Erdogan: Η Τουρκία ετοιμάζει νέα σχέδια για το Κυπριακό

12:56 9/7/2017 - Πηγή: iPop

Ο Tayyip Erdogan δήλωσε από το Αμβούργο απογοητευμένος για την έκβαση τον συνομιλιών σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο η στάση που διατήρησε ήταν μετριοπαθής και ευθεία και οι προσπάθειές του αλτρουιστικές.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η Τουρκία έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε προκειμένου του ζήτημα να λυθεί με έναν περιεκτικό και βιώσιμο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Μαζί με την ‘Δημοκρατία της Β. Κύπρου’ ήμασταν πάντα ένα βήμα πιο εμπρός σε ό,τι αφορά το

σχέδιο Ανάν και την τελευταία διαδικασία, όπως ακριβώς υποσχέθηκα».

Πρόθεση της τουρκικής πλευράς είναι η δημιουργία νέων σχεδίων για την επίλυση του ζητήματος. Η επεξεργασία και η κοινοποίησή τους θα γίνει σύντομα.

Ακόμα, ο Τούρκος Πρόεδρος δημιούργησε επιπλέον εντάσεις. Ενώ είχε υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, με δήλωσή του φαίνεται να καταργεί την υπογραφή του μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του η τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν θα προβεί σε επικύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή αν πρώτα δεν εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί στη χώρα του. Η υπόσχεση στην οποία αναφέρεται ο Τούρκος πρόεδρος αφορά τη δέσμευση του πρώην προέδρου της Γαλλίας François Hollande ότι αν και η Τουρκία περιλαμβάνεται στις επονομαζόμενες «αναπτυγμένες χώρες» δεν θα καταβάλει το ποσό που της αναλογεί για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Το κλίμα εντάθηκε ακόμα περισσότερο αφού η γερμανική Κυβέρνηση δεν επέτρεψε στον Τούρκο Πρόεδρο να οργανώσει ομιλία για τους συμπατριώτες του στο Αμβούργο. Ο Erdogan τόνισε ότι: «Εάν ζούμε σε ένα κόσμο ελευθερίας τότε οι άνθρωποι που δεν επιτρέπουν σε ένα πρόεδρο μιας χώρας που τον εξέλεξε με ποσοστό 52% να διοργανώσει ομιλία, τότε λυπάμαι, αλλά δεν θα έπρεπε να ομιλούν για ελευθερία».

Παράπονα από την τουρκική πλευρά εκφράστηκαν και για το προσφυγικό ζήτημα. Η ΕΕ είχε υποσχεθεί στην Τουρκία ένα ποσό της τάξης των 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ωστόσο, η χώρα έχει λάβει μόλις 800 εκ. ευρώ. Ο Τούρκος Πρόεδρος, παράλληλα, απάντησε και στις κατηγορίες πως δεν εφαρμοστεί μέτρα για την βελτίωση της κατάστασης στο συγκεκριμένο θέμα. Τόνισε πως η Τουρκία έχει κάνει έργα στις περιοχές του Κιλίς και του Γκαζίαντεπ όπου καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες εκπαίδευσης και υγείας των προσφύγων.

Σε συζητήσεις ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan θίχτηκαν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και η κράτηση των δημοσιογράφων, ανάμεσα στους οποίους είναι δύο Γερμανοί. Ο Erdogan σ’ αυτό απάντησε πως οι δημοσιογράφοι αυτοί στήριξαν τρομοκρατικές οργανώσεις. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

The post Erdogan: Η Τουρκία ετοιμάζει νέα σχέδια για το Κυπριακό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα