Κομοτηνή:Ενεργειακός χάρτης με την Ελλάδα παρούσα

00:22 16/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κατά πόσο η σημερινή οικονομική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία ώστε οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να κάνουν κάποια βήματα, τα οποία, παρά τα μέτρα λιτότητας θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας;

«Η απάντηση είναι ότι με μέτρο υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτό, αλλά την ίδια στιγμή δεν χρειάζεται να υπάρχουν τεράστιες ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί ξαφνικά

να αποτελέσει τη νέα γεωπολιτική δύναμη της Ευρώπης» απαντά ο Γιώργος Τζογόπουλος ειδικός συνεργάτης στο Τμήμα Διεθνών Σπουδων του ΔΠΘ. Παράλληλα σημειώνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, βρίσκεται υπό επιτήρηση στα οικονομικά και δεν είναι εύκολο να λαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες φεύγουν από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Χρειάζεται γρήγορα να κατασκευαστούν οι αγωγοί στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα, ο TAP για παράδειγμα και άλλοι, αλλά και οι πλωτές βάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη» δηλώνει και εξηγεί ότι το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με την Ρωσία σε ενεργειακό επίπεδο, διότι αν αυτό συμβεί στο βαθμό που θέλει η Ρωσία, τότε η αντίδραση από την Αμερική θα είναι ισχυρή. «Το είδαμε και πέρσι, όταν υπήρξε μια ελληνορωσική προσέγγιση, οι παρεμβάσεις της Αμερικής ήταν τέτοιες που ουσιαστικά δεν επέτρεψαν να μπορέσει η Ελλάδα να συνεργαστεί με τη Ρωσία».
Σύμφωνα με τον νεαρό επιστήμονα ο αγωγός TAP είναι ο πιο σημαντικός διότι εντάσσεται πλήρως στο ευρωπαϊκό σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας –Ιταλίας και Ρωσίας για την αναβίωση του ελληνο-ιταλικού αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο. Η Αμερική αντιδρά και σ’ αυτό, ωστόσο, αν προχωρήσει θα είναι θετικό για την Ελλάδα σε κάθε περίπτωση.»

Σύμφωνα με τον κ. Τζογόπουλο οι αγωγοί ισχυροποιούν πάρα πολύ μια χώρα, όπως η Ελλάδα διότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και παρά τα οικονομικά προβλήματα είναι μια δημοκρατική χώρα και μια χώρα με την οποία μπορούν να συνεννοηθούν καλά οι εταίροι της. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ιδίως την περίοδο της Κρίσης, όπου πολύ συχνά η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι πολύ αρνητική.» δηλώνει και προβλέπει οικονομική ενίσχυση μέσω της δημιουργίας του TAP.

«Οικονομική ενίσχυση για δύο λόγους:Πρώτον, προσλαμβάνεται κόσμος για παράδειγμα για τον αγωγό TAP δημιουργούνται 8000 θέσεις εργασίας. Δεύτερον, την στιγμή που γίνεται μια ιδιωτικοποίηση και μια τόση μεγάλη επένδυση είναι φυσικό κι άλλες εταιρείες να ενδιαφερθούν για την Ελλάδα και να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους Κοινοπραξίες» εξηγεί.
Φώτο: Γιώργος Τζογόπουλος Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

The post Κομοτηνή:Ενεργειακός χάρτης με την Ελλάδα παρούσα appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα