Δεν μπορώ να δώσω εγγυήσεις ότι δεν θα πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη, δηλώνει ο Μουζάλας

07:48 23/3/2016 - Πηγή: iPop

Τους φόβους του για πιθανούς θανάτους παιδιών εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι φυσικά και η φροντίδα της Κυβέρνησης είναι να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε συγκεκριμένα: «Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να μην συμβεί αυτό».

Όσον

αφορά το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ο αναπληρωτής Υπουργός είπε πως δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί και πρόσθεσε: «Το ότι υπάρχει μια επιείκεια στον ποιον βάζεις στα προαναχωρησιακά κέντρα, είναι μια διαφοροποίηση».

Σχετικά με τη θέση της Κυβέρνησης για τα ανοιχτά σύνορα, επισήμανε πως «αυτό που μπερδεύει ο κόσμος είναι θέσεις κινημάτων για ανοιχτά σύνορα τις οποίες είναι πιθανό σε επίπεδο κινημάτων και όχι κράτους να υπερασπιζόμασταν».

Τέλος, σχετικά με την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Μουζάλας τόνισε: «Στα προηγούμενα 15 χρόνια η κοινωνία ενέταξε περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Έχουμε ήδη σχολεία για τους μετανάστες, έχουμε προγράμματα ενσωμάτωσης. Αυτή τη στιγμή όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είμαστε στη φάση να συμμαζέψουμε την κατάσταση».

Για το πώς επηρεάζει την Ελλάδα το χτύπημα στις Βρυξέλλες μίλησε ο Νίκος Τόσκας, λέγοντας: «Τι κίνδυνοι μπορούν να προέλθουν μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες, πως να αποτραπουν και τι συνεραγσίες χρειάζονται, είναι κάτι που μας απασχολεί. Δεν ειχαμε πληροφορίες για κάτι, αλλά υπήρχαν μέτρα μετά το χτύπημα στο Παρίσι. Έχουμε την εμπειρία από τότε και τα εφαρμόσαμε άμεσα και στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα. Η χώρα μας πρέπει κατά τα άλλα να έχει το νου της, γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με άλλες υπηρεσίες. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος ανησυχίας. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα».

Παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη δεν είναι καλή και εξέφρασε τις ανησυχίες του επί του θέματος:

Στην Ειδομένη δεν είναι καλή η κατάσταση. Πρέπει να εκτονωθεί. Δεν φτιάξαμε εγκαταστάσεις στην Ειδομένη για να μη δημιουργήσουμε μία κατάσταση τύπου Καλαί. Φτιάξαμε υποδομές για την υποστήριξή τους. Ήδη έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας. Ο στρατός θα αναλάβει ανάγκες ανθρωπιστικές. Δεν είναι ρεαλιστική η διάλυση 13.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι συνθήκες χάους και βίας δεν δημιουργούνται από μόνες τους. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά όχι βία. Μπορεί να εφαρμοστεί η πειθώ. Όσοι βρίσκονται στα κέντρα, τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε η αίτηση ασύλου, είτε η επιστροφή στην Τουρκία

Tονίζουμε πως την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πρόσφυγες στην Ειδομένη αυτοπυρπολήθηκαν, αναδεικνύοντας το δράμα των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο απεγνωσμένοι πρόσφυγες, διαμαρτυρώμενοι για τα κλειστά σύνορα, άρχισαν να περιλούζουν τα ρούχα τους με βενζίνη και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στον εαυτό τους, ενώ την ενέργειά τους, εμπόδισαν τελικά άλλοι πρόσφυγες, οι οποίοι ωστόσο ξεκίνησαν να φωνάζουν συνθήματα για το άνοιγμα των συνόρων στην Ειδομένη.

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

The post Δεν μπορώ να δώσω εγγυήσεις ότι δεν θα πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη, δηλώνει ο Μουζάλας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ειδομένη, Μουζάλας,eidomeni, mouzalas