Ερντογάν: Η πορεία της συμφωνίας για το προσφυγικό εξαρτάται από τις Βρυξέλλες

20:13 24/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπλοκάρει τη νομοθετική διαδικασία ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, εάν η Ε.Ε δεν εξαιρέσει τους Τούρκους από την υποχρέωση να παίρνουν βίζα όταν θέλουν να ταξιδέψουν στον Χώρο Σένγκεν. Ορόσημο αποτελεί η 30ή Ιουνίου. Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Οι δηλώσεις

Ερντογάν έρχονται στον απόηχο της προειδοποίησης Μέρκελ, που από το βήμα της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, ξεκαθάρισε ότι η βίζα θα καταργηθεί για τους Τούρκους από τις 30 Ιουνίου 2016, μόνον εάν εκπληρωθούν τα «προαπαιτούμενα». Μεταξύ αυτών η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της Αγκυρας, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία μάλιστα εκτίμησε πως «δεν θα έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις» ως την έλευση της προθεσμίας.

«Έχω πει καθαρά ότι ο δρόμος προς την εξαίρεση από τη βίζα περνάει από τα 72 σημεία» που έχει θέσει η ΕΕ, επέμεινε η Μέρκελ μετά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν.

Τούρκοι αξιωματούχοι διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία χαλάρωση του αντιτρομοκρατικού νόμου (που αφορά και τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων) και προειδοποιούν πως οι συνομιλίες θα «παγώσουν».

«Δεν θα μας ζητούν ένα νέο κριτήριο κάθε δυο μέρες», φέρεται να ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ακόμη, ο Ερντογάν τόνισε πως τα κεφάλαια που είχε δεσμευτεί να χορηγήσει η ΕΕ στην Τουρκία δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη.

Παράλληλα με το πακέτο βοήθειας περίπου 6 δις ευρώ ως βοήθεια στην Τουρκία να διαχειριστεί τα 2,7 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που αναζήτησαν καταφύγιο εντός των συνόρων της, η ΕΕ δεσμεύθηκε να αναθερμάνει την διαδικασία για ένταξη, υπενθυμίζουν, ωστόσο ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Η Άγκυρα ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει συνολικά 72 κριτήρια, από τα οποία δεν εκπληρώνονται ακόμη πέντε, όπως η έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας», αναφέρουν πηγές της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Ανταποκρινόμενη πάντως στο αίτημα της Άγκυρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους υπηκόους από τον Ιούνιο, αντί για τον Οκτώβριο που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός.

Σχετική είδηση:Ως τον Ιούνιο ανταλλάγματα, αλλιώς η συμφωνία ακυρώνεται, προειδοποιεί ο Ερντογάν

The post Ερντογάν: Η πορεία της συμφωνίας για το προσφυγικό εξαρτάται από τις Βρυξέλλες appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα