Χίος: Πρόταση δημοτικής αρχής για μεταφορά δομής για τους πρόσφυγες εκτός πόλης

19:52 24/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την αντίδραση των κατοίκων από την περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα, που γειτνιάζει με το υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ της πόλης της Χίου, προκάλεσε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου (την περασμένη Παρασκευή) για δημιουργία δομής που θα φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται στη Σούδα του Κάστρου και στην δημοτική αίθουσα ΔΗΠΕΘΕ.

Να σημειωθεί ότι στο δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα οι παρατάξεις, παρά τις αντιρρήσεις τους και το διαφορετικό σκεπτικό

που ανέπτυξαν, αποδέχτηκαν την πρόταση του Δημάρχου.

Κατά την ψηφοφορία αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης Γιώργος Ζώας και Απόστολος Τζιώτης, ενώ λευκό δήλωσε ότι ψηφίζει ο Νίκος Νύκτας (από το συνδυασμό Λαμπρινούδη).

Αντιδράσεις από τους κατοίκους

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίστηκε τη Δευτέρα, όπου ενημερωμένοι κάτοικοι του Αγίου Σπυρίδωνα για την πρόταση αλλαγής χρήσης γης της πρώην χωματερής βρέθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, αφού προηγήθηκε διαμαρτυρία τους στο Δήμαρχο.

Μετά τις παρεμβάσεις των πολιτών και τις εξηγήσεις που έδωσε ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς πως η δομή στον πρώην ΧΑΔΑ δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τη ΒΙΑΛ, καλώντας μάλιστα τους πολίτες να επισκεφθούν τον καταυλισμό της Σούδας, είχαμε τις τοποθετήσεις των συμβούλων.

Η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας Ερμιόνη Φρεζούλη τόνισε το αυτονόητο, να εξασφαλιστούν συνθήκες σωστές για τους πρόσφυγες τους οποίους δεν γίνεται να εξαφανίσουμε. «Εχει κάνει ζημιά στη Χίο ο τρόπος που διώχτηκαν από το λιμάνι», σημείωσε η κα Φρεζούλη που μίλησε και για τις ακραίες και αμφίβολες ειδήσεις που δημοσιεύονται.

Ακραία η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Λαμπρινούδη, Μιχάλη Κοντούδη που επιτέθηκε ενταντίον της Ερμιόνης Φρεζούλη. «Συμφωνώ ακόμα και με παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου είπε ο κ. Κοντούδης λέγοντας ότι αυτό που θέλει είναι να φύγουν από το νησί.

«Εάν τους θέλετε πάρτε τους στο σπίτι σας», φώναζε ο κ. Κοντούδης προς την Ερμιόνη Φρεζούλη, η οποία δέχτηκε στη συνέχεια την φραστική επίθεση από πλευράς ορισμένων κατοίκων.

Ο δε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κλέαρχος Χρύσης δεν θεώρησε σκόπιμο να διακόψει τη διαδικασία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αρκέστηκε μόνο στην επισήμανση ότι δεν είναι σωστή αυτή η αντιμετώπιση της δημοτικής συμβούλου.

Να αποφασίσει η Κυβέρνηση τι θέλει να κάνει με τους πρόσφυγες, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του σώματος Βασίλης Μυριαγκός.

Ενώ ο Ηλίας Κλεισσάς μίλησε σε άλλους τόνους από το συνάδελφο του Μ. Κοντούδη αναφέροντας προγράμματα που μπορούν να εκμεταλλευτούν για την διαμονή των προσφύγων, εκφράζοντας την αντίθεσή ντου στη δημιουργία μεγάλων δομών.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χρύσης έκλεισε το προ ημερησίας θέμα, λέγοντας ότι μέσω του προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής, θα ενημερωθούν οι κάτοικοι για όταν θα έρθει το θέμα προς συζήτηση σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο.

Μεταξύ των προτάσεων των κατοίκων να γίνει δεκτός με κινητοποιήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τα εγκαίνια του Μουσείου Μαστίχας στις 11 Ιουνίου, με το Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού να προσπαθεί να εξηγήσει ότι δεν πρέπει μια τόσο σημαντική στιγμή για την προβολή της Χίου να αμαυρωθεί από μια τέτοια κινητοποίηση.

Η πρόταση για το πρώην ΧΑΔΑ

Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου ο χώρος που απέχει περί τα 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, θα είναι έτοιμος για τις σχετικές εργασίες τον επόμενο μήνα. Ιδιοκτησιακά ανήκει στο Δήμο Χίου και στο μοναστήρι της Νέας Μονής και η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί περί τα 40 στρέμματα για την ανάπτυξη των οικίσκων φιλοξενίας των προσφύγων και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης τους.

Βολές και κατά των ΜΚΟ

Το θέμα της δράσης των ΜΚΟ με αφορμή τη δημιουργία σχολείου για τα παιδιά των προσφύγων στηλίτευσε ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Καμπούρης, διερωτώμενος τι ακριβώς διδάσκεται σε αυτό.

Αντίθετα ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Ζουμίδης επισήμανε ότι ορισμένες από αυτές κάνουν αξιόλογη δουλειά και δεν πρέπει να τις αντιμετωπίζουν αρνητικά.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

The post Χίος: Πρόταση δημοτικής αρχής για μεταφορά δομής για τους πρόσφυγες εκτός πόλης appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα