Μέτρα μετά τα επεισόδια στον Πειραιά-Επί ποδός η Κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του προσφυγικού

10:32 31/3/2016 - Πηγή: iPop

Η ηρεμία φαίνεται να έχει επιστρέψει στον Πειραιά μετά τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης την ώρα που κατατίθεντο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχεδίου για το προσφυγικό. Η τρομερή βραδιά του Πειραιά άφησε πίσω τραυματίες, αλλά και καταστροφές ακόμα και δέντρων στον καταυλισμό του λιμανιού. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ αποφάσισε να πάρει νέα

μέτρα με στόχο να αποτρέψει τις επιθέσεις στις γυναίκες.

Το πρωί της Πέμπτης πούλμαν έφτασαν στον Πειραιά για να μεταφέρουν οικογένειες προσφύγων από τη Συρία στην Κυλλήνη.

Οι πρόσφυγες αν και ήταν αρκετά δύσπιστοι στην αρχή, πείστηκαν τελικά να μπουν στα πούλμαν.

Τι συνέβη το βράδυ της Τετάρτης;

Από τη συμπλοκή που ξέσπασε στους χώρους του ΟΛΠ περί τις 22:00 ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς, τραυματίστηκαν επτά άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έναρξη της έντασης έγινε όταν Αφγανοί έκαναν επίθεση σε γυναίκα από τη Συρία. Όταν τα κοντινά της άτομα πήγαν να την προστατέψουν, άναψαν τα αίματα.

Αφγανοί και Σύροι έπαιξαν πετροπόλεμο, με τις συγκρούσεις τελικά να διαρκούν περίπου τρεις ώρες.

Δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ προσπαθούσαν να επαναφέρουν την τάξη. Τελικά το πλήθος χωρίστηκε κατά τη 01:00.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός δήλωσε σχετικά με τα επεισόδια:

Στις 21:30 το βράδυ ξεκίνησαν στο λιμάνι του Πειραιά τα άγρια επεισόδια ανάμεσα στους Αφγανούς και τους Σύρους που έχουν κατασκηνώσει και ζουν εκεί το τελευταίο διάστημα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν στην πύλη Ε-2, και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στην Ε-1. Η επέμβαση των λιμενικών ήταν άμεση και στον πυρήνα των επεισοδίων ενώ τα επεισόδια τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο γύρω στα μεσάνυχτα

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το προσφυγικό

Κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης το νομοσχέδιο για το προσφυγικό στη Βουλή, το οποίο προβλέπει αναβάθμιση του συστήματος παροχής ασύλου και υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Σύσταση Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, γενικής γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «Σχετικά με τις Κοινές Διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας», διατάξεις για την εργασία αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις» και κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου;

Προβλέπεται η πλήρης ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες για τη διεθνή προστασία των αιτούντων ασύλου.

Σημειώνεται ότι ένας μέρος της Ευρωπαϊκές Οδηγίας είχε ενσωματωθεί στο Προεδρικό Διάταγμα 111/2013.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής θα μετονομαστεί σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ακόμα, η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής θα μετονομαστεί σε Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την επιτάχυνση στη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων για διεθνή προστασία, με σκοπό η διαδικασία να μην παίρνει παραπάνω από 14 ημέρες.

Η Τουρκία ή άλλη χώρα δεν ορίζονται ως ασφαλείς τρίτες χώρες.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει προγράμματα κατάρτισης για ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Τα hotspots στα νησιά μετονομάζονται σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης κλειστού τύπου. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες/μετανάστες που θα καταφθάνουν, θα μπαίνουν σε καθεστώς κράτησης για 25 ημέρες το πολύ.

Τα άτομα που βρίσκονται στη χώρα μας εδώ και 5 χρόνια θα λάβουν άδεια παραμονής, εάν δεν έχουν λάβει απάντηση στο αίτημα για άσυλο.

Τέλος, σχετικά με τα γραφεία Ασύλου, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 12 περιφερειακών.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο

Η αιτιολογική έκθεση

Πίνακας καταργούμενων – τροποποιούμενων διατάξεων στο σχέδιο νόμου

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Η ειδική έκθεση για την Οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου

Η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων

Τι μέτρα παίρνει η ΕΛ.ΑΣ;

Λόγω των αυξανόμενων περιστατικών βίας ενάντια σε γυναίκες πρόσφυγες που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, η ΕΛ.ΑΣ φέρεται να έχει δώσει διαταγή για την προστασία των γυναικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών προσφύγων.

Η απόφαση που δημοσιεύει η εφημερίδα φέρει ημερομηνία 22 Μαρτίου 2016 και τίτλο «ετοιμότητα για την προστασία των γυναικών μεταναστριών και προσφύγων».

ΜΚΟ και Αστυνομία φέρονται να συμμερίζονται την άποψη ότι «οι γυναίκες πρόσφυγες δεν καταγγέλλουν τα σε βάρος τους περιστατικά διότι η κουλτούρα στις χώρες τους είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με την ισότητα των δύο φύλων, με αποτέλεσμα να κερδίζουν ο φόβος και η τρομοκρατία».

Όπως αναφέρει, τέλος, το ρεπορτάζ της εφημερίδας, έχουν σημειωθεί σεξουαλικές κακοποιήσεις στη χώρα μας, όμως δεν υπάρχουν σχετικά αναφορές στην Αστυνομία.

Σημείωση!

Από τις 07:00 της 30/03/2016 έως τις 07:00 της 31/03/2016 διεσώθησαν 211 πρόσφυγες σε 5 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου και Σάμου.

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Μέτρα μετά τα επεισόδια στον Πειραιά-Επί ποδός η Κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του προσφυγικού appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα