Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα… αυξάνει τη μνήμη σου καθώς μεγαλώνεις

16:32 6/11/2014 - Πηγή: iPop

Αν η μνήμη σου τελευταία παρουσιάζει “κενά” και φοβάσαι ότι αυτό θα χειροτερεύσει όσο μεγαλώνεις, ενίσχυσε την πίνοντας ένα ποτήρι κρασί μαζί με το φαγητό σου καθημερινά. Διότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα… αυξάνει τη μνήμη σου καθώς μεγαλώνεις! Κι όχι μόνο! Το κρασί έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία !

Σύμφωνα με έρευνες, το κρασί μπορεί να οξύνει τη μνήμη των ηλικιωμένων άνω των

60 ετών. Οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν από ένα έως έξι αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν σημαντικά καλύτερη ικανότητα να ανακαλούν στη μνήμη τους γεγονότα, σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου ή που πίνουν πολύ περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (μέχρι δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα), για τους άνω των 60 ετών, βρέθηκε να διατηρεί τη περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Παρόλα αυτά, οι νεότεροι άνθρωποι που θεωρούνται ελαφρά ή μέτρια πότες, δεν επωφελούνται με τον ίδιο τρόπο.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Τέξας, του Κεντάκι και του Μέριλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, μελέτησαν τις συνήθειες περισσότερων από 660 ανθρώπων, σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, και υποβλήθηκαν σε διάφορες νευροψυχολογικές δοκιμασίες και σε μαγνητική τομογραφία του εγκέφαλο. Ο Brian Downer, επικεφαλής της μελέτης, είπε ότι η ποσότητα που έπιναν οι άνθρωποι στη μέση ηλικία δεν είχε καμία σχέση με τις γνωστικές λειτουργίες τους, όταν μεγάλωναν.

«Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ενήλικες που συνεχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ σε μεγάλη ηλικία, είναι πιο υγιείς, και ως εκ τούτου, έχουν μεγαλύτερη γνωστική λειτουργία και μεγαλύτερες ποσότητες στο περιφερειακό επίπεδο του εγκεφάλου, από τους ανθρώπους που είχαν μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ, λόγω των δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα από τις μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του όγκου του ιππόκαμπου – η περιοχή του εγκεφάλου κρίσιμη για τη μνήμη – με την προώθηση της δημιουργίας νέων νευρικών κυττάρων. Εκθέτοντας τον εγκέφαλο σε μέτριες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί επίσης να αυξήσει την απελευθέρωση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τη γνωστική λειτουργία, λένε οι επιστήμονες. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έπιναν λιγότερο στην τρίτη, από ό, τι στη μέση ηλικία και ότι οι μεσήλικες άνδρες πίνουν περισσότερο από τις μεσήλικες γυναίκες. Ωστόσο, η ποσότητα της κατανάλωσης αλκοόλ, δεν είχε καμία επίδραση στη συνολική νοητική ικανότητα.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα.
Επιστροφή στην κατηγορία.

The post Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα… αυξάνει τη μνήμη σου καθώς μεγαλώνεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα