Σφραγίστηκε η πύλη Ε3- Επεισόδιο με αλληλέγγυους στη Λέσβο λόγω των επαναπροωθήσεων

10:05 8/4/2016 - Πηγή: iPop

Με γρήγορους ρυθμούς τρέχει η Κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά που αποτελεί το βασικό της και άμεσο στόχο. Την ίδια, όμως, στιγμή 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ τρέφοντας την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν σύντομα τα σύνορα και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική Ευρώπη. Το σχέδιο για αποσυμφόρηση του Πειραιά,

με τους πρόσφυγες, ωστόσο, να μην επιθυμούν να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας και απλά να πηγαίνουν από αποβάθρα σε αποβάθρα. Επεισόδιο σημειώθηκε στην Λέσβο όπου αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να σταματήσουν την επαναπροώθηση στην Τουρκία.

Η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Παρασκευής:

Στα 4.660 ανέρχονται τα άτομα τα οποία βρίσκονται στον Πειραιά αυτή τη στιγμή. Από αυτά τα 2.180 είναι στην πύλη Ε1, 1.000 στην Πέτρινη Αποθήκη και 1.485 στην πύλη Ε2.

H πύλη Ε3 έχει πλέον αδειάσει και μάλιστα αναμένεται να παραδοθεί σήμερα, Παρασκευή, στην ακτοπλοΐα.

Συνεργεία εργάζονταν την Πέμπτη όλη μέρα προκειμένου να καθαρίσουν το χώρο.

Οι αφίξεις της Παρασκευής:

Το πρωί της Παρασκευής το πλοίο «Αριάδνη» έφθασε στον Πειραιά με 22 άτομα από Χίο και Μυτιλήνη, ενώ μέσα στην επόμενη ώρα αναμένεται και η άφιξη του superfast XII με 3 άτομα από Ρόδο.

Το «Νήσος Μύκονος» έφθασε το βράδυ της Πέμπτης στο λιμάνι μεταφέροντας 25 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.

Μόλις 46 άτομα επιβιβάστηκαν την Πέμπτη σε πούλμαν για να μεταφερθούν σε κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία.

Στο τέλος της εβδομάδας το κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά

Μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να λειτουργήσει το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά που θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί 3.000 άτομα.

50 προκάτ οικίσκοι μεταφέρθηκαν από το Βόλο για το κέντρο με το «Ελ. Βενιζέλος».

Επεισόδιο στη Λέσβο:

Μετά την προσωρινή αναβολή που είχαν πάρει οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, σήμερα, Παρασκευή, γίνεται η επανέναρξή τους με τη μεταφορά 150 ατόμων στη γειτονική χώρα. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας έφτασαν 149 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία.

Ειδικότερα, το πλοίο «Λέσβος» της Τουργιόλ μεταφέρει στην Τουρκία 50 μετανάστες από το hot spot στη Μόρια, οι οποίοι δεν έχουν κάνει αίτηση για άσυλο, ούτε έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να κάνουν.

Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα στη Λέσβο μπροστά από το πλοίο με σκοπό να σταματήσουν την επαναπροώθηση.

Συγκεκριμένα, τρία άτομα έπεσαν στο νερό και αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη, έπιασαν την αλυσίδα του πλοίου «Λέσβος» με σκοπό να αποτρέψουν την επαναπροώθηση.

Τα άτομα τελικά συνελήφθησαν από τις αρχές και το πλοίο αναχώρησε για την Τουρκία.

Εν συνεχεία το «Ναζλί Ζαλέ» της Ζαλέμ Τουρ θα μεταφέρει στην γειτονική χώρα 100 άτομα, τα οποία θα έχουν φθάσει στη Λέσβο από την Κω και τη Σάμο με το «Τέρα Τζετ».

Στο λιμάνι της πόλης Δικελί θα παραδοθούν οι μετανάστες στις τουρκικές αρχές. Ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex θα συνοδεύουν τους μετανάστες κατά την επανεισδοχή τους, με τον καθένα να είναι υπεύθυνο για την ασφαλή μεταφορά ενός μετανάστη. Παράλληλα, μαζί τους θα ταξιδέψουν και ομάδες ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης για κάθε ενδεχόμενο.

Εντάσεις σε Σάμο- Ειδομένη:

Στην Ειδομένη την Πέμπτη, πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν νέα διαμαρτυρία με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα. Απέκλεισαν εκ νέου τη σιδηροδρομική γραμμή και ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα.

Επεισόδια και στη Σάμο όπου 250 μετανάστες με την απειλή μαχαιριών και σπασμένων γυαλιών προσπάθησαν να ρίξουν την κεντρική είσοδο του hotspot. Παράλληλα πολλοί ήταν και αυτοί που δραπέτευσαν από την αφύλακτη πλευρά της περίφραξης.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Σφραγίστηκε η πύλη Ε3- Επεισόδιο με αλληλέγγυους στη Λέσβο λόγω των επαναπροωθήσεων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα