ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 28-09-2016

12:17 28/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινωνική Οικονομία

Στα σκαριά βρίσκεται Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) στην ΑΜ-Θ για την Διαχείριση των Απορριμμάτων με κίνητρα των πολιτών για τη Διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή τους.

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, το μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ Θεογένης από τον Έβρο, που είναι και μέλος του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ, Σπύρος Δέδογλου.
Τα μέλη που θα συναποτελέσουν την ΚΟΙΝΣΕΠ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ήδη βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη μείωση

των τελών καθαριότητας, σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
Εξ άλλου ο κ. Δέδογλου αναφερόμενος στις δράσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ «Θεογένης», που είναι πολλαπλές, στάθηκε στο Αγροτικό τμήμα με προτάσεις για να λειτουργήσει και ένας πολυχώρος με σεμινάρια για αγρότες, πάνω σε νέες και παλιές καλλιέργειες.
«Ηδη είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που καλλιεργούμε την βιομηχανική κάνναβη και δοκιμάζουμε πειραματικά και τη στέβια. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από πλευράς Δημάρχου Σουφλίου για συνεργασία και παραχώρηση κτιρίων που καταστρέφονται αχρησιμοποίητα», σημείωσε ο κ. Δέδογλου.
Επίσης υπογράμμισε και τις άλλες δράσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως ανάδειξη του Εναλλακτικού Τουρισμού, Προληπτική Ιατρική, Ενδο-οικιστική μεταφορά ηλικιωμένων, αλλά και υπηρεσίες διαδικτυακού ραδιοφώνου και τηλεόρασης.

Κοινωνική Οικονομία

Ημερίδα για την δικτύωση των ΚΟΙΝΣΕΠ στην ΑΜΘ

Το Δίκτυο Κοιν.Σ.Επ. ΑΜΘ, διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο, στην Κομοτηνή, στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου εκδήλωση με θέμα «Ενημέρωση και δικτύωση των ΚΟΙΝΣΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ».
Σκοπός της εκδήλωσης είναι αφενός η ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, και αφετέρου η παρουσίαση καλών πρακτικών δικτύωσης και συνεργασίας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δύο θεματικά πάνελ, υπό την μορφή συνεντεύξεων και τοποθετήσεων προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συζήτηση και αλληλεπίδραση μεταξύ των καλεσμένων και του κοινού.
Το πρώτο θεματικό πάνελ αφορά τις «Εξελίξεις και προοπτικές στον τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας», όπου για πρώτη φορά στην περιφέρεια μας θα παρευρεθεί ο ειδικός σύμβουλος στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μπάρκας Ιωάννης.
Το δεύτερο θεματικό πάνελ αφορά στην παρουσίαση καλών πρακτικών δικτύωσης και συνεργασίας με επιβεβαιωμένες συμμετοχές από την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, το Δίκτυο Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Κόμματα

Ερώτηση Γιαννακίδη και Βουλευτών ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ σε Κατρούγκαλο για τη μαύρη εργασία και τους ελέγχους

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταθέτει ως πρώτος υπογράφων ο Βουλευτής Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης και Βουλευτές της ΑΜ-Θ με θέμα την ρύθμιση εκ νέου της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Κυρίως εστιάζει ο κ. Γιαννακίδης στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τον εντοπισμό της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, ενώ επισημαίνει και την ανάγκη κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας υπέρ της πλήρους απασχόλησης και ερωτάται ο υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για τον περιορισμό των «ευέλικτων» μορφών προσωρινής απασχόλησης και για την αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Πρωτογενής Τομέας

Μίγματα τσαγιού από Αρωματικά Βότανα στα καφέ

Ξεπερνώντας την όποια αρχική διστακτικότητα οι επιχειρηματίες των καφέ της Κομοτηνής, ζητούν πια από τον ιδρυτή της Εταιρείας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών «Δρόγη», Κώστα Παπάζογλου, να ετοιμάσει μίγματα αρωματικών βοτάνων για αφεψήματα, προκειμένου να τα εντάξουν στους καταλόγους τους.
Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ο κ. Παπάζογλου, ήδη ετοιμάζει με τους ειδικούς τα κατάλληλα μίγματα στα κατάλληλα μεγέθη και φυτικά τμήματα των βοτάνων, σε συνδυασμό και με τη στόχευση που υπάρχει ως προς τις ιδιότητες του κάθε φυτού.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Παπάζογλου, μέχρι τις γιορτές τα μίγματα των βοτάνων θα είναι έτοιμα, ενώ ο ίδιος ετοιμάζει και μια ειδική βραδιά μέσα στο χειμώνα τέϊογνωσίας, όπου ο κόσμος θα βιώσει ολόκληρη την ιεροτελεστία ετοιμασίας του τσαγιού και θα αποφανθεί για την γεύση και το άρωμα των προτεινόμενων μιγμάτων.

Eμβολιασμοί ζώων συντροφιάς κατά της Λύσσας


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τη Λύσσα που είναι η 28η Σεπτεμβρίου το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής & Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρακινεί όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) να μην ξεχάσουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ζώων τους από κτηνίατρο, για προστασία έναντι του ιού της Λύσσας, και την επανάληψη χορήγησης του εμβολίου αυτού από τον κτηνίατρο, βάσει της διάρκειας ανοσίας που παρέχει το κάθε εμβολιακό σκεύασμα. Παράλληλα, το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων υπενθυμίζει σε όλους τους πολίτες, την σημασία της ενημέρωσης των κτηνιατρικών/δασικών υπηρεσιών και των θηροφυλάκων σε περίπτωση ανεύρεσης ζώων που είναι ευαίσθητα στον ιό της Λύσσας (όλα τα θερμόαιμα ζώα) και τα οποία εμφανίζουν συμπεριφορά ύποπτη Λύσσας ή ανευρίσκονται νεκρά.

Έκθεση Λαογραφικού υλικού

Τα εγκαίνια της Έκθεσης Λαογραφικού Υλικού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «Η διαδρομή της Λαογραφικής Συλλογής του Δ.Π.Θ. Από το σκοτάδι της αποθήκης στο φως του εκθέτειν και επικοινωνείν», στον 3ο όροφο του καταστήματος της Τράπεζας Eurobank στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις επτά το απόγευμα.
Η Έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ομίλου Eurobank, με την ευκαιρία του εορτασμού των 25 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και θα διαρκέσει από 29 Σεπτεμβρίου έως 27 Οκτωβρίου 2016.

Εκπαίδευση

Κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας


Δίωρη στάση εργασίας για σήμερα Τετάρτη από τις 12:00 έως τις 14:00 μ.μ. αποφάσισε να κηρύξει το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ « ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ » για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στα Μειονοτικά σχολεία μετά την απόφαση για αναστολή λειτουργίας μειονοτικών σχολείων στο νομό Ροδόπης.
Στόχος να συμμετέχουν όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας που συνδιοργανώνουν την ημέρα εκείνη ο Σύλλογος μαζί με το Σύλλογο αποφοίτων ΕΠΑΘ Ροδόπης – Έβρου, στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΑΜΑΘ στη μία το μεσημέρι.

ΕΛΑΣ

Ημερομηνίες κατάταξης Επιτυχόντων στην ΕΛΑΣ

Για τους επιτυχόντες της Σχολής Αξιωματικών ορίζεται ως ημερομηνία κατάταξης η 07-10-2016 (ημέρα Παρασκευή), ενώ ως ημερομηνία παρουσίασης στη Σχολή η 09-10-2016 (ημέρα Κυριακή), κατά τις ώρες 08:00-15:00.
Για τους επιτυχόντες στη Σχολή Αστυφυλάκων, ορίζεται ως ημερομηνία κατάταξης η 14-10-2016 (ημέρα Παρασκευή) και ως ημερομηνία παρουσίασης στη Σχολή η 16-10-2016 (ημέρα Κυριακή) κατά τις ώρες 08:00-20:00.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210-6977327 και 210-6977169 με τη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αγορά Εργασίας

ΟΑΕΔ απόκτηση εργασιακής εμπειρίας

Πρόσκληση για την εγγραφή και επικαιροποίηση των στοιχείων τους για άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών στα μητρώα του ΟΑΕΔ μέχρι 6 Οκτωβρίου 2016 προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας, εξέδωσε ο Οργανισμός.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι νέοι ηλικίας 25-29 ετών, απόφοιτοι δευτεροβάθμιας (Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, ΕΠΑΣ) και τριτοβάθμιας Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης, καλούνται να προσέλθουν στα ΚΠΑ του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, έως την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, για να εγγραφούν στο Μητρώο ανέργων ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του βιογραφικού τους προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα: «Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας τεσσάρων μηνών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε ΚΟΙΝΣΕΠ».
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, έχουν οι άνεργοι νέοι που δεν έχουν ασφαλιστεί για περισσότερες από 100 ημέρες ασφάλισης σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό Φορέα.
Με την ολοκλήρωση της τετράμηνης εργασιακής εμπειρίας, οι πρακτικά ασκούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα επιδότησης θέσης εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών.

