Η μυστική σύνδεση μεταξύ ύπνου και άγχους

11:06 9/7/2017 - Πηγή: iPop

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο νυχτερινός ύπνος γίνεται εφιάλτης εξαιτίας του άγχους και του έντονου stress. Τα φαινόμενα αυτά συχνά κατηγορούνται για προβλήματα αϋπνίας. Τι συμβαίνει, όμως, στον εγκέφαλο και το άγχος δημιουργεί προβλήματα αϋπνίας;

Επιστήμονες από την Ιαπωνία ήρθαν για να δώσουν απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Σύμφωνα με την έρευνά τους τα συναισθήματα και οι ύπνος είναι στενά συνδεδεμένα εξαιτίας ορισμένων νευρώνων που παίζουν σημαντικό ρόλο. Η έρευνα αυτή έχει ως στόχο στο μέλλον να αντιμετωπίσει

δραστικά τα προβλήματα στον ύπνο, καθώς επίσης να επιλύσει τα προβλήματα άγχους μέσω του ύπνου.

Οι αρχικές μελέτες πραγματοποιήθηκαν με ζώα. Οι επιστήμονες παρατηρούσαν τις αντιδράσεις των ζώων σε στρεσογόνες καταστάσεις. Ακόμα, με την χρήση ειδικού εξοπλισμού, ήλεγχαν το ενδοκρινικό σύστημα.

Το κέντρο που σχετίζεται με τον ύπνο τοποθετείται στις αμυγδαλές, οι οποίες κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα συναισθήματα του άγχους και του φόβου. Βέβαια υπάρχουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με αυτά τα συναισθήματα αλλά οι αμυγδαλές έχουν τον τελευταίο λόγο σχετικά με τις εκδηλώσεις συμπεριφορά και το άγχος.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Takeshi Sakurai, Διευθυντή του παγκόσμιου οργανισμού που ασχολείται με την ιατρική αντιμετώπιση των προβλημάτων του ύπνου, εστίασε την προσοχή της στην διαρκεί κίνηση των ματιών που αποδεικνύει έντονο άγχος, οδηγεί στη διαρκεί μεταβολή των εικόνων και κατ’ επέκταση δεν επιτρέπει στον οργανισμό να δώσει την έγκρισή του ώστε να εισέλθει σε κατάσταση ύπνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα, διαθέτουν έναν μηχανισμό που βοηθάει τον οργανισμό να τίθεται σε κατάσταση ύπνου. Η ψυχοπαθολογία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του εξαιτίας του γεγονότος ότι τα συναισθήματα και ο ύπνος εδρεύουν και τα δύο στις αμυγδαλές. Η έρευνα αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για να λυθεί το πρόβλημα της αϋπνίας.

The post Η μυστική σύνδεση μεταξύ ύπνου και άγχους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα