Μαύρη μέρα στην ιστορία του Βελγίου- Αιματηρές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης (Photos & Videos)

23:23 22/3/2016 - Πηγή: iPop

Μαύρη Τρίτη ξημέρωσε στο Βέλγιο που από τις πρώτες πρωινές ώρες θρηνεί τα δεκάδες θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες. 31 νεκροί και 250 τραυματίες είναι ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των επιθέσεων που έλαβαν χώρα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και δύο κεντρικούς σταθμούς του Μετρό. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 08:00 το πρωί της Τρίτης δύο βόμβες

εξερράγησαν στο αεροδρόμιο σκορπώντας τον πανικό και θέτοντας ολόκληρο το Βέλγιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση.

Μια τρίτη βόμβα που εντοπίστηκε στους χώρους του αεροδρομίου δεν εξερράγη.

Τρεις ήταν οι δράστες του χτυπήματος στο αεροδρόμιο Zaventem, με τους δύο να σκοτώνονται από την έκρηξη. Ο τρίτος φαίνεται πως έχει διαφύγει, με τις αρχές να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του.

Η φωτογραφία με τους τρεις δράστες:

Την ίδια στιγμή που οι αρχές να προσπαθούσαν να συντονίσουν την κατάσταση στο αεροδρόμιο, ακόμα δύο επιθέσεις σημειώθηκαν σε κεντρικούς σταθμούς του Μετρό στις Βρυξέλλες.

Απ’ αυτές τις επιθέσεις υπήρξαν 20 νεκροί.

This was the scene a short while ago, between the Arts-Lois and Maelbeek metro stations in Brussels. pic.twitter.com/aTZjqsF7Gt

— Evan Lamos (@evanlamos) March 22, 2016

Χάρτης δείχνει τις τοποθεσίες των επιθέσεων

Ανάληψη της ευθύνης

Το πρακτορείο Amaq έδωσε στην δημοσιότητα το κείμενο της ανάληψης ευθύνης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες:

«Οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους πραγματοποίησαν σειρά βομβιστικών επιθέσεων με εκρηκτικές ζώνες και συσκευές, την Τρίτη, με στόχο ένα αεροδρόμιο και ένα κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου, μιας χώρας που συμμετέχει στο διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους άνοιξαν πυρ μέσα στο αεροδρόμιο Zaventem, πριν αρκετοί από αυτούς πυροδοτήσουν τις εκρηκτικές ζώνες τους, ενώ ένας βομβιστής πυροδότησε την εκρηκτική-μαρτυρική ζώνη του στο σταθμό του μετρό Maelbeek. Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 230 νεκρούς και τραυματίες».

#ISIS released the claim for #BrusselsAttacks in Arabic and French pic.twitter.com/iS47AVHt4w

— Rita Katz (@Rita_Katz) March 22, 2016

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ η Παγκόσμια Κοινότητα καταδίκασε τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην βελγική πρωτεύουσα.

Ποικίλων εθνικοτήτων τα θύματα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες

Στοιχεία σχετικά με τους νεκρούς και τους τραυματίες από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες έδωσε ο Δήμαρχος της πόλης, τονίζοντας πως τα θύματα είναι ποικίλων εθνικοτήτων.

Ο Ίβαν Μάγιερ είπε πως η κατάσταση είναι χαοτική στο μετρό και τόνισε πως η διαδικασία για την ταυτοποίηση των θυμάτων είναι σε εξέλιξη.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και Αμερικανός αξιωματούχος της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με την γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά τους.

Έρευνες των αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να ταυτοποιηθούν όλοι δράστες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε επιδρομή της αντιτρομοκρατικής σε οικία σε προάστιο των Βρυξελλών εντοπίστηκαν χημικά προϊόντα, μια βόμβα με καρφιά και μια σημαία του ISIS.

Τα διασημότερα μνημεία της Ευρώπης φωτίστηκαν στα χρώματα της βελγικής σημαίας, ενώ την Τετάρτη στις 12:00 οι Βέλγοι θα κρατήσουν ενός λεπτού σιγή.

Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει γίνει στόχος αρκετών τρομοκρατικών ενεργειών, με την επίθεση που μετράει τα περισσότερα θύματα να είναι εκείνης της Μαδρίτης τον Μάρτιο του 2004, με 191 νεκρούς.

Για πληροφορίες στο αεροδρόμιο για συγγενείς και φίλους το αεροδρόμιο έχει ανοίξει γραμμές επικοινωνίας (0032) (0)2/753.73.00.

Photo: Martin Meissner/AP

The post Μαύρη μέρα στην ιστορία του Βελγίου- Αιματηρές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης (Photos & Videos) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα