Tσίπρας στο υπ.Περιβάλλοντος και ενέργειας: «Ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι βασικό εργαλείο για την αναπτυξιακή πολιτική»

13:26 24/5/2017 - Πηγή: iPop

Για τον ενεργειακό σχεδιασμό ο οποίος θεωρείται βασικό εργαλείο για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου, στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ, πλαισιωμένος από τον υπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή ΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας για τον ενεργειακό σχεδιασμό εξήγησε ότι είναι βασικό εργαλείο για την αναπτυξιακή πολιτική και την εξεύρεση επενδύσεων, καθώς και ότι αυξάνει την γεωπολιτική

στρατηγική μας, καθώς η τοποθεσία μας στο χάρτη πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της νέας αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας. Συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΝ pic.twitter.com/Hfu3h8fIty

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 24, 2017

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος και πόλος ειρήνης και σταθερότητας.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 24, 2017

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο στρατηγικός στόχος είναι να «αξιοποιήσουμε το στρατηγικό μας πλεονέκτημα και να γίνει η χώρα μας ένας διακομιστικός κόμβος όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στην ενέργεια».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δρόμοι της ενέργειας του 21ου αιώνα δεν μπορούν να παρακάμπτουν την Ελλάδα ενώ τόνισε πως στο πλαίσιο των διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας η ενεργειακή συνεργασία είναι στο επίκεντρο της συζήτησης και κατέχει περίοπτη θέση.

Σχετικά με τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς το έργο του αγωγού tap o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη, ένα έργο που εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα, 1 χλμ/ μέρα. Επίσης εξελίσσεται ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας, καθώς και η ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia Interconnecto. Παράλληλα τόνισε πως προχωρά η αναβάθμιση του τερματικού στρατού υγροποιημένου αερίου στην Αρετούσα μέσω στρατηγικής συμφωνίας.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε κατά τις δηλώσεις του ότι με τον tap επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου στη Θράκη στην κεντρική ανατολική Μακεδονία και στη στερεά Ελλάδα.

Εργαζόμαστε εντατικά σε διπλωματικό επίπεδο για την ωρίμανση στρατηγικών μεγάλων έργων στα σημαντικά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της αττικής και των Κυκλάδων που αποτελεί ένα έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς θα μας δώσει την δυνατότητα να αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα αλλά και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε εξαγωγή ενέργειας. Η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου έχει σημασία

Ο ίδιος τόνισε ότι θα υπογραφούν αύριο, Πέμπτη, τρία συμβόλαια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο χερσαία και ένα θαλάσσιο οικόπεδο:

Για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων υπογράφουμε 3 συμβόλαια με εταιρείες για την εκμετάλλευση 2 χερσαίων και ενός θαλασσίου οικοπέδου, αύριο.

Ο Τσίπρας χαρακτήρισε αυτήν την εξέλιξη «σημαντική» και είπε πως ταυτόχρονα προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών, αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν την περιοχή του Ιονίου, είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων.

«Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις Α.Π.Ε. προκειμένου να βελτιωθεί το ενεργειακό μείγμα της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τσίπρας ενώ διευκρινίζει ότι σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η διασύνδεση των νησιών και το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ώστε μέχρι το 2020 να μηδενιστούν οι χρεώσεις των Υ.Κ.Ω.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα αφορά ιδιωτικά & δημόσια κτίρια αλλά και τον κλάδο των μεταφορών.

Σύμφωνα με τον Τσίπρα με την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, οριοθετείται ο δασικός χώρος και τακτοποιείται η σχέση δάσους – γεωργικής εκμετάλλευσης.

Ο ίδιος όσον αφορά το Κτηματολόγιο ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο ολοκλήρωσης το 2020.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα στο ΥΠΕΝ:

The post Tσίπρας στο υπ.Περιβάλλοντος και ενέργειας: «Ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι βασικό εργαλείο για την αναπτυξιακή πολιτική» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα