Ένοχη για την υπόθεση Ταπί η Κριστίν Λαγκάρντ- Ανοιχτό το ενδεχόμενο απομάκρυνσής της από το ΔΝΤ

16:28 19/12/2016 - Πηγή: iPop

Ένοχη για αμέλεια έκρινε το δικαστήριο τη Δευτέρα τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την υπόθεση Ταπί. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης τα διεθνή Μέσα αναφέρουν πως ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της από το ΔΝΤ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ καταδικάστηκε «για αμέλεια» αλλά δεν της επιβλήθηκε κάποια ποινή.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το πρακτορείο Reuters,

το δικαστήριο το μεσημέρι της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε πως η Κριστίν Λαγκάρντ «επέδειξε αμέλεια γιατί δεν προσπάθησε να ανατρέψει την απόφαση για την υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί».

Τα βλέμματα, λοιπόν, πλέον συγκεντρώνονται στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει την Δευτέρα για να αποφασίσει αν η Λαγκάρντ θα κληθεί να αποχωρήσει από το ΔΝΤ.

Ο Εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η Εκτελεστική Επιτροπή συνεδρίασε σε προηγούμενες περιπτώσεις για να εξετάσει τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις νομικές διαδικασίες στη Γαλλία» και πρόσθεσε πως «αναμένεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι σύντομα για να εξετάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις».

Τι ανέφεραν οι δικηγόροι της μετά την ανακοίνωση της απόφασης;

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας επισήμαναν ότι η πελάτισσα τους αναμένεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Η 60χρονη πρώην υπουργός κατά τη διάρκεια της απολογίας της λίγες μέρες νωρίτερα υποστήριξε, πως δεν διέπραξε κάποια παράνομη πράξη όταν ενέκρινε το 2008 την καταβολή αποζημίωσης στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και συγκεκριμένα δήλωσε:

«Ο κίνδυνος της απάτης μου διέφυγε εντελώς» ενώ πρόσθεσε: «Αυτές οι πέντε ημέρες της δίκης βάζουν τέλος σε μια δοκιμασία πέντε ετών την οποία βιώνουν ο σύντροφός μου, οι γιοι μου, τα αδέλφια μου που βρίσκονται στην αίθουσα».

Βέβαια, ο εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή της.

Η Λαγκάρντ η οποία τελικώς καταδικάστηκε από την αρχή αντιμετώπιζε κατηγορίες για αμέλεια, καθώς σύμφωνα με το δικαστήριο οδήγησε σε κατάχρηση δημόσιου χρήματος όταν ενέκρινε, ως τότε υπουργός Οικονομικών, εξωδικαστικό διακανονισμό με τον Μπερνάρ Ταπί έπειτα από μια έντονη διαμάχη.

Θυμίζουμε, πως ο επιχειρηματίας αλλά επίσης και πολυεκατομμυριούχος, Μπερνάρ Ταπί, είχε κινηθεί δικαστικά κατά της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais και ζητούσε αποζημίωση, καθώς έκανε λόγο για απάτη. Βέβαια, η υπόθεση επί αρκετά έτη είχε κολλήσει μέχρι που το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας συμφώνησε στην παραπομπή της υπόθεσης σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε κόστος για το γαλλικό Δημόσιο περίπου 400 εκατ. ευρώ.

The post Ένοχη για την υπόθεση Ταπί η Κριστίν Λαγκάρντ- Ανοιχτό το ενδεχόμενο απομάκρυνσής της από το ΔΝΤ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα