Γιατί οι ιδιοκτήτες σκυλιών μοιάζουν με τα αγαπημένα τους τετράποδα;

16:30 29/9/2014 - Πηγή: iPop

Αν έχεις σκύλο σίγουρα έχεις παρατηρήσει πως ο σκύλος σου σε αντιγράφει στη συμπεριφορά. Ίσως έχεις προσέξει, όμως, πως μοιάζετε ελαφρώς και εμφανισιακά! Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Ο Sadahiko Nakajimaμ ψυχολόγος υπεύθυνος για την έρευνα και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας, Kwansei Gakuin, εξηγεί πως όντως οι ιδιοκτήτες σκυλιών μοιάζουν με τα αγαπημένα τους τετράποδα αλλά δεν μένει μόνο σ αυτό και εξηγεί και το γιατί!

Όλα είναι θέμα ματιών εξηγεί ο ερευνητής έπειτα από πείραμα που διεξήγαγε το 2009. Το

πείραμα έδειξε ότι οι άνθρωποι, με ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από ό, τι θα περίμενε κανείς, είναι σε θέση να ταυτοποιήσουν τον ιδιοκτήτη του σκύλου με τον σκύλο του κοιτώντας απλώς φωτογραφίες από τα πρόσωπά τους. Τα ευρήματά του συγκεκριμένου πειράματος αποδεικνύουν ότι η λαϊκή εμπειρική πίστη στην φυσική ομοιότητα σκύλου-ιδιοκτήτη ισχύει.

Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου πειράματος ώθησαν τον Nakajima να διεξάγει ένα άλλο πείραμα – τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν πέρυσι στο περιοδικό Anthrozoös – μέσω του οποίου επιδίωξε να καθορίσει εάν η ομοιότητα του κατοικίδιου με τον άνθρωπο οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του προσώπου.

Για το πείραμα, παρουσιάστηκαν σε πάνω από 500 ανθρώπους δύο σύνολα φωτογραφιών. Το πρώτο σετ ήταν εικόνες από ζεύγη σκύλου-ιδιοκτήτη, ενώ στην άλλη ομάδα είχε τυχαία ζευγαρώματα των ανθρώπων και των σκύλων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες όπου παρουσιάστηκαν φωτογραφίες με διαφορετικά σημεία των προσώπων καλυμμένα. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πουν αν ο σκύλος ήταν όντως του συγκεκριμένου ανθρώπου. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως εντυπωσιακά!

Όπως και στο πείραμα του Nakajima το 2009, οι συμμετέχοντες που είχαν δει τις φωτογραφίες που δεν είχαν καλυμμένα σημεία του προσώπου προσδιόρισαν σωστά τα ζεύγη σκύλου-ιδιοκτήτη. (Σε αυτήν την περίπτωση, το ποσοστό ακρίβειας τους ήταν έως και 80%) Όταν ήταν κρυμμένα τα στόματα των ιδιοκτητών, οι συμμετέχοντες επέλεξαν σωστά κατά 73% ενώ όταν τα μάτια ήταν καλυμμένα το ποσοστό επιτυχίας έπεσε στο 50%. Στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να δουν μόνο τα μάτια του ανθρώπου και του σκύλου το ποσοστό επιτυχίας άγγιξε το 74%! Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όντως τα μάτια παίζουν σημαντικό ρόλο!

The post Γιατί οι ιδιοκτήτες σκυλιών μοιάζουν με τα αγαπημένα τους τετράποδα; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα