Για φιλοτουρκική στροφή επικρίνεται ο Μπόρις Τζόνσον από τον Τύπο

13:39 28/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον επιστρέφει στο Λονδίνο, από την τριήμερη επίσκεψη του στην Τουρκία, χωρίς να τον περιμένουν εγκωμιαστικά σχόλια. Αντίθετα οι βρετανικές εφημερίδες επικρίνουν την «αλλαγή πλεύσης», καθώς ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών διατράνωσε στην Άγκυρα ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη κι αν έχει ολοκληρωθεί το Brexit.

Ως υπέρμαχος του Brexit, πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα

ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρηματολογούσε ότι η «χώρα θα κυριευτεί από Τούρκους μετανάστες» υπενθυμίζουν δημοσιεύματα, με σχόλιο ότι «ήρθαν τα πάνω κάτω».

Κατά τη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε «υπερήφανος κάτοχος τουρκικής κατασκευής ψηφιακού πλυντηρίου«. Απέφυγε ωστόσο κάθε αναφορά στο προσβλητικό ποίημα κατά του Τούρκου προέδρου, με το οποίο κέρδισε έπαθλο 1000 στερλινών σε διαγωνισμό τον περασμένο Μάιο, έγραψε η εφημερίδα Guardian.

H Άγκυρα εγκωμίασε πάντως τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών για την υποστήριξη του. Το δώρο του Ταγίπ Ερντογάν ήταν αντίγραφο επιστολής που απέστειλε ο δήμαρχος του Μάντσεστερ στο Οθωμανό Σουλτάνο Abdulaziz το 1867, ενώ αρκετές φορές μνημονεύτηκαν οι «Τούρκοι πρόγονοι» του Μπόρις Τζόνσον, δηλαδή ο προπάππους του, Αλί Κεμάλ (Ali Kemal), επιφανής Τούρκος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία των αρχών του 20ου αιώνα.

ΠΗΓΗ:Guardian,Financial Times

Keywords
Τυχαία Θέματα