''με αυτο το πλευρο να κοιμαστε''...

15:49 29/9/2014 - Πηγή: Fimotro
ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ...
«Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε», απάντησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης στις φήμες ότι προτίθεται να εγκαταλείψει την πολιτική. Σχολιάζοντας...
τις πληροφορίες που ορισμένοι διακίνησαν, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «φανταστικά δημοσιεύματα».

Ίσως όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη διάψευσή του ότι εγκαταλείπει την πολιτική, έχει ένα κείμενο 5.105 λέξεων στο οποίο παραπέμπει ο Μίμης Ανδρουλάκης, το οποίο έχει αναρτηθεί
στην ιστοσελίδα του.

«Όταν πολιτικός σήμαινε να είσαι υπερβέβαιος για τον εαυτό σου και τις ιδέες σου εκείνος αναστέναζε και ψιθύριζε: “η ζωή θα δείξει”», γράφει μεταξύ άλλων ο Μίμης Ανδρουλάκης.

πάει να κρυφτεί
Η “μοίρα” βρίσκει τον τρόπο να προσεγγίσει τον άνθρωπο που της χρειάζεται ακόμα κι αν εκείνος προσπαθεί να κρυφτεί ή να την κοπανήσει από την πίσω πόρτα.

ταλέντο ευτυχίας
Όποιος θέλει να κυβερνήσει την Ελλάδα πρέπει και να την ψυχαγωγεί. The talent of happiness!

η διαφορά
Οι στρατηγοί των εμπολέμων έκαναν τις ίδιες σκέψεις, τις ίδιες προβλέψεις και μελετούσαν τα ίδια βιβλία, τα ίδια μαθήματα στρατηγικής: Θουκυδίδη, Σουν Τσου, Ναπολέοντα, Τζόμινι, Κλαούζεβιτς, Μόλτκε. Ποιος, πότε και πώς κάνει τη διαφορά είναι το μυστικό της στρατηγικής στην πολιτική και στρατιωτική τέχνη.

οι μικρές πέτρες
Είπες υποτιμητικά πως είναι “μικρή δύναμη”. Λησμόνησες πως οι μικρές πέτρες κρατούν τις μεγάλες στην τοιχοποιία.

προσποιήσου
Μη δείχνεις τρελός και παλαβός για πάρτη της. Προσποιήσου έστω μια μικρή αδιαφορία. Ισχύει και για την εξουσία.

απόσχιση
Στην πολιτική συμβαίνει όπως και στον Εκατονταετή Πόλεμο: Οι Άγγλοι έκαναν τότε τα πάντα για να συμμαχήσουν με αποσχιστικά τοπικά κινήματα της Γαλλίας. Και οι Γάλλοι δι’ όλων των μέσων ενθάρρυναν την αποσκίρτηση της Σκωτίας από την Αγγλία.

βουλιμικός
Η σπουδή και η πολιτική του βουλιμία δεν αφήνουν καρπό να ωριμάσει. Οι φίλοι του ωστόσο παρηγορούνται με την ιδέα ότι η βουλιμία δεν εμπόδισε τον Μπαλζάκ να γίνει μεγάλος συγγραφέας. Λησμονούν ότι η λογοτεχνία -σε αντίθεση με την πολιτική- απευθύνεται με τις χαμένες προσδοκίες.

κάνε το αντίθετο
Κάνε το αντίθετο, -το διαφορετικό- απ’ ότι προσδοκά ο αντίπαλος, συμβούλευε ο Παλαιός. Να φαίνεσαι κοντά όταν είσαι μακριά και μακριά όταν είσαι κοντά. Αδύναμος όταν είσαι ισχυρός και ισχυρός όταν είσαι αδύναμος.

όταν ο Κολοκοτρώνης ήταν προβλέψιμος
Ο Ιμπραήμ διάβασε με ακρίβεια τον προβλέψιμο πλέον Κολοκοτρώνη. Ο Γέρος του Μοριά ήταν σίγουρος ότι οι Οθωμανοί έχουν πάρει το μάθημά τους και μετά την πανωλεθρία του Δράμαλη στα Δερβενάκια δε θα τολμήσουν να ξαναπεράσουν από στενό πέρασμα. Κι όμως ο Αιγύπτιος μ’ έναν επιδέξιο ελιγμό πέρασε την αδικαιολόγητα αφύλακτη κρημνώδη ατραπό της Σορώκας, αιφνιδίασε και πλευροκόπησε την ελληνική δύναμη. Σύνηθες λάθος και στην πολιτική.