Εθελοντές-Κινήματα

Δεύτερη Γιορτή Καρπών της ΓΗΣ στο Πελίτι


Τη δεύτερη γιορτή των καρπών της Γης ετοιμάζει την ερχόμενη Κυριακή, από τις 10 έως τις 3 το απόγευμα στην έδρα της η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Δράμας.
Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΑ Κομοτηνής, του ιδρυτή του Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη, σκοπός είναι να θεσμοθετηθεί η γιορτή των καρπών, αυτή την εποχή, ως συμπλήρωμα για την γιορτή των σπόρων την Κυριακή του Θωμά την Άνοιξη.
«Ο κόσμος γενικά έχει ξεκινήσει να αφυπνίζεται ως προς την καλλιέργεια των ντόπιων σπόρων και την αγορά των τοπικών προϊόντων και αυτό είναι που δημιουργεί την πόλωση από τις μεγάλες εταιρείες. Ήδη η Δανία επιτρέπει με νόμο την καλλιέργεια των ντόπιων σπόρων και κάτι ανάλογο περιμένουμε και από την Αυστρία. Μακάρι να το μιμηθούν κι άλλες χώρες της ΕΕ», σημείωσε και καταλήγοντας ο κ. Σαϊνατούδης επεσήμανε ότι κυκλοφόρησε και το 15ο τεύχος από τα Κατά Τόπους Αγροκτήματα. Με αφιέρωμα στις ξερικές καλλιέργειες. Το «Κατά Τόπους Αγροκτήματα…» παρουσιάζει τις δράσεις του Πελίτι και έναν χάρτη με τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές του και κτηνοτρόφους. Το Κατά Τόπους έχει τυπωθεί συνολικά πάνω από 24.000 αντίτυπα!!!
Τιμή βιβλίου 7 ευρώ συν έξοδα αποστολής.


Ακόμη κυκολοφεί και το ημερολόγιο του Πελίτι για το 2017. Τα σχέδια που πλαισιώνουν είναι από το αποτέλεσμα του βιωματικού εικαστικού σεμιναρίου που έγινε στη 15η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών στα πλαίσια της 1ης Παγκόσμιας Συνάντησης για τα κοινά Αγαθά.
Τιμή 5 ευρώ συν έξοδα αποστολής

Σύλλογοι

Άρωμα Αμερικής, Ομογενών και ΑΧΕΠΑ

Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Κομοτηναία Μαρία Σοφιανού, συντονίστρια των Θυγατέρων της Πηνελόπης Ελλάδος στην άλλη άκρη του ατλαντικού, στην Αμερική ως εκπρόσωπος των Τμημάτων της Ελλάδας με αφορμή σεμινάριο, το οποίο γίνεται ετησίως και φιλοξενεί τους εκάστοτε Διοικητές της Οργάνωσης ανά τον κόσμο. Εκεί, είχαν την ευκαιρία, να ανταλλάξουν απόψεις για τα projects, τις δράσεις και γενικά την πορεία της Οργάνωσης. Στις 23 Οκτωβρίου η κα Σοφιανού θα υποδεχτεί στην Κομοτηνή την Ύπατη πρόεδρο των Θυγατέρων της Πηνελόπης, την κα Jan Spanos και την πρώην Ύπατη Πρόεδρο κα Joanne Saltas, όπως και την διευθύντρια κα Σαβιολάκη σε μια συνάντηση των Τμημάτων όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Αστυνομικό Δελτίο

Τροχαίο στην Εγνατία με 8 μετανάστες στο Νοσοκομείο της Ξάνθης

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με εμπλοκή διακινητή μεταναστών σημειώθηκε χθες στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της γέφυρας του Νέστου.
Το όχημα στο οποίο επέβαιναν ένας διακινητής και 8 μετανάστες για αγνώστους λογούς ξέφυγε από την πορεία του και συγκρούστηκε στις προστατευτικές μπάρες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι μετανάστες που είχε στο όχημα.
Ο διακινητής εξαφανίστηκε ενώ επί τόπου έφτασαν, η Τροχαία αλλά και η Πυροσβεστική που απεγκλώβισε κάποιους από τους επιβαίνοντες.
Οι επιβάτες τραυματίστηκαν όλοι και διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο της Ξάνθης. Δεν διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους και βρίσκονται όλοι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών επείγοντα περιστατικά, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, σταση εργασιας, ερα, ελλαδα, αμθ, κομοτηνη, τραπεζες, συριζα, φως, eurobank, σχολεια, οαεδ, επασ, κπα, γησ, ημερολόγιο, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, νικος παπαζογλου, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κοινωνικος τουρισμος, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, αυτοδιοικηση, βουλευτες, ημερομήνια, κπα, χωρες, ημερολόγιο, βοτανα, δανια, εδρα, εργασια, θεμα, ιατρικη, προγραμμα, πυροσβεστικη, υψος, φως, eurobank, αγορα, αυξηση, αυστρια, αμερικη, αμθ, ανοιξη, αρωμα, ασθενοφορα, ασφαλιστικο, ατυχημα, αφορμη, βραδια, βρισκεται, γευση, γινεται, γησ, δευτερο, διευθυνση, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωσεις, δικτυο, εγινε, εγνατια, εγγραφη, εγχειρημα, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ενημερωση, εξοδα, εποχη, επτα, ερα, ετων, ζωη, ζωων, υπηρεσιες, κυβερνηση, λυσσα, μειωση, μορφη, μαρια, οκτω, οχημα, παπαζογλου, παρουσιαση, πεμπτη, περιφερειακο, πηγη, προβληματα, ρυθμιση, σαββατο, σεμιναρια, συζητηση, σχεδια, σχολη αστυφυλακων, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, τροχαια, φορα, ιωαννης, ωρες, εθνικο, γιορτη, κυριακη, νοσοκομειο, πληροφοριες, σπυρος, τραπεζα, υγειας, θωμα
Τυχαία Θέματα