Παυλόπουλος: Ενωμένοι να βαδίζουμε προς την έξοδο από την κρίση

14:37 2/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τις εκδηλώσεις της 188ης επετείου από τον θάνατο του Γεώργιου Καραϊσκάκη στο Μαυρομάτι Μουζακίου, όπου αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη.

«Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, με τη ζωή του και τον θάνατό του, μας κληροδότησε, μεταξύ άλλων, δύο μεγάλα παραδείγματα: Πρώτον, αυτό της αυτοθυσίας υπέρ Πατρίδος. Και, δεύτερον, εκείνο της συνεννόησης και της αφοσίωσης στους εθνικούς στόχους, βάζοντας στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες κι αντίστοιχους υπολογισμούς» σημείωσε ο Πρόεδρος και προσέθεσε: «Αυτά τα παραδείγματα

πρέπει να φωτίζουν, ιδίως σήμερα, τον δρόμο του δικού μας χρέους: Τούτες τις κρίσιμες ώρες για τον Τόπο και τον Λαό μας, και με την πεποίθηση ότι προέχει η Ελλάδα κι ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι ήσσονος σημασίας μπροστά σ’ αυτά που μας ενώνουν, πρέπει να βαδίσουμε, φυσικά με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση, τον δρόμο του χρέους μας για την έξοδο της Πατρίδας μας από την κρίση και την κατοχύρωση του μέλλοντος των επόμενων γενεών«.

Στο μεταξύ κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Μουζακίου ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε αναλυτικά:

«Κύριε Δήμαρχε,

Την μεγάλη τιμή, την οποίαν μου περιποιείτε ανακηρύσσοντάς με Επίτιμο Δημότη του Ιστορικού Δήμου σας, οφείλω, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, να την θέσω στις σωστές της διαστάσεις. Κι αυτές δεν είναι άλλες από εκείνες τις οποίες χαράσσει η όλη, μακραίωνη, ιστορία του Δήμου σας και η εθνική προσωπικότητα των τέκνων που ανέδειξε.

I. Πιστεύω ότι η ίδια η επέτειος την οποίαν τιμούμε μου υποδηλώνει το χρέος να επικεντρωθώ στην προσφορά του Γεωργίου Καραϊσκάκη, αυτής της εμβληματικής φυσιογνωμίας της Εθνεγερσίας του 1821 για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Μιας φυσιογνωμίας που δεν εστερείτο ανθρώπινων ελαττωμάτων, πλην όμως μπήκε στις δέλτους της Ιστορίας μας ακριβώς διότι κατάφερε να θέσει ως και τα ελαττώματα αυτά στην υπηρεσία των εθνικών αρετών του.

II. Τα κατορθώματα του Γεωργίου Καραϊσκάκη είναι κοινώς γνωστά και, επαξίως, συνθέτουν λαμπρές σελίδες της εθνικής μας παράδοσης. Αψευδής μάρτυρας αυτής της προσφοράς του Γεωργίου Καραϊσκάκη είναι ο Ηγέτης της Εθνεγερσίας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Αυτός που τον συμβούλευσε, όταν ο Καραϊσκάκης μαχόταν στον Πειραιά, να μην εκθέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, όταν μάλιστα ήταν σ’ όλους γνωστή η, από πολλά χρόνια πριν, εύθραυστη υγεία του. Αυτός, που όταν έπεσε στο Φάληρο ο Καραϊσκάκης, κατ’ απολύτως αξιόπιστες μαρτυρίες, «κάθισε σταυροπόδι και μοιρολόγησε σαν γυναίκα».

III. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν λάθεψε. Διότι ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, με την ζωή του και τον θάνατό του, μας κληροδότησε, μεταξύ άλλων, δύο μεγάλα παραδείγματα: Πρώτον, αυτό της αυτοθυσίας υπέρ Πατρίδος. Και, δεύτερον, εκείνο της συνεννόησης και της αφοσίωσης στους εθνικούς στόχους, βάζοντας στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες κι αντίστοιχους υπολογισμούς.

IV. Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να φωτίζουν, ιδίως σήμερα, τον δρόμο του δικού μας χρέους: Τούτες τις κρίσιμες ώρες για τον Τόπο και τον Λαό μας, και με την πεποίθηση ότι προέχει η Ελλάδα κι ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι ήσσονος σημασίας μπροστά σ’ αυτά που μας ενώνουν, πρέπει να βαδίσουμε, φυσικά με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση, τον δρόμο του χρέους μας για την έξοδο της Πατρίδας μας από την κρίση και την κατοχύρωση του μέλλοντος των επόμενων γενεών.

Μ’ αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ θερμώς για την μεγάλη τιμή. Και δεσμεύομαι, καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου και όχι μόνον, ν’ αφιερώσω και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου προκειμένου να φανώ αντάξιος της τιμής και της εμπιστοσύνης σας».

Keywords
Τυχαία Θέματα