“στο αλάτι”
Χαρίλαος Φλωράκης: “Κατουράς στη θάλασσα θα το βρεις στο αλάτι!” Ο θεμελιώδης Νόμος των Ακούσιων Συνεπειών. Ο μη υπολογισμός του, η άγνοια της αλυσιδωτής αντίδρασης που εκτρέπει τα τελικά αποτελέσματα των ενεργειών από τους αρχικούς σκοπούς είναι πρόξενος των μεγαλύτερων αποτυχιών στην τέχνη της πολιτικής και του βίου.

ο συγχρονισμός με την ιστορία
Ηγέτης γίνεσαι όταν το εσωτερικό σου ρολόι συγχρονίζεται με το ρολόι της ιστορίας. Ηγέτης -κι όχι απλώς Πρόεδρος ή Γραμματέας- γίνεσαι όταν το εσωτερικό σου κάλεσμα συγχρονίζεται με το κάλεσμα της ιστορίας. Στο βίο σου παρουσιάζεται μία, άντε το πολύ δύο, εξαιρετικά σπάνια τρεις “χρυσές ευκαιρίες”, όσες και οι πιθανότητες αιφνίδιου “θανάτου”. Στη συνήθη όμως ροή του χρόνου είτε τα ρολόγια είναι ξεκούρδιστα είτε δε σε καλεί κανείς.

κάνεις τον έξυπνο
Κάνεις πολύ τον έξυπνο. Καλύτερα να κρατάς υπό έλεγχο τις φαντασιώσεις σου όπως και τις προσδοκίες των άλλων, να παραμένεις cool, να είσαι συγκεντρωμένος στις απαιτήσεις της “μάχης” όπως εξελίσσεται -έτοιμος να αδράξεις την καθοριστική στιγμή. Ξεχνάς ότι η τέχνη της στρατηγικής έχει κι αυτή τα όριά της.

Τρόικα: από τα Δερβενάκια στο Ναυαρίνο
Οι καπετάνιοι του ‘21 κόλλησαν στη νικηφόρο παλαιά μέθοδο “Δερβενάκια” και χλέυαζαν αυτάρεσκα τις δυτικότροπες πολεμικές μεθόδους του Ιμπραήμ. Έτσι επήλθε ο αφανισμός της επανάστασης και μπήκε η ταπεινωτική σφραγίδα της Τρόικας των Μεγάλων Δυνάμεων στην πρώτη ιδρυτική πράξη του νέου ελληνικού κράτους.

μαζί και χώρια
Προχωράτε χωριστά - κτυπάτε ενωμένοι! March divided - struck united, τους συμβούλεψε ο “στρατηγός”.

τρεις σε ένα
Σου είπα: “ποτέ τριμέτωπο!”. Ωστόσο είναι πολύ καλό όταν διαφορετικοί “στρατοί” συγκλίνουν από διαφορετικές κατευθύνσεις στο ίδιο μέτωπο εναντίον του ίδιου αντιπάλου.

ο κανόνας του φόβου
Να σ’ αγαπούν είναι πολύ καλό. Να σε φοβούνται καλύτερο. Πρέπει οι πάντες να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι είσαι ο πιο λάθος τύπος για να κτυπηθούν μαζί του.

τσάκισέ τους!
Να είσαι ανοιχτός, ανεκτικός, επιεικής, ακόμα και ελαστικός -άσε και κάτι να πέσει χάμω- αλλά αν “φίλοι” και αντίπαλοι περάσουν τη red line, αν παραβιάσουν το “fair play” -το τυπικό και άτυπο συμβόλαιο του παιγνιδιού- να είσαι έτοιμος να τους τσακίσεις κεραυνοβόλα, στοχευμένα αλλά πάντα υπό έλεγχο.

στη θέση του άλλου
Η ικανότητα να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου, στις προοπτικές και τους υπολογισμούς του είναι ένα από τα μυστικά αυτής της τέχνης.

ένα βήμα μπρος
Ένα βήμα μπρος - δύο πίσω! Παλιά, σοφή τακτική.
Keywords
Τυχαία Θέματα