Επεξεργασμένα τρόφιμα: Ο σοβαρός κίνδυνος απ’ την κατανάλωσή τους που ανακάλυψαν δύο νέες μελέτες

19:01 18/9/2022 - Πηγή: iPop

Δεν πιστεύω πως υπάρχουν άτομα εκεί έξω που δεν τους αρέσει το junk food, τα έτοιμα σνακ και τα αναψυκτικά. Αρκετός κόσμος είτε λόγω γεύσης, είτε λόγω έλλειψης χρόνου για να φτιάξουν ένα πιο υγιεινό γεύμα, επιλέγουν να καταναλώνουν αρκετά συχνά άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα, δεδομένου ότι απαιτούν ελάχιστο έως μηδαμινό χρόνο παρασκευής. Παρόλα αυτά, ενώ ξέρουμε ότι δεν είναι υγιεινά για τον οργανισμό μας, συνεχίζουμε

να τα καταναλώνουμε με αμείωτους ρυθμούς. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβονται από την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων.

Η αλλαγή στη διατροφή σου για πιο γερό ανοσοποιητικό

Ποια τρόφιμα θεωρούνται επεξεργασμένα;

Τα άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν συσκευασμένα αρτοσκευάσματα και σνακ, ανθρακούχα ποτά, δημητριακά με ζάχαρη καθώς επίσης και έτοιμα γεύματα προς κατανάλωση ή προϊόντα που απαιτούν μόνο ζέσταμα. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα, συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης, λίπους ή/και αλατιού αλλά στερούνται βιταμινών και φυτικών ινών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας, υπέρτασης και υψηλής χοληστερίνης. Παράλληλα, τα επεξεργασμένα προϊόντα έχουν συνδεθεί και με πιο σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Η τροφή που καταστρέφει την υγεία σου!

Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης

Στην πρώτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους ενήλικες των ΗΠΑ. Τα ευρήματά τους βασίζονται σε τρεις μελέτες επαγγελματιών υγείας στις ΗΠΑ (46.341 άνδρες και 159.907 γυναίκες) των οποίων η διατροφική πρόσληψη αξιολογούνταν κάθε τέσσερα χρόνια χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής.

Τα τρόφιμα ομαδοποιήθηκαν ως προς τον βαθμό επεξεργασίας τους και τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου μετρήθηκαν σε διάστημα 24 έως 28 ετών, λαμβάνοντας υπόψη ιατρικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν αρκετές ποσότητες επεξεργασμένων τροφών, είχαν κατά μέσο όρο 29% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν στο μέλλον με καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σχέση με τους άνδρες που κατανάλωναν πολύ λιγότερες ποσότητες τέτοιων τροφίμων. Δεν διαπιστώθηκε όμως για λόγους που δεν είναι σαφείς ανάλογη συσχέτιση στις γυναίκες που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων γευμάτων.

Η πιο έντονη συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες και επεξεργασμένων τροφίμων βρέθηκε στα έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα που βασίζονται στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στα έτοιμα γεύματα με βάση τα θαλασσινά. Ακόμα, αυξημένος είναι ο κίνδυνος λόγω μεγάλης κατανάλωσης διαφόρων ποτών και χυμών με προσθήκη ζάχαρης. Από την άλλη, παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου για τον εν λόγω καρκίνο, ιδίως στις γυναίκες, που συχνά έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως το γιαούρτι.

UnsplashΤα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης

Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, οι ερευνητές μελέτησαν ευρήματα που βασίζονται σε 22.895 ενήλικες μέσης ηλικίας 55 ετών, όπου το 48% ήταν άνδρες. Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των τροφίμων και των ποτών που καταναλώθηκαν αξιολογήθηκαν και οι θάνατοι μετρήθηκαν σε διάστημα 14 ετών (2005 έως 2019), λαμβάνοντας υπόψη τις υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι δεν ακολουθούσαν μια ιδιαίτερα υγιεινή διατροφή και κατανάλωναν αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία και 32% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο.

Τι σημαίνει αυτό για την δημόσια υγεία;

Και οι δύο ερευνητικές ομάδες λένε ότι τα ευρήματά τους συσχετίζουν τη σημασία της δημόσιας υγείας με τον περιορισμό ορισμένων τύπων άκρως επεξεργασμένων τροφίμων, για καλύτερα αποτελέσματα υγείας στον πληθυσμό. Τα αποτελέσματα ενισχύουν επίσης την ευκαιρία να αναδιατυπωθούν οι διατροφικές οδηγίες παγκοσμίως, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στον βαθμό επεξεργασίας των τροφίμων μαζί με συστάσεις που βασίζονται σε θρεπτικά συστατικά.

Τέλος, είναι σημαντικό να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι αρκετά γευστικά και γρήγορα για να τα φτιάξουμε και να σταθούμε στην ουσία ότι η τακτική κατανάλωση τους μπορεί να μας προκαλέσει σοβαρότατες ασθένειες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Επεξεργασμένα τρόφιμα: Ο σοβαρός κίνδυνος απ’ την κατανάλωσή τους που ανακάλυψαν δύο νέες μελέτες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα