Πέτρος Ζούλιας: Η «Αστροφεγγιά» ήταν μια προσέγγιση καρδιάς

13:18 28/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνέντευξη στη Δώρα Χειράκη

Η θεατρική μεταφορά της «Αστροφεγγιάς» του Ι.Μ Παναγιωτόπουλου, σε κείμενο-σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, παρουσιάζεται στο θέατρο Χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου.

Το αριστούργημα της ελληνικής πεζογραφίας, η τηλεοπτική μεταφορά του οποίου στην ΕΡΤ το 1980 έγραψε ιστορία, «ζωντανεύει» για πρώτη φορά στη σκηνή τη γενιά του μεσοπολέμου.

Οι παράλληλες ιστορίες μιας παρέας νέων παιδιών, οι έρωτες, τα όνειρα, οι συγκρούσεις τους,

με φόντο μια ομιχλώδη και δραματική εποχή για την ελληνική ιστορία, αποτελούν τον δραματουργικό καμβά του συγγραφέα. Άνθρωποι και θέματα, που ενώ έρχονται από ένα μακρινό παρελθόν, συναντιούνται στο σύγχρονο παρόν.

Κοινωνικά θέματα όπως η φτώχεια, η προσφυγιά, η ιδεολογική χρεοκοπία και η πολιτική προδοσία σε αγώνες και οράματα ενός λαού αποτελούν τη δύναμη και την αυθεντική ταυτότητα του μυθιστορήματος, που σπάει τα όρια του χρόνου και αφορά στην Ελλάδα του σήμερα.

Ο Πέτρος Ζούλιας, σε μια ανάπαυλα από τις πρόβες της «Αστροφεγγιάς», μας μίλησε για τον λόγο που τον οδήγησε στην επιλογή του υπέροχου αυτού έργου, για τον τρόπο που προσεγγίζει σκηνοθετικά τη δημοφιλή ιστορία, αλλά και για τα επόμενα σχέδιά του…

-Κύριε Ζούλια, γιατί επιλέξατε φέτος την «Αστροφεγγιά»;

Τα τελευταία χρόνια αισθάνθηκα την ανάγκη να ξαναδιαβάσω κλασική ελληνική πεζογραφία. Η «Αστροφεγγιά» ήταν μια προσέγγιση καρδιάς. Την είχα ξαναδιαβάσει στην εφηβεία μου και με είχε σφραγίσει. Δεν είδα το σίριαλ, γιατί ήμουν στην ηλικία των ηρώων κι έκανα άλλα πράγματα. Ήμουν, όμως, φανατικός αναγνώστης της. Το είχα από κοντά πάντα αυτό το βιβλίο και με απασχολούσε. Είναι βαθιά αυτοβιογραφικό έργο η «Αστροφεγγιά». Ο Παναγιωτόπουλος μεταφέρει τα νιάτα του και τα βιώματά του σε αυτό. Μιλάμε, βέβαια, για έναν μεγάλο μάστορα.

-Οι ήρωες του έργου, τελικά, συμβιβάζονται ή αντιστέκονται;

Κάποιοι είναι έτοιμοι από την αρχή, έτσι έχουν διαπλαστεί, για να συμβιβαστούν. Κάποιοι αντιστέκονται και παλεύουν για τα όνειρά τους. Τέλος Οκτωβρίου, θα τους γνωρίσετε από κοντά στο Θέατρο Χώρα.

-Πώς διαχειρίζεστε σκηνοθετικά αυτή την περίπλοκη ιστορία;

Προσπάθησα να μην προδώσω το πνεύμα του βιβλίου, γιατί το αγαπώ πολύ και το σέβομαι. Οδηγήθηκα σε μια κινηματογραφική λογική, οι άνθρωποι μεταφέρουν τον χώρο και τον χρόνο. Φυσικά όλα αυτά που περιγράφονται δεν μπορούν να αναπαρασταθούν, και δεν ξέρω αν έχει και νόημα. Έχει ρυθμό, θέλω να ελπίζω, αυτό που κάνουμε, με δυνατές ατμόσφαιρες και ζωντανούς χαρακτήρες, όπως συμβαίνει και στο μυθιστόρημα.

-Τι άλλο ετοιμάζετε για τη νέα σεζόν;

Μια ευαίσθητη κωμωδία του Πίτερ Κουίτλερ, το «Glorious» που αναφέρεται στη ζωή της φάλτσας σοπράνο Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς. Θα ανέβει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Β’ Σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου» με την Άννα Παναγιωτοπούλου, τον Γιάννη Βούρο, την Έρση Μαλικένζου, τον Μιχάλη Τιτόπουλο, την Κατερίνα Ζιώγου και τη Φρειδερίκη Φίλη.

Ο Πέτρος Ζούλιας και οι πρωταγωνιστές της παράστασης κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης του έργου.

Απόδοση, διασκευή και σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά: Άση Δημητρολοπούλου

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μουσική: Μιχάλης Τρανουδάκης

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αλμπάνης Αντίνοος, Παπαζήσης Ιωάννης, Πατέλης Μάκης, Ροζάκη Μαριλένα, Ρουμελιώτη Ευδοκία, Σβήγγος Σταύρος, Σκαφιδά Γιούλικα, Τζωρτζάκης Χάρης, Χαρίσης Βασίλης

Στον ρόλο της μητέρας η Ρένια Λουιζίδου

Συμμετέχει και ο Δάνης Κατρανίδης

INFO

Θέατρο Χώρα

Αμοργού 20, Κυψέλη

Πληρ.: 210 8673945

Keywords
Αναζητήσεις
βουρος ζουλιας
Τυχαία Θέματα