Χίος: Ανδρέας Μιχαηλίδης Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ανάπτυξη στα νησιά

12:31 11/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Σε πείσμα της ισοπεδωτικής στάσης πολλών πολιτικών χώρων και ενημερωτικών μέσων, η κυβέρνηση δείχνει πως κατανοεί τη σημαντική όξυνση των αναγκών και ανησυχιών των νησιωτών και πως υλοποιεί σταδιακά το σχέδιό της για αντισταθμιστικά μέτρα και ενίσχυση της ανάπτυξης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης», καταλήγει σε άρθρό του ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο άρθρο με τίτλο «Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ανάπτυξη στα νησιά», ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει τις θετικές προβλέψεις που περιέχει για τα νησιά και

ιδιαίτερα για αυτά που έχουν αυξημένες προσφυγικές ροές, ο αναπτυξιακός νόμος

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ανάπτυξη στα νησιά

Ο δίδυμος στόχος της δίκαιης ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Πρόκειται ασφαλώς για απαιτητικό και πολυσύνθετο στόχο από τον οποίο θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και η συνολική επιτυχία του κυβερνητικού έργου στο τέλος της θητείας. Τη στιγμή όμως της πλήρους καθίζησης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της αποτυχίας του προηγούμενου παραγωγικού μοντέλου και της καταστροφικής μνημονιακής «θεραπείας» που επιβλήθηκε, σφάλμα δεν είναι ο οραματισμός ενός δύσκολου στόχου, αλλά η συνέχιση του «μια από τα ίδια» ή η υιοθέτηση του νεοφιλελεύθερου δρόμου.

Αν λοιπόν η δίκαιη ανάπτυξη είναι ο στόχος, μια από τις προϋποθέσεις επιτυχίας του είναι και η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και η μέριμνα για τις πιο μειονεκτούσες ή δοκιμαζόμενες περιοχές. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να σταθώ στις νησιωτικές περιοχές και να αναφέρω κάποιες από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και οι οποίες στοχεύουν να στηρίξουν ειδικά, ή προνομιακά, την ανάπτυξη στα νησιά, ιδίως εκείνα όπως η Χίος που έχουν επωμιστεί δυσανάλογο βάρος του προσφυγικού.

Ο αναπτυξιακός νόμος (4399/2016) που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, παρότι από μόνος του δεν μπορεί φυσικά να οδηγήσει στην ανάκαμψη, περιέχει μια σειρά από θετικές προβλέψεις, τόσο ως προς την επίτευξη του υπέρτερου στόχου της παραγωγικής ανασυγκρότησης και δίκαιης ανάπτυξης, όσο και ως προς τον ειδικότερο στόχο της αναπτυξιακής στήριξης των νησιών. Κάποιες από τις προβλέψεις αυτές που αφορούν ειδικώς τα νησιά, οι οποίες νομίζω ότι δεν έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές, είναι οι εξής:

Στις ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων (άρθρο 12) περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις των οποίων το σχέδιο υλοποιείται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καθώς και τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.
Keywords
Τυχαία Θέματα