« Χειραγώγησε » τους άλλους

13:31 26/3/2014 - Πηγή: iPop

Ποιος δεν γοητεύτηκε από τη δύναμη που δίνει το να μπορεί να ασκήσει επιρροή πάνω σε άλλους ανθρώπους; Αν είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας η απάντηση είναι «Ουδείς». Αν βεβαίως έχετε αντίθετη άποψη, καλύτερα να κλικάρετε κάποιο άλλο θέμα από τα «σχετικά θέματα» που θα βρείτε παρακάτω! Εδώ θα διαβάσετε τρόπους ώστε να ασκήσετε επιρροή στους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την ψυχολογία και χωρίς να φέρετε τον άλλον σε δύσκολη θέση!

Ζητήστε χάρες

Ζητήστε

από κάποιον να σας κάνει μια χάρη για σας, επίσης γνωστό ως το φαινόμενο του Benjamin Franklin. Ο θρύλος λέει ότι ο Βενιαμίν Φραγκλίνος κάποτε ήθελε να κερδίσει έναν άνθρωπο που δεν τον συμπαθούσε. Είπε λοιπόν σε κάποιον που δεν τον συμαθουσε ότι ήθελε να του δανείσει ένα σπάνιο βιβλίο. Όταν ο άλλος δέχθηκε το βιβλίο τον ευχαρίστησε ευγενικά. Ως αποτέλεσμα, ο άνθρωπος που δεν ήθελε να του μιλήσει πριν, έγινε καλός φίλος με τον Franklin. Ο Franklin είχε πει: «Όταν έχεις κάνει ήδη μία καλή πράξη για κάποιον, εκείνος είναι πιο έτοιμος να κάνει κάτι για εσένα από ότι κάποιος στον οποίο είσαι εσύ υποχρεωμένος». Οι επιστήμονες αποφάσισαν να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν λάβει από τον ερευνητή μια προσωπική χάρη βαθμολόγησαν τον ερευνητή πολύ πιο ευνοϊκά από ό, τι οι άλλες ομάδες. Μπορεί να φαίνεται αντι-διαισθητικό, αλλά η θεωρία είναι αρκετά υγιής. Αν κάποιος κάνει μια χάρη για σας, είναι πιθανό ότι έχει βάλει τα δεδομένα κάτω και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αξίζατε να σας κάνει τη χάρη άρα ότι σας εκτιμούν.

Παζαρέψτε προς όφελος σας

Αρχικά ζητήστε κάτι μεγαλύτερο από αυτό που θέλετε και στη πορεία αλλάξτε το. Το κόλπο του παζαριού δηλαδή. Ξεκινήστε ζητώντας κάτι που πιθανότατα θα απορρίψουν, στη συνέχεια επαναδιαπραγματευτείτε και ζητήστε αυτό που πραγματικά θέλατε από την αρχή. Αυτό το τέχνασμα μπορεί επίσης να ακουστεί αντι-διαισθητικό, αλλά η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι το άτομο θα αισθάνεται άσχημα για την άρνηση στο πρώτο αίτημα σας, ακόμα κι αν ήταν παράλογο, έτσι ώστε όταν σας ζητήσετε κάτι λογικό θα αισθάνεται υποχρεωμένος να βοηθήσει αυτή τη φορά. Επιστήμονες δοκίμασαν αυτή την ιδέα και διαπίστωσαν ότι λειτούργησε εξαιρετικά καλά.

Κολακέψτε τον άλλον

Η κολακεία ουσιαστικά θα σας ανοίξει όλες τις πόρτες. Αυτό ίσως φαίνεται αυτονόητο αλλά υπάρχουν μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να τονιστούν. Αν η κολακεία δεν φαίνεται ειλικρινής θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ερευνητές έχουν μελετήσει τα κίνητρα πίσω από τις αντιδράσεις του κόσμου στη κολακεία και βρήκαν μερικά πολύ σημαντικά πράγματα. Για να το θέσουμε απλά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν τη γνωστική ισορροπία, προσπαθώντας να κρατήσoυν πάντα τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους οργανωμένα με παρόμοιο τρόπο. Έτσι, αν κολακεύετε κάποιον που έχει υψηλή αυτοεκτίμηση, και η κολακεία σας φαίνεται ειλικρινή, θα σας συμπαθήσουν περισσότερο. Ωστόσο, αν κολακεύετε κάποιον που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, υπάρχει μια πιθανότητα να αποτύχετε και να τους κάνετε να σας αντιπαθήσουν.

Αντιγράψτε τους

Αντιγράψτε τον τρόπο συμπεριφορά του άλλου. Κάποιοι μάλιστα αυτό το κάνουν αυθόρμητα. Υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν έμφυτο. Προσπαθούν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον αντιγράφοντας ανθρώπινες συμπεριφορές, τρόπους ομιλίας κτλ. Ωστόσο, αυτή η ικανότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και συνειδητά, και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σας κάνει πιο αγαπητούς. Οι ερευνητές μελέτησαν τον μιμητισμό και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που τους είχαν μιμηθεί ήταν πολύ πιο πιθανό να ενεργήσουν θετικά προς το πρόσωπο που τους είχε αντιγράψει.

Ψάξτε την κούραση

Ζητήστε χάρη από κάποιον όταν είναι κουρασμένος. Όταν ο άνθρωπος είναι κουρασμένος σωματικά η ενέργεια του πέφτει και δεν έχει κουράγιο να πει όχι Αν πάλι δεν πει αμέσως ναι θα απαντήσει «θα το κάνω αύριο». Την επόμενη μέρα είναι πολύ πιθανόν να σας κάνει τη χάρη για να μην αθετήσει το λόγο του.

The post « Χειραγώγησε » τους άλλους appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα