Υποτροφίες σε 15 νέους επιστήμονες από το ΤΕΙ Αν.Μακεδονίας- Θράκης

15:22 5/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ικανοποίηση που φέρνει η επιβράβευση μιας επίπονης προσπάθειας έλαβαν 15 νέοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα στην Καβάλα. Σε ειδική εκδήλωση, στον χώρο όπου υπάρχει ο υπερυπολογιστής με τον οποίο γίνεται η συνεργασία με το CERN, το ΤΕΙ Aνατολικής Μακεδονίας- Θράκης, παρέδωσε δεκαπέντε υποτροφίες που του έχει χορηγήσει το Ίδρυμα

«Σταύρος Νιάρχος».


Πρόκειται για προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών εφαρμογών σε επιχειρήσεις, στον αγροτικό τομέα, στην ιατρική, στην καθημερινότητα. Στις βραβευμένες ιδέες περιλαμβάνονται σχέδια για τον εμπλουτισμό του νερού με νανοφυσαλίδες για χρήση σε υδροπονικές καλλιέργειες, την τοποθέτηση αισθητήρων στο τσιμέντο για έλεγχο της μηχανικής καταπόνησης ενός κτιρίου μετά από σεισμό, την ανάπτυξη συστήματος για άμεση επέμβαση σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στο νερό, τον τρόπο αυτοκαταστροφής μια πετρελαιοκηλίδας, τον εντοπισμό της προδιάθεσης για καρκίνο των ωοθηκών.
Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους επιστήμονες και τον περιορισμό της μετανάστευσής τους στο εξωτερικό, ανέφερε εκ μέρους του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Στ.Νιάρχος» ο κ. Χρήστος Καθάριος.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιστήμονες ηλικίας από 25-40 ετών δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ιδέες τους, να τις προχωρήσουν στο επίπεδο της εφαρμογής και της εξόδου του τελικού αποτελέσματος στην αγορά.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αν.Μακεδονίας- Θράκης, Αθανάσιος Μητρόπουλος πρόκειται για ένα καινοτόμο πείραμα που δεν αφορά την επιβράβευση μιας καλής ιδέας σε επίπεδο γραφειοκρατικό αλλά την εξελίσσει ως το τελικό στάδιο της εφαρμογής της.
Κάθε υποτροφία περιλαμβάνει βραβείο ύψους 5.000 Ευρώ και επιχορήγηση ύψους έως 55.000 Ευρώ για την ανάπτυξη της πρότασης/ιδέας και είναι διάρκειας δύο ετών.
Κατά τη διάρκεια της βράβευσης των επιτυχόντων, ήταν παρόντες εκπρόσωποι του Ιδρύματος, των αρχών, των επιστημονικών συλλόγων αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, που με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τη παρουσίαση των εγκεκριμένων έργων.

Keywords
Τυχαία Θέματα