Τσίπρας: Ο δρόμος ανοίγει. Ανοίγει και ο δρόμος προς το μέλλον για τη χώρα (Video)

13:01 11/4/2017 - Πηγή: iPop

Την Μεγάλη Τρίτη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών και συγκεκριμένα την διπλή σήραγγα στην περιοχή της Παναγοπούλας, λίγες μέρες μετά των 3ων σηράγγων στα Τέμπη. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου, το οποίο εκσυγχρονίζει το οδικό δίκτυο της χώρας, ενώ κάνει την απόσταση Αθήνας- Πάτρας 1 ώρα και 40 λεπτά.

Σημειώνεται πως η γέφυρα στην Παναγοπούλα θα πάρει το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Μετά

το τέλος των εγκαινίων ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις, με τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης και στην συνέχεια με άλλους δημάρχους της Αχαΐας.

Παρών στα εγκαίνια ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας και ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Παίρνοντας τον λόγο αρχικά ο Χ. Σπίρτζης σημείωσε πως «σήμερα τελειώνει οριστικά ο οδικός αποκλεισμός της Πάτρας» και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με έργα χρήσιμα για τον λαό και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Ο Υπουργός Υποδομών τόνισε πως, όπως στα Τέμπη, ότι τα έργα γίνονται για τον ελληνικό λαό και παραδίδονται ένα ένα στον λαό.

Η τοποθέτηση του Α. Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως σήμερα είναι μια γιορτινή μέρα για την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα καθώς ολοκληρώνεται ένα έργο που πολλοί πίστεψαν ότι δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ.

O Aλέξης Τσίπρας τόνισε πως η ολοκλήρωση αυτού του έργου έχει έναν ισχυρό ισχυρισμό, «δεν είναι μόνο ότι ολοκληρώνεται μετά από πολλά χρόνια και ότι δείχνει ότι η χώρα μας μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Είναι ο συμβολισμός ότι ανοίγουν δρόμοι μπροστά μας! Ανοίγει ο δρόμος να μπορέσουμε σύντομα να βγούμε από αυτή τη πολυετή κρίση και οικονομική επιτροπεία».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, αυτός είναι ο ισχυρότερος συμβολισμός, η εικόνα μίας χώρας που παρά τις δυσκολίες και τις μεγάλες στερήσεις του ελληνικού λαού, καταφέρνει να στέκεται στα πόδια της και να ξεκολλάει έργα που ήταν τελματωμένα εδώ και χρόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε εν συνεχεία πως πλέον η εικόνα της χώρας μας δεν είναι η εικόνα μιας χώρας σε παρακμή και μιζέρια, αλλά η εικόνα μιας χώρας που ξεπερνάει τις δυσκολίες, ατενίζει το μέλλον και κάνει έργα.

Όλες οι δυσκολίες που περάσαμε τους προηγούμενους μήνες, την περίοδο της δύσκολης διαπραγμάτευσης αλλά και τώρα με πολλούς που έκαναν τις Κασσάνδρες εμείς σηκώσαμε τα μανίκια και δουλέψαμε σκληρά γνωρίζοντας ότι το όφελος δεν θα το απολαύσουμε τώρα αλλά στο μέλλον

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν και σημείωσε πως είναι σημαντικό ότι ο δρόμος παραδίδεται έγκαιρα πριν τις πασχαλινές γιορτές ώστε να υπάρχει μια «αναίμακτη έξοδος και άνετη μετακίνηση».

Ο συγκεκριμένος δρόμος, συνέχισε ο Α. Τσίπρας, έχει γίνει θρύλος από μόνος του για την ατελείωτη ταλαιπωρία που εξασφάλιζε στους πολίτες σε τέτοιες γιορτινές μέρες, «αναφέρομαι στην επικινδυνότητά του».

«Τα έργα που γίνονται με χρήματα του λαού, πάνε στον λαό»

Ο Πρωθυπουργός εν συνεχεία εξέφρασε για ακόμα μια φορά την πεποίθηση ότι τα έργα που πληρώνονται με χρήματα του ελληνικού λαού, έχουν μόνο έναν ιδιοκτήτη: Τον λαό.

Ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικό λαός, το είπα και στα Τέμπη και αυτό ενόχλησε κάποιους. Η Κυβέρνηση μου δεν διεκδικεί την πατρότητα αυτού του έργου, του μόχθου για να υπάρξει ένα σύγχρονο οδικό έργο. Αυτό που θέλουμε να μας πιστωθεί είναι ότι καταφέραμε μετά από σχεδόν μία 10ετία να τα ξεβαλτώσουμε και να ολοκληρωθούν

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως όταν παραδίδονται τα έργα «έχουν πολλούς πατεράδες», ενώ αντιθέτως τα έργα που βαλτώνουν, υπερκοστολογούνται, δεσμεύουν «χειροπόδαρα το ελληνικό δημόσιο, δεν έχουν κανένα πατέρα».

Ο ίδιος άφησε αιχμές εναντίον προηγούμενων Κυβερνήσεων καθώς κανείς δεν έχει αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης που για χρόνια οι συνθήκες υπερκοστολόγησης, συμβάσεων που «έδεναν το δημόσιο συμφέρον», «πάγωναν» αυτά τα έργα.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώνεται ένα έργο το οποίο εκσυγχρονίζει το οδικό δίκτυο της χώρας, «ένα έργο που όταν το αναλάβαμε ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πιστεύουμε ότι σε 2 χρόνια θα κάνουμε τα εγκαίνια».

Για την επαναδιαπραγμάτευση του έργου

Κάνοντας αναφορά στην επαναδιαπραγμάτευση του έργου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως οι διαβουλεύσεις εξορθολόγησαν τις απαιτήσεις, εξασφάλισαν ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και ποινικές ρήτρες σε περίπτωση υπέρβασης των deadlines.

Η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη, αλλά εξασφάλισε όφελος. Αποδείξαμε ότι ο τρόπος να προχωρούν και να ολοκληρώνονται τα έργα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση και συναντίληψη με αποκλειστικό στόχο την κατοχύρωση του δημόσιου συμφέροντος. Πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα αλλά γνωρίζουμε πως δεν ήταν πάντα αυτονόητα

Η σημασία της ολοκλήρωσης του έργου

Όπως ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με το νέο δρόμο η απόσταση Αθήνας- Πάτρας είναι πλέον 1 ώρα και 40 λεπτά και συνδέει άμεσα την πρωτεύουσα με τις περιφέρειες.

Ένα έργο το οποίο θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για τις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά και τις εμπορευματικές συναλλαγές από και προς το λιμάνι της Πάτρας. Η παράδοση ενός τόσης μεγάλης σημασίας έργου θα δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή

Τα επόμενα βήματα

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στόχος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργω τα οποία αναβαθμίζουν την περιφέρεια και στηρίζουν την παραγωγική ανάπτυξη.

Προτεραιότητα, κατά τον Α. Τσίπρα, είναι η υλοποίηση του δρόμου Πάτρας- Πύργου (75 χλμ εκ των οποίων τα 65 περίπου θα δημιουργηθούν με νέα χάραξη)

Η δική μας λογική είναι ότι ο σχεδιασμός για τα έργα υποδομών πρέπει να ξεκινάει και να καταλήγει στη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους. Πέρα απ’ τα μεγέθη, τα νούμερα των δαπανών, των κονδυλίων, πέρα απ’ τα κέρδη και τις ζημιές, υπάρχει κάτι ανεκτίμητο: Η ποιότητα ζωής των ανθρώπων, η δυνατότητα των κατοίκων να ζουν σε συνθήκες ποιότητας ζωής. Για εμάς οι ανάγκες των ανθρώπων, πρέπει να είναι πάνω απ’ τα κέρδη

Για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως την πιο σκληρή περίοδο της κρίσης «ανεβάσαμε την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο 98%», σημειώνοντας πως στο παρελθόν δεν συνέβαινε το ίδιο. «Αυτός είναι και ένας απ’ τους λόγους σταθεροποίησης της οικονομίας».

Τα ονόματα που θα δοθούν στις σήραγγες είναι:

Tου πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, του Νίκου Τεμπονέρα, του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου Διογένη,των οπλαρχηγών της επανάστασης Νίκου Πετμεζά και Παναγιωτάκη Γεραρή αντίστοιχα, του φοιτητή Πάνου Μυλωνά, του καπετάν Νικήτα Νικόλαου Πολυκράτη, του ποιητή Κωστή Παλαμά, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

The post Τσίπρας: Ο δρόμος ανοίγει. Ανοίγει και ο δρόμος προς το μέλλον για τη χώρα (Video) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα