Με τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες λόγω της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής

12:00 17/3/2016 - Πηγή: iPop

Χωρίς μέχρι στιγμής να έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος και χωρίς να έχει γίνει καμία σοβαρή προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αναφορικά με το προσφυγικό θα ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Να σημειωθεί πως ο Τσίπρας το μεσημέρι της Πέμπτης συναντάται με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει ξεκρέμαστη στο προσφυγικό, καθώς πλέον όλες τις οι ελπίδες βρίσκονται στην συμφωνία με την Τουρκία, αλλά και στην θετική στροφή των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες μέχρι στιγμής αρνούνται κατηγορηματικά να υλοποιήσουν τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Η χώρα μας βέβαια επιμένει στο να παρθούν δεσμευτικές αποφάσεις οι οποίες θα αφορούν τη μετεγκατάσταση, την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και τα κονδύλια σχετικά με τους εγκλωβισμένους και απελπισμένους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Επίσης, η Ελλάδα ζητά να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία έτσι ώστε η Άγκυρα να περιορίσει τις απαιτήσεις που έχει και να δεχθεί να τεθούν σε εφαρμογή οι επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ελπίζει σε στήριξη από σοσιαλιστές ηγέτες, αλλά και από την Άνγκελα Μέρκελ θα έχει συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο το μεσημέρι στις Βρυξέλλες (12:15), με ενδεχόμενη συμμετοχή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Σημείωση!

Οι συζητήσεις των «28» με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου θα ξεκινήσουν με το δείπνο εργασίας που θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό θα υπάρξει και κοινό ανακοινωθέν την Παρασκευή το πρωί.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα:

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

12.15 – Τριμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, F. Hollande, και την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, A. Merkel14:00-15:30 – Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)15:40-15:45 – Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο16:00-16:30 – Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, M. Schulz16:45-19:30 – Σύνοδος εργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου19:45-22:00 – Γεύμα Εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε.

Παρασκευή 18 Μαρτίου

9:15-9:45 – Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο10:00 – Πρωινό εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε. και Πρωθυπουργού της Τουρκίας

To προσχέδιο συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, το Πρακτορείο Reuters δίνει στο φως της δημοσιότητας το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Το προσχέδιο αποτελείται από 8 σημεία. Το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα συμφωνηθεί μαζί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με το Reuters, το παρακάτω προσχέδιο έχει δώσει ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους ηγέτες των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το προσχέδιο της συμφωνίας:Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία.Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ.Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο.)Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.

The post Με τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες λόγω της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα