Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα κάνει πρόοδο αλλά είναι η πιο δύσκολη περίπτωση

15:16 5/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ελλάδα είναι η πιο δύσκολη περίπτωση από τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα διάσωσης αλλά κάνει πρόοδο σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Αναφορικά με την βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους στο οποίο εμπλέκεται ο ESM, o κ.Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι ο οργανισμός έχει εκταμιεύσει 260

δισ. ευρώ σε πέντε χώρες της Ευρωζώνης, ποσό τριπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο του ΔΝΤ σε παγκόσμια κλίμακα το ίδιο διάστημα.

Ο ίδιος επισήμανε πως τέσσερις στις πέντε χώρες εξήλθαν από το πρόγραμμα και εξελίσσονται σε επιτυχημένες περιπτώσεις με ισχυρή ανάπτυξη και μεγάλη πτώση της ανεργίας αλλά η Ελλάδα είναι η πιο δύσκολη περίπτωση.

ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το ESM έχει εκταμιεύσει ήδη 29 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι «εκταμιεύουμε μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρέπει να εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις«.

Σε ερώτηση για τον ρόλο των γερμανικών εκλογών του 2017 στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο ίδιος ανέφερε ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τις γερμανικές εκλογές.

«Η βασική ανάγκη είναι να μειωθεί ο αντίκτυπος των επιτοκίων για την Ελλάδα στο μέλλον και ότι θα εξετάσουμε αργότερα πόση πρόσθετη ελάφρυνση χρέους χρειάζεται πραγματικά,» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Η Ελλάδα είναι διαφορετική από άλλες χώρες με τις οποίες ασχολείται το ΔΝΤ σε όλο τον κόσμο, τόνισε, καλώντας το Ταμείο να να προσαρμοστεί διότι στην ΕΕ υπάρχει ο ESM.

Ερωτηθείς για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, ο ίδιος τόνισε πως οι προοπτικές δεν είναι κακές, επισημαίνοντας την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Ομως, πρόσθεσε ότι προϋπόθεση είναι να συνεχιστεί η εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα