Ικανοποιημένος από την πρόοδο στο Αιγαίο ο Στ.Ζάιμπερτ

15:10 2/5/2016 - Πηγή: iPop

Την ικανοποίηση του αναφορικά με την πρόοδο στο Αιγαίο εξέφρασε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερντ ο οποίος τόνισε πως είναι «σημαντική» επισημαίνοντας πως η δράση των διακινητών προσφύγων έχει περιοριστεί.

Να σημειωθεί πως ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παράλληλα διευκρίνισε πως πρέπει ακόμη να γίνουν αρκετά και εστίασε στην επιστολή της Γερμανίας, της Γαλλίας,

της Αυστρίας, της Σουηδίας, του Βελγίου και της Δανίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητείται επέκταση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων εντός της Σένγκεν και μετά τα μέσα Μαΐου.

Χαρακτηριστικά ο Στ. Ζάιμπερτ ανέφερε: «Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν, ο οποίος έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, η κοινή επιστολή κάποιων κρατών-μελών με πρωτοβουλία και του Βερολίνου» και πρόσθεσε μιλώντας για την Άνγκελα Μέρκελ:
«Ήδη τότε η καγκελάριος είπε ότι για να γίνει αυτό, πρέπει βεβαίως να έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις, και συγκεκριμένα πρέπει να έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα».

Για το Αιγαίο:

«Ιδιαίτερα στο Αιγαίο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά, με το βλέμμα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, είναι προφανές ότι πρέπει ακόμη να γίνουν αρκετά. Υπ’ αυτή την έννοια, η επιστολή των ευρωπαϊκών κρατών-μελών είναι στο πνεύμα των προθέσεων που η καγκελάριος είχε περιγράψει ήδη στην ομιλία της».

Για τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας:

«Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχει ξεκινήσει καλά και πράγματι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών οι οποίοι έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί πολύ σημαντικά, αλλά όταν μιλάς για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, δεν μπορείς να περιορίσεις το βλέμμα σου μόνο στο Αιγαίο».

Να θυμίσουμε πως την ικανοποίησή του για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του.

«Έχουμε τώρα μια συμφωνία που αποδίδει απτά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που προηγήθηκαν της συμφωνίας, περίπου 27.000 πρόσφυγες είχαν φθάσει στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες ήταν λίγο λιγότεροι από 6.000. Μια μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα», σημείωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και είπε πως αυτό το διάστημα δεν έχει αντικατασταθεί η οδός μέσω της Ελλάδας από κάποια άλλη.

«Έως σήμερα, καμία άλλη μεταναστευτική οδός εναλλακτική στον Βαλκανικό διάδρομο δεν έχει οριστεί ούτε μέσω της Αλβανίας ούτε μέσω της Ιταλίας».

Τέλος, ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε πως πλέον η Ε.Ε. δεν παραβλέπει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Το να μας κατηγορούν ότι σωπαίνουμε ή υποκλινόμαστε ενώπιον της Άγκυρας είναι λάθος».

Καταργεί τη βίζα και κάνει εκπτώσεις στην Τουρκία η Ε.Ε.;

Πρόθυμη να προβεί σε κατάργηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες αλλά και να κάνει εκπτώσεις σε αρκετά ζητήματα φαίνεται να είναι η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Όπως υπογραμμίζει σχετικό δημοσίευμα του Spiegel, βασική προϋπόθεση είναι σαφώς η Άγκυρα να εκπληρώσει τις επόμενες ημέρες, όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 72 προαπαιτούμενα.

Το περιοδικό Spiegel τονίζει πως οι Ευρωπαίοι Επίτροποι «έχουν ήδη συμφωνήσει επί της συγκεκριμένης διαδικασίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο αριθμός των ανοικτών σημείων έχει περιοριστεί σε μονοψήφια επίπεδα και: «Η καταμέτρηση θα γίνει την Τετάρτη».

The post Ικανοποιημένος από την πρόοδο στο Αιγαίο ο Στ.Ζάιμπερτ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα