Η Ελλάδα χτυπάει την πόρτα της ΝΔ (ακούει;)

Δεν μας αρέσει να γκρινιάζουμε, ειδικά όταν πρόκειται για τη Νέα Δημοκρατία, τη μόνη ελπίδα όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, για να φύγει η χολέρα της Αριστεράς.

Δεν μας αρέσει καν να σπέρνουμε ανέμους στο χώρο της κεντροδεξιάς προκειμένου να θερίσουν κάποιοι θύελλες. Κι όταν πρέπει να κάνουμε κριτική στη ΝΔ την κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στον κόσμο που ψηφίζει τη δεξιά.

Αλλά και με απόλυτη προσήλωση στην προσπάθεια να ξυπνήσουμε την ηγεσία της προτού να είναι αργά. Και το αργά δεν το λέμε για το αν θα πάρουν την κυβέρνηση αλλά για το αν μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα.

Κάποιοι είναι ίσως αναπαυμένοι στις δάφνες που τους δίνουν οι δημοσκόποι. 13 μονάδες ο ένας, 17 ο άλλος, κοντά στην αυτοδυναμία ο τρίτος και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι με το ένα πόδι στον τάφο. Δε θέλει και πολύ για να το πάρεις πάνω σου. Δεν είναι δα κι εύκολο να διαχειριστεί τη δόξα ο Κυριάκος και το επιτελείο του. Ας ρίξει όμως μια ματιά στα υπόλοιπα ευρήματα, όπως στα εντυπωσιακά ποσοστά της δυσαρέσκειας, του φόβου, της απαξίωσης για το πολιτικό σύστημα. Ο κόσμος βαρέθηκε τους ψεύτες, τους υποκριτές, όσους κάνουν ότι παλεύουν αλλά δεν έχουν ούτε ένα σοβαρό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα εθνικό όραμα, ένα αφήγημα δεν υπάρχει.

Ο Ανδρέας είχε το… έξω από το ΝΑΤΟ και εκδημοκρατισμό της κοινωνίας. Ο Μητσοτάκης να… καθαρίσει το πολιτικό σύστημα και ο Σημίτης έβαλε στόχο την ΟΝΕ. Ο Καραμανλής θέλησε να επανιδρύσει το κράτος και να το βάλει σε δρόμους ανάπτυξης και λόγω Ολυμπιακών. Ο δε Παπανδρέου δεν είχε απολύτως τίποτε. Ο Σαμαράς είχε σαν αφήγημά του την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Ο Τσίπρας το μοναδικό όραμα που έχει είναι η καρέκλα.

Ο Μητσοτάκης άραγε τι όραμα έχει; Και πώς θα αντιμετωπίσει το δύσκολο μέλλον που ανοίγεται μπροστά του; Εκτός κι αν είναι ευχαριστημένος μόνο και μόνο με την πρωθυπουργική θητεία του και αφήσει τα λαμόγια να κάνουν πάρτι.

Όμως, έρχονται δύσκολες ημέρες για τη ΝΔ. Γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt: «Η παρακαταθήκη που θα αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα που θα τον διαδεχθεί θα είναι βαριά. Το τρίτο πρόγραμμα εκπνέει το καλοκαίρι του 2018 και η Ελλάδα σχεδιάζεται τότε να βγει στις αγορές. Το 2019 όμως η χώρα θα κληθεί να αποπληρώσει 20,5 δις. Από σημερινή σκοπιά μοιάζει ουτοπικό η Ελλάδα να αντλήσει, με φυσιολογικά επιτόκια, ένα τέτοιο ποσό από τις διεθνείς αγορές. Αν λοιπόν οι πιστωτές θέλουν να αποφύγουν την χρεοκοπία της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να καταφύγουν, στα μέσα του 2018, σε ένα τέταρτο πρόγραμμα. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Ήδη η χώρα διανύει την όγδοη χρονιά ύφεσης. Και λόγω του πολύτιμου χρόνου που έχασε η κυβέρνηση Τσίπρα, η Ελλάδα παραμένει στα δεσμά της κρίσης».

Τι μας λέει; Ότι είτε ο Τσίπρας, είτε ο Κυριάκος θα υπογράψουν τέταρτο μνημόνιο αργά ή γρήγορα.

Εδώ είναι λοιπόν το μεγάλο στοίχημα μιας σπουδαίας ηγεσίας. Μπορεί η ΝΔ να φτιάξει το δικό της αφήγημα που θα διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα; Μπορεί να φτιάξει μια «εθνική ομάδα» κορυφαίων στελεχών που θα σχεδιάσουν την Ελλάδα του 2021 και ακόμη μετά; Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 μια άλλη μεγάλη πρόκληση ανοίγεται μπροστά μας. Δεν είναι οι Τούρκοι οι εχθροί, ίσως είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, όμως, σε κάθε περίπτωση κρίνεται η βιωσιμότητα της χώρας.

Μπορεί, λοιπόν, ο Κυριάκος να μπει μπροστά, να εμπνεύσει, να βάλει στους Έλληνες το «σαράκι» της σωτηρίας της χώρας, της εθνικής προσπάθειας;

Από αυτά που βλέπουμε μέχρι τώρα, μάλλον δεν μας πείθει η ΝΔ ότι θα κρατήσει τη σημαία της αλλαγής. Με μια διεκπεραιωτική αντιπολίτευση, λίγες ανακοινώσεις, λίγος Κικίλιας, λίγος Κυριάκος και μόνο ο Άδωνις να κάνει αίσθηση, καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί όταν γίνει κυβέρνηση. Μία από τα ίδια και ο σώζων εαυτόν σωθήτω…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα