ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ – «Τα δολάρια του Αγίου»

00:11 16/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, ώρα 18:15
ΕΡΤ2

Στο πλαίσιο της εκπομπής «Τεκμήρια Ελληνισμού», που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 στις 18:15, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ της Αύρας Γεωργίου, με τίτλο «Τα δολάρια του Αγίου».

Το ειδυλλιακό Μεσολόγγι του σήμερα ζει μια ήσυχη ζωή, συνενώνοντας δύο διαφορετικές κοινότητες, ντόπιων και Ρομά, σε μία συνύπαρξη αμοιβαίας αποδοχής. Την εποχή της Τουρκοκρατίας,

η πεντάχρονη πολιορκία (1821-1826) της μαρτυρικής πόλης του Μεσολογγίου έληξε με μία απελπισμένη και αιματηρή Έξοδο. Κατά τις μαρτυρίες, Τσιγγάνοι με νταούλια αναπτέρωναν το ηθικό των πολεμιστών στις μάχες εναντίον των Τούρκων.

Σε ανάμνηση της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου, ντόπιοι και Τσιγγάνοι συναντώνται κάθε χρόνο την Πεντηκοστή, στο πανηγύρι του Άη-Συμιού. Όλοι μαζί οργανώνουν και συμμετέχουν σ’ ένα εξαντλητικό διονυσιακό γλέντι, στο οποίο αποκλειστικά Τσιγγάνοι μουσικοί δημιουργούν μία εκστασιακή ατμόσφαιρα που διαρκεί τέσσερα μερόνυχτα και ενώνει ξέφρενα κάθε κοινωνική τάξη. Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2014, παρουσιάζει το πανηγύρι μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών του.

Στο στούντιο, καλεσμένοι της Μαρίας Π. Κουφοπούλου είναι η δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Αύρα Γεωργίου, ο Κώστας Αϊβαλιώτης (δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθηνών – Ethnofest) και ο Γιάννης Γεωργίου (κοινωνιολόγος).

Παραγωγή: ΕΡΤ
Σκηνοθεσία: Πέτρος Τούμπης
Aρχισυνταξία: Μαρία Π. Κουφοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης
Facebook: Τεκμήρια Ελληνισμού
Παρουσίαση: Μαρία Π. Κουφοπούλου

Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)

The post ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ – «Τα δολάρια του Αγίου» appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα