Ξεκινα αυριο η λειτουργια των ιατρειων του πεδυ...

12:30 26/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Ετοιμάζεται να... περπατήσει, παρότι με ασταθή και δειλά βήματα, το ΠΕΔΥ. Οι περισσότερες μονάδες υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ...
θα αρχίσουν να λειτουργούν από αύριο, Πέμπτη, ωστόσο όπως όλα δείχνουν πρόκειται για την απαρχή ενός μεγάλου μεταβατικού διαστήματος.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης εκτιμά πως «από την Πέμπτη θα λειτουργούν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση
στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Σε πρώτη φάση το ΠΕΔΥ βρίσκεται αντιμέτωπο με τα συνήθη γραφειοκρατικά προβλήματα, όπως η δημοσίευση των διαπιστωτικών πράξεων διορισμού των εργαζομένων στο ΦΕΚ, προϋπόθεση για την ανάληψη καθηκόντων τους στις μονάδες υγείας που ζήτησαν να ενταχθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας, που λειτουργεί και ως πυξίδα για τις άλλες, την περασμένη Δευτέρα εστάλησαν στο εθνικό τυπογραφείο οι διαπιστωτικές πράξεις του προσωπικού προς δημοσίευση ενώ παρελήφθησαν και οι σφραγίδες των μονάδων υγείας που θα επιτρέπουν μεταξύ άλλων τη συνταγογράφηση για τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, ''οι μονάδες υγείας θα είναι μεν ανοιχτές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι όλες θα μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες, ασφαλισμένους και μη. Αυτό εξαρτάται από το πως έχει προχωρήσει σε κάθε μονάδα η διαδικασία με τα ΦΕΚ, τις πράξεις ανάληψης καθηκόντων, τα έγγραφα κλεισίματος του ιδιωτικού ιατρείου που πρέπει να προσκομίζουν οι γιατροί κοκ.''. Διαβεβαιώνει πάντως ότι σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα τα πρώην Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και όλες οι νομαρχιακές, τοπικες και αλλες μονάδες υγείας του Οργανισμού θα μπορούν να εξυπηρετούν όσους περνούν το κατώφλι τους αναζητώντας γιατρό είτε για εξέταση είτε για συνταγογράφηση.

Εξάλλου με ταχύ ρυθμό δρομολογείται και η προκήρυξη για 900 γιατρούς που θα στελεχώσουν το ΠΕΔΥ. Αυτό που περιμένουν τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Οικονομίας για να προχωρήσουν την προκήρυξη είναι ο ακριβής αριθμός των ιατρών που χρειάζονται, κατά ειδικότητα και κατά περιοχή, κάτι που προϋποθέτει τον ακριβή αριθμό των γιατρών που ανέλαβαν καθήκοντα στο ΠΕΔΥ -και το οποίο θα είναι γνωστό από αύριο και μέσα στις επόμενες δυο τρεις ημέρες. Εναλλακτικά εξετάζεται η κάλυψη τω κενών στην παρούσα φάση με γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας κάθε ΥΠΕ.

Μια επιπλέον εμπλοκή που καλείται να λύσει το υπουργείο Υγείας με τις ΥΠΕ και τις νομικές υπηρεσίες αφορά τη δικαίωση γιατρών του ΕΟΠΥΥ που είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας να διατηρηθεί το εργασιακό καθεστώς που είχαν στα ιατρεια του ΕΟΠΥΥ αλλά και το ιδιωτικό τους ιατρείο. Μερικές δεκάδες γιατρών δικαιώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, με την απόφαση μάλιστα να είναι άμεσα εκτελεστή και να τους επανατοποθετεί στο ΠΕΔΥ αλλά με 5,5 ώρες εργασίας ημερησίως και όχι 8ωρο όπως οι άλλοι, και κυρίως χωρίς να κλείσουν τα ιατρεία τους.

Σε άλλες περιπτώσεις ωστόσο ο δικαστής έκρινε ότι οι γιατροί υποχρεούνται να εργάζονται με τους ίδιους όρους όπως οι συνάδελφοί τους που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος ακόμη και από το υπουργείο Υγείας για νομικό κομφούζιο με το θέμα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα