Εν αναμονή των κειμένων της συμφωνίας- Παραμένουν «αγκάθι» οι επικουρικές

11:23 8/4/2016 - Πηγή: iPop

Μέχρι την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου με τους Θεσμούς τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παράλληλα διαβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα, καθώς όλες οι πλευρές επιθυμούν συμφωνία. Την ίδια στιγμή κύριο «αγκάθι» συνεχίζουν να παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις.

Σε ενημέρωσή του σχετικά με την πορεία των διαβουλεύσεων, το ΥΠΟΙΚ έκανε γνωστό ότι το ΔΝΤ κατέθεσε το δικό του κείμενο, στο οποίο καταγράφει τις διαφοροποιήσεις τους.

Άλλωστε ο κ. Τσακαλώτος έχει κάνει εδώ και

μέρες γνωστό ότι θα υπάρξουν δύο κείμενα αρχικής συμφωνίας, ένα με την Ε.Ε. και ένα με το ΔΝΤ.

Τονίζεται ότι τα συγκεκριμένα κείμενα δεν εκταμιεύσουν κάποια δόση καθώς πρέπει να υπάρξει συμφωνία και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν, αλλά να δοθεί και έγκριση από το Eurogroup.

Φορολογικό

Πηγές του ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο πως η χώρα βγαίνει κερδισμένη από τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις για το φορολογικό.

Ειδικότερα:

Στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 [εισοδήματα 2014] της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:

Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.Αισιοδοξία και για το ασφαλιστικό- «Αγκάθι» οι επικουρικές

Αισιοδοξία εκφράζει το Υπουργείο και για το ασφαλιστικό σημειώνοντας ότι στο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. «Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων».

Το επόμενο ραντεβού του κ. Κατρούγκαλου με τους Θεσμούς υπενθυμίζουμε ότι έχει οριστεί για το Σάββατο.

Να σημειωθεί πως χωρίς ουσιαστική πρόοδο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών.

Ανοιχτό σαφώς είναι το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων.

Η εναλλακτική πρόταση του υπουργείου Εργασίας φαίνεται να προβλέπει συντελεστή αναπλήρωσης 0,77% για την πρώτη δεκαπενταετία ασφάλισης αντί του ποσοστού 0,80% που αρχικά είχε προταθεί.

Με τα βλέμματα στραμμένα σε Σύνοδο ΔΝΤ και Eurogroup

Αφού, λοιπόν, Κυβέρνηση και Θεσμοί καταφέρουν να διαμορφώσουν τα κείμενα συμφωνίας την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με τα κείμενα ανά χείρας.

Στόχος είναι στην Ουάσινγκτον να διαμορφωθεί ένα τελικό κείμενο συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η συμφωνία θα είναι ουσιαστικά μια συμφωνία- γέφυρα μέχρι τον Οκτώβριο, όποτε και θα τεθεί το ζήτημα του νέου προϋπολογισμού και θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των νέων μέτρων.

Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του ελληνικού χρέους.

Τι θα γίνει εάν Κυβέρνηση και Θεσμοί δεν καταλήξουν σε συμφωνία στην Ουάσινγκτον;

Στην περίπτωση που στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ δεν υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, τότε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οι προειδοποιήσεις της Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε σε δηλώσεις της την Πέμπτη πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στις θέσεις που είχε τον Ιούλιο. Τόνισε πως πρέπει απαραίτητα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό γιατί διαφορετικά, προειδοποίησε, η κατάσταση θα παραμείνει όπως είναι σήμερα.

Σχετικά με το χρέος, η Κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι ο Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι βιώσιμο, χωρίς, ωστόσο, να κάνει λόγο για κούρεμα ή διαγραφή του. «Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων».

photos:Nikos Libertas / SOOC

The post Εν αναμονή των κειμένων της συμφωνίας- Παραμένουν «αγκάθι» οι επικουρικές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα