Η Σένγκεν κινδυνεύει- Στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμα η διετής αναστολή της

16:54 22/1/2016 - Πηγή: iPop

Σε μεγάλο κίνδυνο φαίνεται να βρίσκεται η Σένγκεν. Τα σενάρια για αναστολή της συνεχώς πληθαίνουν την ώρα που οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν έτοιμοι να πάρουν δραστικά μέτρα, έτσι ώστε να δώσουν τέλος στο προσφυγικό.

Στη σχετική δήλωση περί διετής διακοπής της Σένγκεν προέβη η Κομισιόν μέσω της εκπροσώπου της Επιτροπής, που είναι αρμόδια για το μεταναστευτικό, Νατάσα Μπερτό.

Η κα Μπέρτο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες,

τόνισε:

Τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα

Η Επίτροπος εστίασε στη Γερμανία και επισήμανε πως η περίοδος που έχει θέσει ως όριο λήγει στις 13 Φεβρουαρίου. Βέβαια, πρόσθεσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να παραταθεί για ένα εξάμηνο και να λήξει δηλαδή, τον Μάιο.

Στη συνέχεια των δηλώσεων της ανέφερε, πως αν συνεχίσουν να παρατηρούνται ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων, οι οποίες καθιστούν αυξημένες τις προσφυγικές ροές, η Σένγκεν φλερτάρει με το ενδεχόμενο να ανασταλεί για δύο έτη.

Τι εξήγησε;

Ο μηχανισμός της «παύσης» της Σένγκεν που θα ελαττώσει τις ροές, δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να τον χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί

Και κλείνοντας τις δηλώσεις της πρόσθεσε:

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν τη Δευτέρα για να συνομιλήσουν

Σημείωση!

Την εκτίμηση ότι θα καταρρεύσει η Σένγκεν αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αξίζει να τονιστεί πως υπέρ της διατήρησης της Σένγκεν έχει ταχθεί και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε δηλώσεις του.

The post Η Σένγκεν κινδυνεύει- Στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμα η διετής αναστολή της appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα