Φραγμός στην αυθαιρεσία που χαρακτηρίζει τις εισπρακτικές σύμφωνα με πρόταση της ΓΓ Καταναλωτή

14:49 19/12/2016 - Πηγή: iPop

Φραγμό στην αυθαιρεσία που χαρακτηρίζει τις εισπρακτικές ανακοίνωσε η ΓΓ Καταναλωτή, ενώ, όπως αποφασίστηκε, μια μόνο μια φορά την εβδομάδα θα μπορούν οι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών να έρχονται σε επικοινωνία με τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες σύμφωνα με την πρόταση.

Μια φορά την εβδομάδα και όχι κάθε δυο φορές, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, θα έχουν την δυνατότητα οι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών να επικοινωνούν με τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι οι διατάξεις που αφορούν την προστασία των οφειλετών και η ενημέρωσή τους γίνεται από δικηγόρους

θα ισχύει επίσης.

Αυτές τις τροποποιήσεις πρότεινε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς που συνεδρίασε υπό τον γ.γ. Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη.

Με τις τροποποιήσεις αυτές μειώνεται η συχνότητα της ενημέρωσης, ακόμα και στις περιπτώσεις που ο πιστωτής έχει αναθέσει το έργο σε περισσότερες από μια εταιρείες. Οι τροποποιήσεις αυτές είναι πιο αυστηρές σε σχέση με τις προηγούμενες διατάξεις.

Στην περίπτωση που υπάρξουν τυχόν παραβάσεις θα επιβάλλονται κυρώσεις τόσο στον πιστωτή όσο και στον δικηγορικό σύλλογο που τον έχει αναλάβει.

Στην συνεδρίαση που έλαβε χώρα σήμερα. Δευτέρα, μεταξύ άλλων τέθηκε και το ζήτημα του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης των καταναλωτικών διαφορών και συγκεκριμένα η πρόοδος στη σύσταση και λειτουργία των Επιτροπών Φιλικού Διακανονισμού (ΕΦΔ) ανά την Ελλάδα.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης, παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, μετά τα 6 χρόνια λειτουργίας του προηγούμενου νόμου μόνο 75 Δήμοι έχουν συστήσει ΕΦΔ.

Ο Συνήγορος πρότεινε να προβλεφθεί νομοθετικά η υποχρεωτική σύσταση ΕΦΔ από τους Δήμους της έδρας του νομού μέσα στο διάστημα ενός μήνα από την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας καθώς, δεν είναι ρεαλιστικό να πραγματοποιηθεί η λειτουργία τους στο σύνολο των 325 Δήμων της χώρας.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο κ. Παπαδεράκης τόνισε χαρακτηριστικά:

Η προώθηση της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών αποτελεί στοίχημα για τη Γραμματεία καθώς εξασφαλίζει την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών και των δικαστηρίων προς αμοιβαίο όφελος προμηθευτών και καταναλωτών

The post Φραγμός στην αυθαιρεσία που χαρακτηρίζει τις εισπρακτικές σύμφωνα με πρόταση της ΓΓ Καταναλωτή appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα