Μπαράζ συναντήσεων για τον Πρωθυπουργό στο Λονδίνο- Τι είπε με Μέρκελ και Κάμερον;

18:02 4/2/2016 - Πηγή: iPop

Ιδιαίτερα βεβαρημένο είναι το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται στο Λονδίνου όπου και διεξάγεται η Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region». Η μια συνάντηση διαδέχεται την άλλη και βασικό θέμα σε όλες αποτελεί η διαχείριση του προσφυγικού.

Μετά την τοποθέτηση του, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός εστίασε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ισχυρού συστήματος επανεγκατάστασης προσφύγων, συναντήθηκε με την κα Μέρκελ

και στη συνέχεια με τον κ. Κάμερον.

Τι τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας;

Χρειάζεται άμεσα μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και τη βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων. Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες

Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο εστίασαν στην πορεία του ελληνικού προγράμματος και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Μέρκελ για τα θετικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζει η οικονομία της Ελλάδας και εστίασε στην πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έχει κατατεθεί.

Μίλησε για την σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια οι δύο τους συμφώνησαν πως ο Φεβρουάριος θα αποτελέσει κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης βρέθηκε με τον κ. Κάμερον

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον με τον Αλέξη Τσίπρα οι δύο τους εστίασαν στο προσφυγικό.

Συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές στη Συρία χώρες, η οποία αξίζει να τονιστεί πως περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών.

Βασική θέση στην συζήτηση είχαν οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Επίσης, οι δύο άντρες αναφέρθηκαν και στο Κυπριακό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο:07:30 Άφιξη Αρχηγών Αντιπροσωπειών08:45-09:45 Πρώτο side event: Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη09:10 Άφιξη κ. Πρωθυπουργού στο Συνεδριακό κέντρο Queen Elisabeth10:00-10:30 Έναρξη Ολομέλειας και εναρκτήριες ομιλίες διοργανωτών10:30-11:30 Πρώτη θεματική συνεδρία δωρεοδοτών, υπό την Προεδρία των διοργανωτών: «Ανθρωπιστικά Ζητήματα»10:45-12:30 Δεύτερο side event: «Εσωτερικά της Συρίας»12:00-12:50 Διμερής Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Merkel12:30-13:30 Δεύτερη θεματική συνεδρία δωρεοδοτών, υπό την Προεδρία των διοργανωτών: «Εργασία και οικονομική ανάπτυξη»13:00-13:20 Διμερής Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πρωθυπουργό Η.Β. κ. Cameron13:30-14:30 Γεύμα13:30-14:30 Τρίτο side event: «Εκπαίδευση»13:40-14:45 Τρίτη θεματική συνεδρία δωρεοδοτών, υπό την Προεδρία των διοργανωτών: «Εσωτερικά της Συρίας»14:00-14:30 Διμερής Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Schultz14:45-15:45 Τέταρτη θεματική συνεδρία δωρεοδοτών, υπό την Προεδρία των διοργανωτών: «Εκπαίδευση»15:00-16:00 Διευρυμένη συνάντηση για το Μεταναστευτικό (Αυστρία, Γερμανία, Τουρκία και Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Tusk)15:45-18:00 Συνέχεια Συνεδριών16:15-16:35 Διμερής Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με τον UNCHR High Commissionner κ.Grandi18:00 Λήξη Διάσκεψης

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο κ. Τσίπρας, συνάντησε κατ’ ιδίαν και με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον.

Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές στη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών.

Υπογραμμίστηκαν, επίσης, οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κυριότερα σημεία τη ομιλίας του κ. Τσίπρα στη διάσκεψη:

• «Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό»

• «Από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι»

• «Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες»

• «Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου»

• «Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: «Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα»»

• «Χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών»

• «Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων»

• «Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες»

• «Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους»

Σκοπός της διάσκεψης είναι ναι συγκεντρωθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης. Η κυρία Μερκελ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα χορηγήσει έως το 2018 πόσο 2,3 δισ. ευρώ, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζον Κέρι είπε ότι η χώρα του θα δώσει επιπλέον των 4,5 δισ, που έδωσε έως τώρα, να ποσό 900 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Νορβηγία, η οποία είναι συνδιοργανώτρια της διάσκεψης θα δώσει 1,2 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στη διάσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σημείωσε ότι η χώρα ου φιλοξενεί 2,5 πρόσφυγες από τη Συρία. Πρόσθεσε δε ότι «μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τώρα συζητάμε με την ΕΕ. Ό,τι αποφάσεις ληφθούν εδώ η Τουρκία θα συνεχίσει να βοηθά, ώστε κανείς Σύρος δεν θα μείνει χωρίς καταφύγιο, ασφάλεια, τροφή».

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στις 16.00 με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στις 18.15 με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Φιλίππο Γκράντι αλλά και με τον ηγέτη των εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εξαμερή σύσκεψη δεν θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε ενώ τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ παίρνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

The post Μπαράζ συναντήσεων για τον Πρωθυπουργό στο Λονδίνο- Τι είπε με Μέρκελ και Κάμερον; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα