G20: Βήματα πίσω για χάρη του Trump

10:38 9/7/2017 - Πηγή: iPop

Βήματα πίσω και υποχωρήσεις έκαναν οι ισχυροί ηγέτες της G20 για χάρη του Donald Trump και μάλιστα στα πολύ ευαίσθητα ζητήματα του εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής. Στόχος των ηγετών ήταν να παραμείνουν οι ΗΠΑ στην ομάδα των πιο αναπτυγμένων οικονομικών του κόσμου.

Στο τελικό κείμενο της Συνόδου στο Αμβούργο είναι εμφανείς οι διαφωνίες ανάμεσα στον Donald Trump

και τους υπόλοιπους ηγέτες.

Συγκεκριμένα, για το κλίμα, η G20 δίνει έμφαση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απομόνωσή τους στο θέμα. Οι υπόλοιπες χώρες αναφέρουν ότι αυτή η διεθνής συμφωνία είναι «μη αναστρέψιμη».

«Εκεί που δεν υπάρχει ομοφωνία, η τελική ανακοίνωση υπογραμμίζει τις διαφωνίες», ανακοίνωσε η Καγκελάριος Angela Merkel. Όμως, λίγο αργότερα η Τουρκία «έσπασε» το κοινό μέτωπο, απειλώντας να μην επικυρώσει τη Συμφωνία για το Κλίμα.

«Μετά την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ, η θέση μας πηγαίνει προς την κατεύθυνση της μη επικύρωσης (της Συμφωνίας) από το κοινοβούλιο», είπε ο Erdogan, ενώ πρόσθεσε ότι η Γαλλία, όταν υπεγράφη η Συμφωνία του Παρισιού, υποσχέθηκε στην Τουρκία οικονομικές αποζημιώσεις που δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ πήραν «έγκριση» απ’ την G20 ν’ ακολουθήσουν την πολιτική της επιλογής τους. Το κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει ότι θα βοηθήσουν άλλες χώρες του κόσμου «να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα».

Όμως, η εν λόγω πολιτική έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους του ΟΗΕ για μια οικονομία που να μην βασίζεται τόσο στον άνθρακα, αν και στο ανακοινωθέν της G20 διευκρινίζεται ότι τα ορυκτά καύσιμα θα χρησιμοποιούνται με «πιο καθαρό» τρόπο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την επιθυμία των ΗΠΑ να πωλούν το σχιστολιθικό αέριό τους.

Ο Vladimir Putin μίλησε για τον «καλύτερο» συμβιβασμό στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και ο Emmanuel Macron ανακοίνωσε ότι συγκαλεί μια σύνοδο για το κλίμα τον Δεκέμβριο στη Γαλλία, δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού.

Για το εμπόριο, οι ΗΠΑ εν τέλει αποδέχθηκαν την τελική ανακοίνωση, η οποία περιέχει μια καταδίκη «του προστατευτισμού».

Όμως, σε αντάλλαγμα οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως αναγνώρισαν για πρώτη φορά το δικαίωμα των χωρών που είναι θύματα παράνομων εμπορικών πρακτικών να καταφεύγουν «σε νόμιμα μέσα για την υπεράσπιση του εμπορίου».

Photo: REUTERS/PATRIK STOLLARZ

The post G20: Βήματα πίσω για χάρη του Trump appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα