Η θλίψη μπορεί να σε κάνει σωματικά άρρωστο

19:24 3/1/2017 - Πηγή: iPop

Η θλίψη μπορεί να σε κάνει σωματικά άρρωστο αν και η σύνδεση μεταξύ του συναισθηματικού stress και των ψυχολογικών ασθενειών παραμένει γεμάτη αβεβαιότητα.

Δεν είναι μυστικό ότι ορισμένες ψυχολογικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, για παράδειγμα, έχουν σωματικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με το NHS, οι πάσχοντες από κλινική κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάζουν αλλαγές στην όρεξη και το βάρος, ανεξήγητα άλγη και πόνους, διαταραχές ύπνου ή, αν είστε γυναίκα, αλλαγές στον έμμηνο κύκλο σας.

Πολλαπλές μελέτες έχουν διερευνήσει

το βαθμό στον οποίο το νευρικό σύστημα, το οποίο επηρεάζει τα συναισθήματα, μπορεί να προδιαθέτει για σωματικές ασθένειες.

Ο Dr Esther Sternberg, του οποίου η εργασία The Balance Within προσπαθεί να συμβιβάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα, προσδιορίζει ένα σύνδεσμο μεταξύ συναισθηματικής κατάστασης και φλεγμονώδων νόσων:

Τα ίδια μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν την αντίδραση στο στρες … παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδεκτικότητα και αντίσταση στις φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η αρθρίτιδα. Και δεδομένου ότι είναι αυτά τα τμήματα του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη, μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε γιατί πολλοί ασθενείς με φλεγμονώδεις ασθένειες μπορούν επίσης να εμφανίσουν κατάθλιψη σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στη ζωή τους.

Ο Sternberg υποστηρίζει ότι, ενώ τα συναισθήματα δεν προκαλούν ή θεραπεύουν τη νόσο, το βιολογικό μακιγιάζ και των δύο είναι αρκετά παρόμοιο ώστε να επηρεάζει το άλλο.

Σε μια άλλη μελέτη από το American Psychological Association, ερωτήθηκαν 217 άτομα για την εργασία τους και για το πόσο στρεσαρισμένοι ήταν. Λήφθηκαν επίσης δείγματα από το σάλιο τους. Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι εκείνοι που παρουσίασαν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αυτο-ενοχοποίηση έτειναν να έχουν λιγότερη ανοσοσφαιρίνη Α, που τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ζητήθηκε από 270 συμμετέχοντες να σκεφτούν ένα γεγονός που τους έκανε να αισθάνονται είτε ευτυχής είτε δυστυχισμένοι. Στη συνέχεια, δόθηκε ένα εμβόλιο της γρίπης και τους παρακολουθήθηκαν για έξι μήνες.

Οι συμμετέχοντες που παρουσίασαν καλύτερα σημάδια στο ανοσοποιητικό τους σύστημα – και περισσότερα αντισώματα στο αίμα τους – ήταν αυτά με την ισχυρότερη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό τους, ο οποίος συνδέεται με θετικές σκέψεις.

The post Η θλίψη μπορεί να σε κάνει σωματικά άρρωστο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα