Δημήτρης Τζανακόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης παραμένει μία συνολική συμφωνία

15:16 11/4/2017 - Πηγή: iPop

Ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει μία συνολική συμφωνία και πως πρώτα τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, μετά η εφαρμογή των μέτρων, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Η τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε, παρά τα διαρκή εμπόδια μέχρι την τελευταία στιγμή στη βάση όσων είχαν συνομολογηθεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

υπογραμμίζοντας πως «το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε για άλλη μία φορά».

Στόχος της κυβέρνησης, μετά και τη συμφωνία της Μάλτας, παραμένει μία συνολική συμφωνία η οποία θα θέσει τις βάσεις για οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία.

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ θα υπάρξει μια διαβούλευση και μια προκαταρκτική συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για να καθοριστούν τα προαπαιτούμενα και να κλείσει η τεχνική συμφωνία.

Στη συνέχεια, θα ψηφιστούν τα μέτρα και μαζί με όσα έχουν ήδη προσδιοριστεί για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εγκριθούν από το επόμενο Eurogroup, το οποίο μπορεί να είναι είτε της 22ας Μαΐου είτε ένα έκτακτο Eurogroup.

Τα μέτρα και τα αντίμετρα, πρόσθεσε ο ίδιος, θα εφαρμοστούν με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και όχι με υπέρβαση του στόχου.

Αυτή είναι και η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα τροποποίησης του δημοσιονομικού μείγματος που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση-δανειστές

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε πως προβλέπει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, σχετικά με την συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Μάλτας, καθώς ανέφερε οτι για κάθε 1 ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και 1 ευρώ ελάφρυνσης, λέγοντας βέβαιος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, που είναι όρος για την εφαρμογή των θετικών μέτρων.

Εμπόδια στη μάχη πέρα από μερίδα των δανειστών έβαζε και η ΝΔ

Κατηγορώντας τη ΝΔ για τα εμπόδια που έβαζε αναφέρθηκε στις χρονοκαθυστερήσεις του κλεισίματος της αξιολόγησης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος κάνει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της εν μέσω της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, εξηγώντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετούσε τις παράλογες απαιτήσεις των πιο ακραίων δανειστών και ευελπιστούσε σε αδιέξοδο ώστε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Στη μεγάλη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση, τα εμπόδια δεν προέκυψαν μόνο από μερίδα δανειστών αλλά και από το εσωτερικό και κυρίως από τη Ν.Δ.

Επίσης, κατηγόρησε προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν «τόσα και άλλα τόσα μέτρα», ενώ ταυτόχρονα χαρακτήριζε «ιδεοληψία της Αριστεράς» την επαναφορά της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην αγορά εργασίας.

Επισήμανε, επίσης, ότι παρά το ότι γνώριζε πως η ευθύνη των καθυστερήσεων βρισκόταν εξολοκλήρου στην πλευρά των δανειστών επέμενε να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση.

Στόχος η συνολική συμφωνία

«Στόχος της κυβέρνησης, μετά και τη συμφωνία της Μάλτας, παραμένει μία συνολική συμφωνία. Η συνολική συμφωνία περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

The post Δημήτρης Τζανακόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης παραμένει μία συνολική συμφωνία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα