, βρίσκονται στην Ιαπωνία με περίπου 19 εκατομμύρια κατοίκους. Η ευρωπαϊκή χώρα που κινδυνεύει περισσότερο σε τσουνάμι είναι η Ιταλία (όγδοη στην παγκόσμια κατάταξη) και έπειτα η Ελλάδα με 43.000 τ.χλμ. (δέκατη στη διεθνή κατάταξη).

The post Νέα έρευνα τοποθετεί την Ελλάδα στις top χώρες που κινδυνεύουν από τσουνάμι appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα