Κομοτηνή: Στο Μουσείο Καραθεοδωρή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

00:14 16/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Ροδόπη. Είχε προηγηθεί η ανακήρυξη του σε Επίτιμο Δημότη Κομοτηνής.

«Δεν είναι δικιά μου η άποψη, αλλά της επιστημονικής κοινότητας στο χώρο των μαθηματικών: Ο Καραθεοδωρή είναι σαφώς ο μεγαλύτερος Έλληνας απόγονος του Πυθαγόρα. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μαθηματικούς μετά την αρχαιότητα»

δήλωσε ερωτηθείς σχετικά από την ΕΡΤ Κομοτηνής, μετά το τέλος της ξενάγησής του στο χώρο από τον πρόεδρο του Μουσείου και μαθηματικό Σάκη Λιπορδέζη και τον πρώην Υπουργό Ε. Στυλιανίδη.

«Η περίπτωση του Καραθεοδωρή μας μαθαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ποιοί είμαστε οι Έλληνες, κάτι που πολλές φορές δεν το ξέρουμε. Δεύτερον, ότι πρέπει να μάθουμε τους μεγάλους Έλληνες να τους τιμούμε γιατί ο τρόπος που συμπεριφερθήκαμε στον Καραθεοδωρή, ιδίως στην εποχή του, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος θέλησε να αναδείξει την προσωπικότητα του και να προσφέρει ο Καραθεοδωρή, αυτά που μπορούσε να προσφέρει. Μετά την πτώση του Βενιζέλου δεν νομίζω ότι ο τρόπος που του συμπεριφερθήκαμε ήταν ο καλύτερος. Και, ίσως, αυτό είναι ένα μάθημα, ότι δηλαδή δεν μπορούμε, δεν έχουμε το δικαίωμα να χάνουμε τέτοιες προσωπικότητες που θα μπορούσαν πραγματικά να συμβάλουν ώστε το μέλλον του έθνους μας και του λαούς μας να είναι πολύ καλύτερο»

Για την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής σημείωσε ότι «σημαίνει για μένα ότι δεν με ξεχνάνε ότι υπήρξα καθηγητής, συνάδελφός τους και χάρη σ’ αυτή την πορεία έφτασα εδώ που έφτασα, για μένα πραγματικά ήταν μια συγκινητική στιγμή. Πολλώ δε μάλλον όταν στην δεκαετία του ’80 πολλές φορές ως επίκουρος καθηγητής είχα έρθει εδώ στην Κομοτηνή, είχα διδάξει και είχα συμμετάσχει σε πολλές διδακτορικές διατριβές. Ήταν, αν θέλετε, ένα προσκύνημα το οποίο μου δίνει δυνάμεις για να συνεχίσω».

Τέλος, ερωτηθείς αν ως επίτιμος δημότης πια του Δήμου Κομοτηνής θα έχει στην έγνοια του την Κομοτηνή απάντησε χαρακτηριστικά «σ’ αυτό θα με κρίνετε στην πορεία. Προτιμώ να μην πω τίποτα αλλά να το κάνω πράξη».

Φώτο:Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Μουσείο Καραθεοδωρή Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

The post Κομοτηνή: Στο Μουσείο Καραθεοδωρή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα