Β.Αιγαίο: Τη διερεύνηση των καταγγελιών για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ζήτησε η χώρα μας

13:55 23/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Tην εξέταση όλων των καταγγελιών που αφορούν τη στάση της Τουρκίας στους πρόσφυγες όπως τις βίαιες επαναπροωθήσεις ή εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης προσφύγων, ζήτησε η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή επιτροπή όπως είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η διευθύντρια της υπηρεσίας ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών Μαρία Σταυροπούλου. Η κυρία Σταυροπόύλου τόνισε ότι οι καταγγελίες είναι σοβαρές και πρέπει να ληφθούν υπόψη εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά που οφείλονται δεν εφαρμόζονται.

Ζητήθηκε διερεύνηση και για τις καταγγελίες ότι οι μετανάστες που επέστρεψαν

με τις επαναπροωθήσεις από τα νησιά προς την Τουρκία, δεν είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν αίτημα ασύλου.

Η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ κατήγγειλε ότι μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν από τα νησιά στην Τουρκία δεν ενημερώθηκαν ή δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Καταγγελία και από κλιμάκιο ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς και της Σκανδιναβικής Πράσινης Αριστεράς για τις συνθήκες κράτησης προσφύγων στην Τουρκία.

Αλλά και η Διεθνής Αμνηστίας καταγγέλλει την κράτηση των 12 Σύρων προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν αεροπορικώς στα Άδανα από τη Μυτιλήνη στις 27 Απριλίου, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί ότι θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους ή θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αντί αυτού κρατούνται σε ένα κέντρο για πρόσφυγες Νοτιανατολικά της χώρας.

Όσον αφορά τη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου μέχρι τώρα έχουν εξετασθεί 945 αιτήματα, και από αυτά τα 450 ήταν θετικά και τα 164 απορρίφθηκαν ως απαράδεκτα για τα οποία κατατέθηκαν προσφυγές για όλες τις περιπτώσεις. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα στοιχεία για τις υπόλοιπες 300 περιπτώσεις.

Συνεχίζουν οι πρωτοβάθμιες επιτροπές να δίνουν προτεραιότητα σε Σύρους Πρόσφυγες και έχει ζητηθεί να συγκροτηθούν επιτροπές για να ξεκινήσουν να εξετάζονται και οι αιτήσεις των μεταναστών.

The post Β.Αιγαίο: Τη διερεύνηση των καταγγελιών για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ζήτησε η χώρα μας appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα