Γενεύη: Δείτε LIVE τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό

16:12 12/1/2017 - Πηγή: iPop

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, António Guterres, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις που έχουν προκύψει από τις συνομιλίες στη Γενεύη για το κρίσιμο ζήτημα του Κυπριακού.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο António Guterres απηύθυνε έκκληση για «συμπαγή λύση» στο Κυπριακό ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένα μπάλωμα και τόνισε πως πολλές επί τάπητος τέθηκαν πολλές προτάσεις.

Δείτε LIVE τις δηλώσεις του:

Τι δήλωσε
ο πρόεδρος της Κομισιόν

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παραυρέθηκε στην Διάσκεψη, έστειλε το δικό του μήνυμα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Πρέπει να αδράξουμε τη στιγμή για την ένωση της Κύπρου. Όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Η ΕΕ είναι εδώ να υποστηρίξει

We must seize the moment for Cyprus‘ unification. All Cypriots deserve a joint European future. #EU here to support: https://t.co/IiKc7e5vh5 pic.twitter.com/3wt4nQFRY0

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) January 12, 2017

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν επεσήμανε ότι η λύση στο Κυπριακό οφείλει να συμφωνεί με το κοινοτικό κεκτημένο και τόνισε ότι νόμισμα του νέου κράτους θα είναι μόνο το ευρώ.

Πάντως, δεν υπήρξε κάποια υπαναχώρηση ούτε από την τουρκική, ούτε από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Και ο πρόεδρος Γιούνκερ, όμως, δεν παρουσίασε κάποια λύση επεξεργασμένη από την ΕΕ, όπως είχε μεταδώσει το ΡΙΚ. Πάντως, όπως είπε η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά τη λύση που θα δοθεί στο ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στη διπλή ιδιότητα του στη Διάσκεψη ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως επικεφαλής της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Τι δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς

Από την ελληνική πλευρά, ο Νίκος Κοτζιάς, τόνισε την πρόταση της Αθήνας για την υπογραφή Συμφώνου Φιλίας, μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Ν. Κοτζιάς, ανάφερε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της Διάσκεψης ότι: «το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ». Παράλληλα, επισήμανε: «είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων».

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας ο κ. Κοτζιάς ανάφερε ότι «θα μπορούσε να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη». Παράλληλα, επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ. «Η καλύτερη εγγύηση είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων».

Ο υπουργός εξωτερικών μίλησε για το πολιτικό θάρρος Αναστασιάδη- Μοσκοβισί, οι οποίοι προσπαθούν για την επαννένωση του νησιού:

Έχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή

Η Διάσκεψη θα επαναληφθεί στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ενώ παράλληλα ο κ. Γκουτέρες θα συναντήσει τους τρεις υπουργούς εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, αλλά και τον κ. Γιούνκερ.

Διαβάστε επίσης:

Τα βλέμματα στραμμένα στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό (Photos)

The post Γενεύη: Δείτε LIVE τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα