Σέρρες: Αρ.Μπαλτάς: «Μέσω προγραμμάτων η προστασία και ανάδειξη του Τύμβου Καστά»

13:12 11/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη διαβεβαίωση του Υπουργού Πολιτισμού για την συνέχιση των ανασκαφών, αλλά κυρίως για την συντήρηση του ταφικού μνημείου και των ευρημάτων του στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, έδωσε στους τοπικούς φορείς των Σερρών ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Σέρρες, απ’ όπου μετέβη στον Τύμβο Καστά, όπου ξεναγήθηκε από την υπεύθυνη των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη.


«Το μνημείο θα πρέπει ν’ αναδειχθεί με τους δικούς του ρυθμούς και σε συνάφεια με τα υπόλοιπα μνημεία

της χώρας, αλλά και την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Υπουργός, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευστάθεια του μνημείου και την αποκατάσταση των ταφικών ευρημάτων του, ώστε ν’ ακολουθήσει το επόμενο βήμα για την επέκταση των ανασκαφών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠρος την κατεύθυνση αυτή σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την στιγμή δύο έργα, ένα μέσω του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργων που είναι απαραίτητα για την πρόοδο της ανασκαφής και τη δημιουργία συνθηκών επισκεψιμότητας στο αρχαιολογικό μνημείο και το δεύτερο μέσω διακρατικού προγράμματος που αφορά έργα και παρεμβάσεις για την προβολή και στήριξη του μνημείου και της ευρύτερης περιοχής.
«Η ανασκαφή έχει τελειώσει. Τώρα αυτό που προέχει είναι η προστασία, η συντήρηση, η στερέωση, η ανάδειξη και η προβολή του χώρου αυτού. Αυτό είναι το βασικό πριν προχωρήσει οποιαδήποτε ανασκαφική έρευνα» υποστήριξε από την πλευρά της η υπεύθυνη ανασκαφέας του Τύμβου Καστά Κατερίνα Περιστέρη.

«Γίνονται τα απαραίτητα έργα που απαιτούνται σ’ αυτή τη φάση, έστω και αν δεν φαίνονται», υποστήριξε ο Υπουργός απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην κριτική που ασκείται για τη διακοπή των εργασιών και έλλειψη ενδιαφέροντος από την Πολιτεία.

«Για μας τα έργα δεν έχουν κομματικό μανδύα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για πρόωρη , υπερβολική και υπερ-έκθεση των ευρημάτων που έγινε πριν από δύο χρόνια, γεγονός που είχε ως συνέπεια –όπως είπε- να τροφοδοτήσει με υπέρ-προσδοκίες και παγκόσμια αναμονή.

Keywords
Τυχαία Θέματα