Κυβέρνηση και κόμματα για τις παραιτήσεις των αντιπροέδρων του ΣτΕ

15:30 5/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η παραίτηση των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ με αφορμή την ανακοίνωση η οποία συνόδευσε την αναβολή της διάσκεψης σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων.

«Η ακαριαία αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην παραίτηση δύο δικαστικών από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αλλά και τα όσα ανέφερε εχθές στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, καθιστούν σαφές, ακόμα και στον πλέον ανυποψίαστο πολίτη, το ποιος προσπαθεί, με κάθε μέσον και τρόπο, να επηρεάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου

του πρωθυπουργού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εδώ και καιρό η Νέα Δημοκρατία επανειλημμένα έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Για τις σοβαρές δυσλειτουργίες, τις περίεργες μεθοδεύσεις και τις απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτήν.
Η σημερινή παραίτηση δύο Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επιβεβαιώνει και ενισχύει ακόμα περισσότερο τις έντονες αυτές ανησυχίες μας. Ανησυχίες που για ακόμα μία φορά υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Κόμματος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη χθεσινή δημόσια παρέμβασή του.
Είναι θέμα δημοκρατικής ευθύνης και καθήκοντος για τη Νέα Δημοκρατία να μην επιτρέψει οποιασδήποτε μορφής υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Το Ποτάμι αναφέρει: »Η παραίτηση των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ, οι σοβαρότατες καταγγελίες στις οποίες προέβησαν, κλονίζουν συθέμελα το Κράτος Δικαίου και καταδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης στην υπόθεση -όνειδος των τηλεοπτικών αδειών. Οι πρωτοφανείς εξελίξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας βλάπτουν το κύρος της Δικαιοσύνης, οδηγούν στη διάρρηξη της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει ο κορυφαίος αυτός θεσμός και η οποία έχει κατακτηθεί μέσα από τη μακρόχρονη ιστορική διαδρομή του. Η Κυβέρνηση ολετήρας των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φέρει βαρύτατες ευθύνες για την θεσμική καταστροφή που συντελείται στη χώρα. Από δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση εξελίσσεται σε καθεστώς αμφίβολης νομιμοποίησης. Αργά ή γρήγορα αυτή η Κυβέρνηση θα φύγει από την εξουσία, το στοίχημα για τη χώρα είναι να μην αφήσει πίσω της ανήκεστες βλάβες, να μην επιφέρει μη αναστρέψιμη καταστροφή».

Ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι κλυδωνισμοί στο χώρο της Δικαιοσύνης συνεχίζονται μετά την παραίτηση των δύο δικαστών του ΣτΕ από την Ένωση Δικαστών. Η επιβεβαίωση, μέσω των καταγγελιών τους, ότι η ματαίωση της Διάσκεψης του ΣτΕ για την αδειοδότηση των καναλιών, αποτελεί μορφή »αρνησιδικίας» αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Δικαιοσύνη από κάθε είδους εξωτερικές παρεμβάσεις. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να προστατεύσουν το κύρος και το ρόλο τους μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα. Η Δικαιοσύνη είναι θεσμός της Δημοκρατίας και όχι αντικείμενο χειραγώγησης από τον Πρωθυπουργό και τους εντεταλμένους Υπουργούς και άλλους ¨παράγοντες¨ της Κυβέρνησης.

Η Χρυσή Αυγή κάνει λόγο για έλεγχο της δικαστικής εξουσίας από την πολιτική εξουσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα