Κομοτηνή: Ένα γλυκό παραδοσιακό εργαστήρι

12:41 27/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Χουσεϊν Αχμέτ είναι ο συνεχιστής μιας γλυκιάς παράδοσης. Τέταρτη γενιά στο οικογενειακό του δένδρο, που ασχολείται με την παρασκευή των παραδοσιακών γλυκών της Κομοτηνής. Στο Εργαστήρι του, στο πλευρό του πεθερού του, μυείται στα μυστικά της παρασκευής των γλυκών με αγνά, τοπικά υλικά. «Πάντα προσπαθούμε να μην χαλάσουμε ποτέ την ποιότητα κι αυτό είναι που μας καθοδηγεί» δηλώνει ο κος Χουσεϊν βλέποντας τους πελάτες να ανταμείβουν με εμπιστοσύνη τις προσπάθειές τους.

Ενδεικτικό της διαχρονικής εμπιστοσύνης του κόσμου στο γλυκό

εργαστήρι είναι το γεγονός ότι πελάτες που έρχονται σήμερα με τα παιδιά τους, ερχόταν όταν ήταν παιδιά οι ίδιοι και τους κρατούσαν από το χέρι οι γονείς τους.

Η «ψυχή» του παραδοσιακού εργαστηρίου

«Προσέχουμε πάντα την ποιότητα των υλικών. Ό,τι δίνει κανείς, αυτό παίρνει πάντα» δηλώνει σίγουρος ότι η ποιότητα της δουλειάς, η προσπάθεια και ο καθημερινός κόπος επί μισό αιώνα τώρα ανταμείβονται. Ανάρπαστες γίνονται οι τουλούμπες του εργαστηρίου. Οι «εραστές» της τουλούμπας δεν βρίσκονται μόνο στην Κομοτηνή και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά στη Γερμανία και στην Αίγυπτο. «Έχουμε πιστούς πελάτες, που τις ψάχνουν και τις παραγγέλνουν, όσο μακριά κι αν βρίσκονται» δηλώνει ο νεαρός ζαχαροπλάστης. Στο πλευρό του ο κος Αμέτ. Ήταν νεαρό παλικαράκι όταν δημιούργησε αυτό το μικρό εργαστήρι με τον φίλο του. Εκείνος «έφυγε» νωρίς και ο κος Αμέτ έμεινε υπηρετώντας πιστά το όνειρό τους, να δημιουργήσουν ένα εργαστήρι, τέτοιο που να παρασκευάζει τα ωραιότερα γλυκά του κόσμου! Έτσι κι έγινε: Μπακλαβάς, μπακλαβαδάκι, κανταΐφι, Καζάν ντιπί, Ρυζόγαλο, αλλά και… Τουλούμπες. Γλυκά που με το χρόνο αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Κομοτηνής.
Φώτο:Χουσεϊν Αχμέτ Φωτογράφος :Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα